GORAN MEHKEK Cropix
KALKULACIJE SN

Gdje Dinamo može računati na osvajanje bodova? Ovo je recept Modrih za prolaz skupine

Težak posao čeka dinamovce na putu prema mjestu u top 24 skupine Lige prvaka
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 31. kolovoz 2024. 15:28

Napravili smo nekoliko vrsti kalkulacija o tome koliko će bodova klubovima biti potrebno za preživljavanje u Ligi prvaka i nakon odigrane skupine kakva još nije viđena. S Islanda nam se čak javio i dugogodišnji čitatelj koji je svoju simulaciju odradio pasioniranim igranjem Lige prvaka u novom formatu na Football Manageru. Zaključak je da Dinamo do mjesta u top 24 UEFA-inog elitnog prvenstva može doći i sa 7 ili 8 bodova, no s takvim ulovom realno se ne može nadati mjesto u play-offu nokaut faze LP. Ako ih uzme devet, njegove šanse osjetno rastu, a s jednim više sigurno može slaviti.

Nemoguće pratiti

Momčadi koje uzmu deset bodova u osam kola krenut će se pripremama za dva dvoboja play-offa koji su na rasporedu 11. i 12. te 18. i 19. veljače sljedeće godine. S 10 bodova prolaz ne bi smio doći u pitanje, iako je teoretski moguće da ipak dođe...

Kad krene LP čeka nas nešto što još nismo doživjeli. Bit će nemoguće pratiti tko koga lovi, jer će na svim dijelovima ljestvice s čak 36 klubova vladati strašna gužva. I zato nitko neće moći kalkulirati, barem do same završnice, no većina se ni tada neće moći opustiti. Jer male će biti razlike između 8. i 9. mjesta koje su na granici direktnog ulaska u osminu finala i plasmana u repesaž. Plasirani od 9. do 16. mjesta u njemu će biti nositelji, a oni od 17. do 24. neće. Do posljednjeg kola vodit će se bitke tko će završiti u kojoj od ovih skupina.

Raspored utakmica koji će UEFA objaviti u subotu pritom će biti dosta važan, posebno za klubove iz drugog plana poput Dinama. Ne bi bilo dobro krenuti s nizom utakmica protiv najjačih suparnika, nizati neuspješne rezultate i dugo čekati priliku da se sučeliš nekoj pristupačnijoj momčadi. Iako, čak i da bude tako, sve se stigne popraviti. Nakon šest poraza i tri pobjede u posljednja tri kola mogu biti dovoljna za prolaz. S druge strane, i da kreneš s tri pobjede, ne smiješ stati, jer ti takav učinak možda na kraju neće biti dovoljan za prolaz.

Luđe nego ikad

Uglavnom, bit će zanimljivo, luđe nego ikad, a svaki bod u konačnici može biti presudan.

Dinamo će imati iznimno težak zadatak i papirnato pripada u skupinu od 12 klubova koji se od Lige prvaka opraštaju nakon osam odigranih kola. No, budu li Modri pravi, bude li i sreće, moguć je i njihov senzacionalni uspjeh, jasno je da se ne trebaju i neće unaprijed predati. Gdje Dinamo može računati na osvajanje bodova? Na sigurne definitivno nigdje, s bahatim stavom ne bi bilo nemoguće da upišu i sve poraze. No prepametan je Sergej Jakirović tip da bi tako nešto dopustio.

Iz najjače skupine nositelja Dinamo je izvukao Borussiju Dortmund i Bayern. U gostima kod Bavaraca teško je očekivati bodovni ulov, a isto tako i kod kuće s europskim doprvakom.

Vrijednosti momčadi Dinama i suparnika na Transfermarktu

Arsenal - 1,17 milijardi eura

Bayern - 947 milijuna eura

Milan - 583 milijuna eura

Borussia D. - 472 milijuna eura

Monaco - 354 milijuna eura

RB Salzburg - 178 milijuna eura

Celtic - 107 milijuna eura

Dinamo - 72 milijuna eura

Slovan - 21 milijun eura

Nema lagano

U tu skupinu utakmica ide i ona s Arsenalom u Londonu, a blizu tog ranga je i domaći dvoboj s Milanom. Kad bi Modri s te četiri utakmice na konto stavili bod ili dva, bio bi to čudesan pothvat. Onda dolazimo do utakmica koje su imperativne, u kojima Dinamo mora pobjeđivati kako bi preživio skupinu. Uoči gostovanja u Bratislavi svi njegovi navijači očekivat će sigurnu pobjedu protiv Slovana, ali, ne sumnjajte, isto će očekivati i svi fanovi kluba s nizom bivših i sadašnjih reprezentativaca Slovačke te bivšim dinamovcem Markom Tolićem. Kao druga najveća šansa za pobjedu ističe se Celtic u Maksimiru, gdje je velikan iz Glasgowa već više puta padao. No, i tu zaboravite bilo kakvu priču o laganici. Celtic može pasti, ali za to Dinamu treba velika utakmica. Eto, već smo na sedam ili osam bodova, fali još tek pokoji. Njih bi trebalo dohvatiti u Salzburgu i doma protiv Monaca, druge nema. Pobjede protiv Celtica, Slovana i Monaca uz bod iz Salzburga i eto Dinama dalje čak i s četiri poraza protiv onih najmoćnijih. Moguće je, ali bit će baš teško.

Rasplet koji Modre može odvesti među 24

Borussia - Dinamo 1

Dinamo - Bayern 2

Arsenal - Dinamo 1

Dinamo - Milan 2

RB Salzburg - Dinamo X

Dinamo - Celtic 1

Slovan - Dinamo 2

Dinamo - Monaco 1

Broj osvojenih bodova dovoljan za Top 24

0 posto šanse - 6 i manje bodova

10 posto šanse - 7 bodova

20 posto šanse - 8 bodova

55 posto šanse - 9 bodova

95 posto šanse - 10 bodova i više

Linker
05. rujan 2024 10:45