LOIC VENANCE Afp
NAKLON KAPETANU

Halilhodžić o čudesnom dinamovcu: ‘On nije nogometni čarobnjak, ali svaka momčad na svijetu treba takvog igrača‘

Iz Dinama je otišao veliki igrač, najtrofejniji nogometaš plavog kluba u povijesti
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. ožujak 2023. 22:42

Prebogata je Dinamova povijest, kroz plavu svlačionicu prošlo je mnogo velikih igrača, a jedan je bio proglašen i najboljim na svijetu, najveći od najvećih, kapetan Vatrenih Luka Modrić. Međutim, Arijan Ademi je zauvijek ostavio poseban trag, ‘Kapetan Dinamo’ je svakako ušao na poseban način u sve klupske almanahe.

Dugih 13 godina je bio u Dinamu, ispred njega je samo Dražen Ladić, koji je godinu duže branio Dinamove boje. Ademi je najtrofejniji igrač u povijesti maksimirskog kluba s 21 osvojenim trofejom, iza njega su sa 16 trofeja Tomislav Butina i Mihael Mikić. U današnjem nogometu, kad igrači vrlo brzo napuštaju svoje klubove tražeći što prije izlazne transfere, gotovo je nemoguće očekivati da će netko ikad stići njegov rekord kad se radi o osvojenim trofejima.

Dojmljivo je da je Ademi baš u svakoj svojoj sezoni u Dinamu izborio plasman u grupnu fazu europskih natjecanja. Pritom je pet puta sudjelovao u Ligi prvaka i šest puta u Europskoj ligi, a samo u zadnje četiri sezone čak je triput poveo momčad u europsko proljeće. Zanimljivo je da s 13 postignutih pogodaka dijeli peto mjesto na ljestvici najboljih Dinamovih strijelaca u Europi svih vremena.

image
Damir Krajač/Cropix

I još jedna zanimljivost... Ademi je debitirao za Dinamo upravo u dvoboju protiv Rijeke. Bilo je to 31. srpnja 2010. kad su Riječani u Maksimiru slavili s 2:1. Nakon te utakmice Dinamo je pokrenuo dojmljiv niz od čak 109 prvenstvenih dvoboja bez poraza na maksimirskom stadionu. Protiv Rijeke je startao u plavom dresu, protiv Rijeke se oprostio, kakav krug nogometne sudbine.

Maksimir je jučer bio obojen jakim emocijama. Oproštaj Arijana Ademija mnogima je izmamio suzu na oko. Trener Ante Čačić odlučio je svog kapetana od prve minute poslati na travnjak. Na maksimirski travnjak Ademi je stigao u pratnji svoga sina, bila je to prekrasna slika, a kad je izlazio u 84. minuti cijeli je stadion bio na nogama i ovacijama ga je ispratio prema Kini.

Prije maksimirskog okršaja između Dinama i Rijeke, kad je odigrao svoju posljednju utakmicu za Modre prije nego što će se uputiti u Kinu, dobio je prigodne poklone od predsjednika Mirka Barišića i predsjednice Uprave Vlatke Peras. Barišić mu je predao dres s brojem 373 jer upravo je toliko utakmica odigrao za Dinamo, a Peras mu je predala kristal s ugraviranom zahvalom, te simbolične kapetanske zastavice s još jednom zahvalom kluba za sve ono što je dao u plavom dresu.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Zanimljivo, Ademi se od Dinama oprostio u srazu s Rijekom, baš kao što je to 10. svibnja 2008. godine napravio i Luka Modrić. I to je neka simbolika, protiv Rijeke se opraštaju veliki Dinamovi nogometaši.

Povodom oproštaja Dinama i Ademija porazgovarali smo s dvojicom trenera koju su ga imali priliku trenirati u ZG-klubu.

- Kad je Ademi u pitanju, imam samo fine uspomene. Kao o čovjeku i kao o igraču. Kad sam ja bio u Dinamu bio je još mlad, tek je kretao prema sjajnoj karijeri. On je igrač kojeg treba imati svaka momčad. Ademi nije nogometni čarobnjak, ali svojim ponašanjem, svojim izgaranjem za momčad, svojim doprinosom na terenu, od najveće je koristi. Iznimno je pozitivna osoba, vođa je u svlačionici i na terenu. Definitivno, bilo koja momčad na svijetu morala bi imati takvog igrača kakav je Ademi. Ovim putem ga pozdravljam, želim mu da bude zdrav, da odigra još dobrih sezone, te da na kraju ode u zasluženu mirovinu - kazao nam je Vahid Halilhodžić.

Željko Kopić je u novije doba trenirao Ademija, bio je prethodnik Ante Čačića.

- Kad govorimo o Ademiju, onda se odmah trebaju naglasiti njegove ljudske i igračke kvalitete. Imao je ogroman utjecaj na momčad, ali i na kompletan klub, naravno, kao i na sve navijače Dinama. Svojim davanjem na svakoj utakmici, svojim igrama i velikim dostignućima u Dinamu, zaslužio je veliki oproštaj, ogroman pljesak i naklon do poda. On je bio posebna figura u Dinamu. Da, definitivno će nedostajati momčadi, a želim mu svu sreću u nastavku karijere, htio bih da i dalje bude tako uspješna i bogata kakva je bila i do sada - rekao je Željko Kopić.

Jučer je iz Dinama otišao veliki igrač čije igre će uvijek fijukati kroz naše sjećanje. Maksimir se naklonio svom kapetanu, Ademi je to zaslužio svakom minutom koju je proveo u najdražem dresu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 23:33