VALERY HACHE/AFP/PROFIMEDIA Valery Hache/Afp/Profimedia
POTENCIJALNI PROTIVNICI

Evo tko prijeti Dinamu na putu do Lige prvaka: Da je reforma počela, Modri bi već bili među elitom

Dinamo je s koeficijentom 55.000 uvjerljivo najbolje rangirani klub među nacionalnim prvacima
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 01. svibanj 2023. 11:35

Na nadasve neuobičajeni način nogometaši Dinama proslavili su 24. naslov prvaka. Klupski je autobus ušao na tartan stazu poljudskog stadiona i stigao do južne tribine, gdje su Dinamovi igrači s Bad Blue Boysima, uz baklje i pjesmu, obilježili novi uspjeh.

No, slavlje na tribinama Hajdukovog stadiona već je arhivirana uspomena. Igor Bišćan mislima je već okupiran obvezama do kraja prvenstva, ali i vizijama – kako bi Dinamo trebao izgledati iduće sezone?

U lov na Ligu prvaka "modri" kreću za manje od tri mjeseca: prve utakmice 2. pretkola na rasporedu su 25./26.srpnja, a uzvratni susreti tjedan dana kasnije (1./2. kolovoza). Dakle, itinerer uključivanja hrvatskog prvaka u UEFA-in sustav natjecanja biti će isti kao i ove sezone, u kojoj je Dinamo ostvario cilj – plasman u skupine Lige prvaka.

image
VOJKO BASIC Cropix

Nacionalne lige još su u tijeku i u većini slučajeva traje neizvjesnost glede konačnog raspleta, ali prema trenutačnoj (ovotjednoj) situaciji već je moguće detektirati moguće protivnike hrvatskog prvaka u kvalifikacijskoj fazi. Valja konstatirati da je Dinamo s koeficijentom 55.000 uvjerljivo najbolje rangirani klub (29. na UEFA-inoj ljestvici) među onima koji ulaze u kvalifikacijski ciklus kao nacionalni prvaci. Iza Dinama su primjerice (lider danske Superlige) Kopenhagen s koeficijentom 40.500, pa trenutačno vodeći Galatasaray u prvenstvu Turske s 31.500, slijede Ferencvaros (27.000), Qarabaq (25.000), Slovan Bratislava (24.500), Molde (24.000), Ludogorec (21.000), itd.

Što se Dinama tiče ništa se bitnije neće dogoditi ukoliko prvak Danske bude Nordsjaelland (2.000) ili Fenerbahče u Turskoj (30.000). Moguće je jedino da se Dinamu promijeni izbor potencijalnih suparnika. Primjerice, osvoji li prvenstvo Bugarske Ludogorec među potencijalnim protivnicima Dinama biti će prvak Izraela Maccabi Haifa (13.000). Ukoliko pak prvakom Bugarske postane CSKA (13.000), klub iz Sofije će biti mogući rival Dinamu u 2. pretkolu Lige prvaka. Prema trenutačnoj situaciji prvi europski protivnik hrvatskog prvaka bio bi neki od sljedećih klubova: Maccabi (Izrael), Žalgiris (Litva), HJK (Finska), Flora (Estonija), Shamrock Rovers (Republika Irska), New Saints (Wales), Olimpija (Slovenija), Zrinjski (BiH), Lincoln Red Imps (Gibraltar) ili Aris Limassol (Cipar).

U kasnijoj fazi kvalifikacija (3. pretkolo i doigravanje) izbor bi se proširio na kudikamo respektabilnije protivnike: Molde, Šerif, Sparta Prag, Astana, Panathinaikos, Ferencvaros, Qarabaq, Slovan Bratislava ili Racing Genk.

Od sezone 2024/25. Liga prvaka će se igrati u novom formatu s drugačijim sustavom kvalifikacija. U slučaju da Ligu prvaka osvoji klub koji je sudjelovanje izborio kroz nacionalnu ligu (a to je redovito slučaj), izravni prolaz u skupine ishodio bi i najbolje rangirani klub u kvalifikcijaskom rosteru. Da reforma kreće od iduće sezone, taj bi klub bio Dinamo.

Hoće li "modri" i za godinu dana držati aktualnu poziciju? Odgovor je poput jednadžbe s nekoliko nepoznanica. Kao prvo – Dinamo bi i naredne sezone trebao osvojiti HNL. Drugo, u nastupajućoj europskoj sezoni hrvatski bi prvak morao "nabildati" koeficijent. Naime, kako se isti formira kroz pet godina, Dinamu iz računa "ispada" iznimno uspješna sezona (2018/19.) kada je osvojio 14.000 bodova. Tako će "modri" u narednu sezonu krenuti s koeficijentom 41.000, a njihov najveći konkurent ukrajinski Šahtar s 53.000. No, i Šahtar treba osvojiti nacionalno prvenstvo...

Linker
26. travanj 2024 14:54