DAMIR KRAJAC Cropix
POSLJEDICE INCIDENTA

Evo kakve kazne prijete Dinamu: BBB-i su si zabili autogol, je li riječ o solidariziranju ili drugim interesima?!

Forsiranje nacističkog narativa ne može im učiniti dobro
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. listopad 2023. 20:26

Nije prvi put BBB-ima da su pjevali ustaške pjesme, neki sad kažu da su se u Velikoj Gorici solidalizirali s uhićenima nakon nastupa Hrvatska s Turskom u Osijeku od kojih su mnogi zbog istog razloga dobili 30 dana zatvora, a jedan i 60 dana, a to su većinom bili vinkovački Ultrasi. No, kad se dogodi nešto takvo mnogo je aspekta iz kojih se to komentira i brojne u konotacije.

BBB su si još jednom zabili autogol, kao i s onim što su učinili u Ateni. Na zapadnoj tribini među članovima Izvršnog odbora Dinama mogli su se čuti komentari "To su ti demokrati koji bi demokratizirali klub". U doba kad je aktualan novi statut Dinama dali su oružje u ruke onima koji ga ne žele, koji bi zadržali postojeće ili neko slično stanje. Forsiranje nacističkog narativa ne može im učiniti dobro. Pjesma "Boj se bije bije – ustaški se barjak vije" doista je repriza izvedbe jedne druge ekipe s Opus Arene i zbog toga će Dinamo biti kažnjen, a BBB bi se mogli zapitati tko je inicijator toga i je li to doista zbog uhićenih nakon utakmice u Osijeku ili postoji mogućnost da se iza krije neki drugi interes.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Kako je to dugo trajalo te baš dominiralo stadionom u trenutku kad je Dinamo dao gol i nakon toga, sankcije vjerojatno neće biti male. Propisi govore o financijskima od četiri tisuće eura do 26.500 eura, ali postoji i opcija da se sljedeće utakmica na Maksimiru igra s praznim Sjeverom. Hoće li disciplinski sudac HNL-a Alan Klakočer ići tako daleko ne znamo, možda neće, ali kako se radi o recidivistima nije isključeno. Zanimljivo je da u HNL-u nema kazne po kojoj bi se navijačkoj skupini zabranio odlazak na gostovanje pa se sve svodi na financije i pražnjenje domaćeg stadiona.

BBB su imali i transparent "Lijepo ih je, lijepo ih je naučila majka", kao što su i Ultrasi u Dugopolju stavili jedan nalik tome. Iako se zna da je to iz ustaške pjesme, kako nema u tim stihovima ništa eksplicitno nedopušteno za njih vjerojatno neće biti kazne.

Nakon Dinamova gostovanja u Velikoj Gorici, u trenutku pisanja teksta, nitko nije bio uhićen. Postavilo se pitanje je li sudac Patrik Kolarić trebao prekinuti utakmicu. Nije to po propisima bilo nužno. Prema trostupanjskom postupku koji je odavno ustanovila UEFA kod teških izgreda, po kojem se prvo susret prekida da se smire gledatelji, potom da se isprazni tribina, a ako ne bude uvjeta za igru u trećem slučaju i potpuno, to se radi ako je rasistički ili drugačije diskriminatorno vrijeđan netko od aktera utakmice ili ako su pirotehnikom stvoreni uvjeti u kakvima se ne može igrati kao nedavno na susretu Ajax – Feyenoord u Nizozemskoj. Za ovakve incidente kao što je bio u Velikoj Gorici se u pravilu utakmice ne prekidaju, osim ako bi baš eskalirali, nego kasnije idu kazne.

O zbivanjima u Velikoj Gorici voditelj odjela sa sigurnost i prevenciju HNS-a Jurica Jurjević kazao nam je:

- Na utakmici su bili časnik za sigurnost i delegat koji će podnijeti izvještaje o svim zabranjenim ponašanjima, od povika do pirotehnike. Na temelju toga će disciplinski sudac donijeti odluku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 18:50