Željko Kopić je pred velikom utakmicom koja može promijeniti sve

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
AKCIJA WEST HAM

Dvojica dosad nezamjenjivih trebali bi na hlađenje! Ali, ima li Kopić hrabrosti za tako velike promjene?

Trener Željko Kopić mora prekomponirati i vezni red jer ne može računati na dominaciju u posjedu
Piše: Dražen Krušelj/JLObjavljeno: 08. prosinac 2021. 14:55

A sad je vrijeme za klince, podsjećaju Davida Moyesa urednici navijačkog portala West Ham Till I Die uoči spuštanja zastora na jesensku sezonu u skupini Europske lige. Momčad iz istočnog Londona upravo je šokirala Chelsea (3:2), sjedi na četvrtoj poziciji Premier lige i cilja mjesto u sljedećoj kampanji Lige prvaka. U Europi je odavno osigurala prvo mjesto u skupini s Dinamom, Genkom i Rapidom pa dvoboj s "plavima" može iskoristiti kao talent show.

Navijači prizivaju igrače nepoznate široj javnosti: iskoračite, Aji Alese (20), Daniel Chesters (19), Jamal Baptiste (18) i Sonny Perkins (17), ali teško je povjerovati da će iskusni menadžer ispunjavati božićne želje navijačima i odjednom napuniti roster djecom iz klupskog inkubatora. Izvjesnijim se čini da će na teren poslati igrače za koje je ljetos iskeširao ozbiljan novac, a oni se još uvijek navikavaju na visoke kriterije kluba i najjače svjetske lige. Drugim riječima, iskoračit će Nikola Vlašić (11 nastupa bez pogotka) i Alex Kral (dva nastupa) te još nekolicina nogometaša koji uglavnom utakmice gledaju s klupe.

Traži se brza reakcija

Dinamu se, dakle, otvara objektivna mogućnost da izbori remi i čekira ulaznicu za još jedno proljeće u Europskoj ligi.

Nastavak putovanja kroz Konferencijsku ligu "plavi" su već osigurali, iz njihove današnje relativno turobne perspektive ta priča čak djeluje oportuno jer tamo momčad ne bi bila u funkciji topovskog mesa, ali ambicija nalaže što bržu reakciju nakon poraza u derbiju s Hajdukom.

Što može učiniti Željko Kopić u pripremi utakmice? Za početak bi mogao melankolični ton zamijeniti setom jasnih i glasnih, precizno nacrtanih i odsječnih instrukcija igračima.

Lauritsen ili Perić

Treneri s kojima smo razgovarali posljednjih dana vjeruju da bi prvi potez moglo biti hlađenje za Theophile-Catherinea, nogometaša koji slovi za obrambenu stijenu, ali sada već dokazano puca prilikom svakog ozbiljnijeg naleta. Šutalu bi u tandemu od veće pomoći bili Lauritsen ili Perić.

Vezni red će također valjati prekomponirati jer momčad ne može računati na dominaciju u posjedu. Upitno je ima li Kopić u ovakvoj utakmici hrabrosti za veća kadrovska osvježenja: treba li, primjerice, Mislav Oršić nakon serije slabijih nastupa zadržati mjesto startera ili priliku čekati s klupe, ili se u ulogu džokera ipak vraća Menalo? Prostora za rotacije ima jer će rotirati i Moyes, a s novim špilom u igri Dinamu se nudi prilika da se brzo vrati u dobar ritam za završnicu HNL jeseni.

Linker
18. svibanj 2024 13:38