Jovičić evidentno poteže Lauritsena za dres

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
NEVJEROJATNI PORAZI

Fotka koja govori sve o penalu za Dinamo! Gorica je možda izgubila ‘zbog zviždaljke‘, ali sasvim zasluženo

Još jedna sezona sa sva četiri poraza od Dinama, u nedjelju je presudio gol primljen u 86. minuti
Piše: Toni RoićObjavljeno: 25. travanj 2022. 15:35

Još jednu prvenstvenu prvoligašu sezonu Gorica će završiti sa sva četiri poraza od Dinama, treću od četiri ili ukupno 15 poraza u 16 utakmica, počevši od jeseni 2018. godine. To je surova statistika koja kao zla kob prati velikogorički klub, koji svaki put ispiše neki novi način kako pokleknuti pred momčadi sa zagrebačkog Maksimira.

Ove sezone počelo je u kolovozu, kada je tadašnji desni bek Gorice Albi Doka pokušao izblokirati centaršut s live strane, a lopta je u nevjerojatnom luku završila pod gredu, nedohvatljivo za vratara Banića. Taj autogol iz 36. minute bio je dovoljan za trijumf Modrih.

Druga utakmica igrana je krajem listopada prošle godine u Velikoj Gorici po nesnosnoj magli, gledatelji su odlazili s tribina jer ništa nisu mogli vidjeti, prekid je bio jedino logično rješenje za sve, samo ne za suce, a i u takvim nemogućim uvjetima Dinamo je pronašao način za dati dva gola do poluvremena. Velikogoričani su poslije pogađali gredu i stativu, ali ostalo je 0:2.

Treći dvoboj igrao se u veljači u Maksimiru i do 89. minute na semaforu je bilo 1:1. Tada suci loptu koja se odbila od Dinamovog igrača Franjića, koji je već krenuo trčati prema svojoj polovici terena, na čuđenje svih ocjenjuju kao korner za Modre. Poslije ubačaja Bočkaja, lopta se na vrh šesnaesterca odbija do Mislava Oršića, koji snažno puca, a loptu dodiruje igrač Gorice Vlatko Stojanovski, mijenja joj smjer i vratar Dominik Kotarski ostaje na krivoj nozi i to je 2:1 za domaćina. I drugi put Gorici je u Maksimiru presudio autogol, makar se pisalo da je zabio Oršić.

I konačno ove nedjelje, opet je Dominik Kotarski imao sve preduvjete za igrača utakmice, branio je u reprezentativnom stilu zicere Andrića, Emrelija i Oršića, ali u 86. minuti ispred njega se pojavio Ademi Ademi, čiji prvotni udarac pogađa desnu vratnicu, ali nesreća protiv Dinama prati jedino Turopoljce i lopta se opet odbija Ademiju, koji praznu mrežu nije mogao promašiti za konačnih 1:0.

Pomniji pregled televizijske snimke pokazao je i bizarni detalj u kojem je sucu utakmice Zdenku Lovriću ispala zviždaljka baš u trenutku kada je želio dosuditi edidentni prekršaj na Marku Toliću, koji je bio dodavač Ademiju. Da nije podizao zviždalju sa zemlje, Lovrić bi to vjerojatno i napravio, ali onda ne bi ispoštovao prednost s obzirom da je unatoč prekršaju na njemu Tolić uspio prebaciti loptu za kasnijeg strijelca Ademija.

Ovo su dakle bili samo kraći opisi kako je Gorica zadnja četiri puta pala protiv Dinama, uz gol-razliku 2:6 i hrpu nesretnih situacija, koje su zaista vrijedne evidentiranja i pamćenja.

Kada se analizira nedjeljna utakmica, nema dvojbe da je Dinamova pobjeda zaslužena, pobjednički gol došao je kao nagrada za upornost i sve šanse stvorene prije njega, a treba biti realan i reći da su gosti mogli dobiti i kazneni udarac nakon Jovičićevog povlačenja Lauritsena za dres (jedan od legendarnih fotoreportera Sportskih novosti Damir Krajač je to briljantno zabilježio i kamerom).

I trener Samir Toplak priznao je da je njegova momčad dala maksimum, ali u fazi napada nije mogla doći do situacije koja bi se nazvala čistom prilikom za pogodak. Bilo je nekoliko izrađenijih akcija, uglavnom iz tranzicije i kontri koje su mirisale na nešto više, ali završno dodavanje, centaršut ili udarac nisu završavali tamo gdje bi trebalo da bude većih problema za vratara gostiju Livakovića.

Iz utakmice u utakmicu samo se potvrđuje koliko je ovoj momčadi značio Kristijan Lovrić i koliko je njega teško nadoknaditi. Gorica više nema igrača, koji individualno može u svakom trenutku i akciji stvoriti šansu za sebe ili suigrača, a da se ne govori da bi ih Lovrić znao pripremiti i nekoliko po utakmici, te pucati iz svih pozicija, po čemu je sezonama bio rekorder u ligi. Gorica u ovom trenutku nema svoj napadački identitet i to je ono na čemu Toplak mora najviše raditi u preostala četiri kola, a u ljetnom prijelaznom roku sportska politika kluba također mora biti fokusirana na precizno popunjavanje deficitarnih pozicija.

Spomenuo je to Toplak i u najavi utakmice jer zbog brojnih ozljeda i izostanaka morao je ispremiješati sastav, pa je dobio postavu koju nikad prije nije koristio...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 22:46