Ronald Goršić/Cropix
NAZIRE SE PRVA POSTAVA

Evo kako bi moglo izgledati Dinamovih udarnih 11, u početnom sastavu tri nova igrača

Maksimirski je klub u zimskom prijelaznom roku osnažio konkurenciju
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 15. siječanj 2024. 12:28

Nogometaši Dinama pripremno su razdoblje uoči nastavka sezone upotpunili s tri ogledne utakmice. "Modri" su u tjedan dana svladali tri slovenska prvoligaša – Rogašku (1-0), Triglav (7-0) i Celje (2-0).

Teško je na temelju spomenutih pripremnih susreta donositi relevantne zaključke. U ovoj fazi stjecanja forme, nogometnim žargonom – "igračima su teške noge", a trener Sergej Jakirović još eksperimentira sa sastavom. Tako su primjerice protiv Rogaške, na zahtjev Dinamovog stožera, promijenjena i pravila igre. Odigrana je utakmica s tri poluvremena (po pola sata), a u svakoj je dionici nastupila različita momčad.

No natruhe najbolje momčadi "modrih" pomalo se naziru, kroz sastav: Zagorac - Ristovski, Živković, Perić, Ogiwara - Ademi, Mišić - Kaneko, Baturina, Hoxha - Petković. U odnosu na jesenski dio sezone, tri su "noviteta" u momčadi: 19-godišnji je Moreno Živković vraćen s posudbe (iz Lokomotive), a kupljena je i lijeva strana formacijskog "skeleta" – branič Takuya Ogiwara i krilo Arbër Hoxha. Pritom valja naglasiti da je članstvo japanskog beka u udarnoj postavi i nadalje pretpostavka (na temelju preporuka i dostupnih statistika) budući da Ogiwara za Dinamo još nije debitirao.

image

Sergej Jakirović

GORAN MEHKEK/Cropix

Međutim, kada se govori o najboljem sastavu Dinama, uvijek je potrebno naglasiti i fusnotu iz ugovora kapetana Arijana Ademija. Prema klauzuli koju su potpisali čelnici maksimirskog kluba, ukoliko Ademi ove sezone odigra više od 15 utakmica za "modre" duže od 35 minuta po susretu, Dinamo mora njegovom bivšem klubu (kineski Beijing Guoan) isplatiti milijun eura. Kako bi klubu spasio spomenuti novac trener Jakirović mora oprezno dozirati Ademijeve minute. Do sada je Dinamov kapetan "potrošio" pet utakmica...

Prva alternativa Ademiju njegov je Šibenčanin Marko Bulat. No, u susretu protiv Celja, u kojemu je Jakirović izrotirao dvije momčadi (22 igrača), Bulata nije bilo. Za Dinamovog je veznjaka zainteresiran Glasgow Rangers, a činjenica da se Bulat nije našao među 22 kandidata protiv Celja, sugerira da je dogovor oko transfera u poodmakloj fazi. Blizu je odlaska i Gabriel Rukavina, dečko o kojemu su maksimirski treneri pričali bajke, ali mu nijedan nije dao priliku...

Dakako, aktualna situacija (kada Dinamo gleda u leđa Hajduku) nameće pitanje: treba li maksimirski klub prodavati igrača, koji je imao jesenas status standardnog prvotimca (u 23 utakmice Bulat je zabio i pet golova te upisao dvije asistencije)? Očigledno, u Maksimiru procjenjuju da su dobro pokriveni na poziciji defenzivnog veznog. Osim Ademija, u konkurenciji su još i Robert Ljubičić, Petar Sučić i Tibor Halilović.

Dinamo je dugogodišnju dominaciju u hrvatskom nogometu ostvario ponajprije bogatim rosterom kvalitetnih igrača. Konkurencija nije mogla parirati Dinamovoj "širini", poglavito u kontekstu pričuvnog potencijala. Jakirović i danas može posložiti respektabilnu momčad i od potencijala iz pomoćnog ešalona. Primjerice, tu su: Nevistić – Moharrami (Mikić), Theophile, Bernauer, Perković – Ljubičić, Sučić (Halilović) – Špikić, Brodić, Vidović (Emreli) – Kulenović.

A iznimni potencijal Dinamo trenutačno ima i – u rashodu. Čak četvorica igrača Dinama pod liječničkom su skrbi nakon težih ozljeda: Lukas Kačavenda, Luka Stojković, Boško Šutalo i Mahir Emreli.

Linker
27. travanj 2024 18:36