Trening Monaca na Maksimiru

 DAMIR KRAJAC Cropix
BILO IM JE NEUGODNO

Francuzi došli na Maksimir, nakon šoka prasnuli u smijeh: ‘Zezate nas? Uefa ovo dopušta?!‘

Igranje utakmica u "kraljevskoj klasi" na ovom zdanju nije sramota samo za Dinamo i Hrvatsku, nego i Uefu
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. listopad 2024. 16:44

Već nam je pomalo dosadno stalno lupati po tipkovnici o Dinamovom stadionu, ali mora se, jer se stvarno radi o sramoti. Pišemo o tome godinama, ali ništa se ne događa, uvijek isto, obećanja, obećanja, obećanja... "Obećanovići" iz političkih krugova u neviđenoj su formi kad treba najaviti gradnju stadiona, ali izgledaju kao Dinamova obrana u Allianz Areni kad treba prijeći na djela.

Opet, po tko zna koji put osjetili smo susramlje zbog maksimirskog stadiona u utorak, kad su se na njemu na press konferencijama prije ogleda s Monacom pojavili kolege iz Francuske koji prate Monaco. Ljudi su gledali to oronulo maksimirsko zdanje, čudili ste gdje su došli, kako je moguće da se na takvom stadionu igra Liga prvaka.

- Igra li tu Dinamo stalno?

To nas je pitao jedan mladi, očito manje upućeni kolega... Samo smo slegnuli ramenima. Objašnjavali smo njemu i još nekima drugima zbog čega je zatvorena istočna tribina, da je svojevremeno zagrebački potres načeo tu "istočnu olupinu", pa, eto, nema na njoj navijača da se ne bi srušila i sve zatrpala. Gledali su nas čudno, bez obzira na naša objašnjenja, ništa im nije bilo jasno.

image

Adi Hütter i Folarin Balogun na presici

DAMIR KRAJAC Cropix

- Malo smo iznenađeni što UEFA dozvoljava igranje na ovom stadionu. Nego, jesu li ostale tribine sigurne?

Preplašili se kolege da bi možda mogli stradati... A kad smo kod UEFA-e i dozvole igranja Lige prvaka na Maksimiru, i mi se čudimo, igranje utakmica u "kraljevskoj klasi" na tom zdanju je zaista bruka i sramota, ne samo za Dinamo i grad Zagreb, za kompletnu Hrvatsku, nego i za Kuću europskog nogometa. Televizijski signali iz hrvatske metropole odlaze u cijeli svijet, svi vide na kakvom ruglu se igraju utakmice Lige prvaka. Maksimir je sigurno najveća negativna reklama za to natjecanje.

- Prognoza jest da bi mogla padati kiša za vrijeme utakmice, zar će navijači moći toliko dugo vremena provesti na tribinama?

To su nas isto pitali francuski kolege.

- Dobit će kišne kabanice!

Kad smo im to odgovorili, počeli su se smijati...

- Čekaj, zezate se, zar ne?

Kad su vidjeli da smo smrtno ozbiljni, nisu se više smijali, valjda im je bilo neugodno.

- Moći će ih navijači preuzeti na svim šankovima na stadionu... - pojasnili smo.

image

Trening igrača Dinama

DAMIR KRAJAC Cropix

Dakle, Maksimir po ovome sigurno postaje jedinstveni stadion na svijetu. Fino dođete na šank i naručite...

- Molim vas pivo, hot-dog i jednokratnu kišnu kabanicu!

U redu, pivicu i hrenovku u pecivu ćete platiti, kabanica je besplatna. Bar nešto besplatno. A dobro dođe ta kabanica. Jer u predvečerje utakmice s Monacom, policija je iz sigurnosnih razloga zabranila unošenje bilo kakvih vrsta kišobrana. Nema natkritih tribina, nema kišobrana, ima kabanica. Navali narode!

Možda bi se budući stadion Dinama, ako se ikada izgradi mogao nazvati - Plava kabanica! Dinamo je u Ligi prvaka, a Maksimir je u "ligi za bedaka". A u istoj ligi su i svi oni političari koji desetljećima najavljuju gradnju stadiona, i kojima su noge sve kraće, a nos sve duži. I nije ih sram zbog toga. Nije poraz od Bayerna u Allianz Areni najveći poraz Dinama u povijesti, najveći poraz je igranje na ovakvom Maksimiru.

Nego, čujemo da Grad navodno u tajnosti predstavio Dinamu plan oko novog stadiona. Zašto u tajnosti? Pa novi stadion je od javnog interesa, što se tu i od koga ima skrivati? Ne radi se o privatnom projektu. Ali tko zna, možda se u tajnosti planira narudžba novih jednokratnih kabanica? Kad se već ne smiju unositi kišobrani.

Linker
02. listopad 2024 16:45