Vahid Halilhodžić

 FADEL SENNA Afp
POGLED IZNUTRA

Halilhodžić o novom igraču Dinama: ‘Izvanredan dečko. Vodio bih ga i na Svjetsko prvenstvo‘

"Dobar je tehničar, nekada se voli i malo poigrati, opušten je", otkrio je bivši trener Modrih za JL
Piše: Andro PolićObjavljeno: 17. srpanj 2024. 21:53

Prije negoli se Maroko ukrcao na vlak za svjetsku smotru u Kataru, gdje su im "vatreni" ugasili san o medalji, društvo sa sjevera kontinenta nokautiralo je DR Kongo na završnoj kvalifikacijskoj stepenici. Dok je igra "lavova s Atlasa" odisala trenerskim potpisom bivšeg stratega "modrih", Vahida Halilhodžića, jednu od obrambenih kula držao je novopečeni Dinamov član - Samy Mmaee. Stasiti branič odradio je, praktički, puni angažman u ta dva, ključna dvoboja prije Mundijala, da bi, promjenom izbornika, ostao bez mjesta u konačnoj ekspediciji na putu prema katarskom turniru.

- Iako je konkurencija bila velika u obrani, on bi sigurno bio na Svjetskom prvenstvu da sam ja ostao izbornik - odgovara nam Vaha s druge strane linije, čiji smo broj okrenuli u potrazi za informacijama o novom Dinamovom pojačanju.

image

Samy Mmaee

HAKAN BURAK ALTUNOZ Anadolu Via Afp

Osim što se ekspresno javio, iako je na odmoru, 71-godišnji stručnjak momentalno je počeo i servirati detalje o dojučerašnjem igraču Ferencvárosa, koji je u svlačionicu podno južne maksimirske tribine sletio kao slobodan igrač.

- Vrlo je dobar, u Mađarskoj je zadnjih nekoliko godina. Nominalno je stoper, iako može igrati i na poziciji desnog bočnog igrača. Jako je fino građen, ima puno fizičkih kvaliteta, izvanredan skok. Dobar je tehničar, nekada se voli i malo poigrati, opušten je. Ima puno nogometnih kvaliteta, snažan je i eksplozivan, ima brzinu. Nekada sam od njega tražio da se brže rješava lopte, ali, naravno, to sam tražio od svih jer je to moj način treninga i traženja ritma u igri.

‘U najboljim igračkim godinama‘

Debi u nacionalnom ruhu Mmaee je upisao u listopadu 2020., upravo pod Halilhodžićem, kod kojega je i upisao svih deset nastupa za marokansku reprezentaciju. S obzirom na to da su surađivali, praktički, dvije godine, bosanskohercegovački trener dao nam je "pogled iznutra" o onome što "modri" dobivaju.

- Izvanredan je dečko, dobar karakter. Vrlo je dobar za suradnju.

image

Halilhodžić s marokanskom reprezentacijom

KENZO TRIBOUILLARD Afp

Zadnji poziv u nacionalnu vrstu dobio je u rujnu 2022., odnosno, upravo u posljednjem ciklusu prije Svjetskog prvenstva, što znači kako je bez mjesta ostao - praktički - "u pet do 12".

- Sada je u najboljim igračkim godinama. Bio je stalno prisutan u marokanskoj reprezentaciji, bio je konkurentan i igrao je s vremena na vrijeme. Ne znam što se dogodilo, ne znam zašto ga nije vodio na turnir, ali koliko vidim sada u Dinamo stiže na kraju ugovora, bez odštete, to je vrlo zanimljivo i dodatan plus.

Usput, naš sugovornik otkrio nam je i informaciju koja nam je promakla. Naime, u marokanskoj reprezentaciji vodio je i njegovog brata, Ryana Mmaeea, koji je napadač i trenutačno igra za Stoke City, u engleskom Championshipu. Osim njega, još su dvojica braće Mmaee u profesionalnim nogometnim vodama: Camil igra u nizozemskom Maastrichtu, a Jack u luksemburškom Wiltzu.

Iako smo Halilhodžića upitali o potencijalnom kontaktu s Mmaeeom uoči potpisa za Dinamo, rezolutno je odgovorio.

- Niti s jednim igračem iz reprezentacije nisam u kontaktu. Neki su me pokušavali dobiti, ali nisam se javljao, htjeli su me pozdraviti. Nema problema, ali suradnja je gotova.

Francuzi razočarali na Euru

Ipak, iako nisu u kontaktu, Vaha je o Mmaeeu pričao biranim riječima, uz efektan zaključak.

- Vjerujem da će biti pojačanje. Može puno pružiti kada je spreman.

image
Jonathan Moscrop/zuma Press/profimedia

S obzirom na to da smo bili na liniji s bivšim trenerom Maroka, Alžira, Obale Bjelokosti i Japana, s čovjekom koji ima točno 120 utakmica u izborničkom odijelu, nismo propustili priliku za osvrt na svježe završeno Europsko prvenstvo u Njemačkoj.

- Španjolska je potpuno zasluženo pobijedila. Francuska, Engleska i Italija su razočarale kvalitetom igre, a u Francuskoj vlada velika polemika oko toga, nisu zadovoljni. Španjolci su imali igrače u dobroj formi, više svježine i mladosti, pojavile su se nove zvijezde, dva brza krila, ali sredina je bila najjači dio momčadi.

Dok je Uefa nagradu uručila Rodriju, hrvatski su se navijači priklonili Daniju Olmu, a Halilhodžić je, pak, izdvojio onog trećeg.

- Fabián Ruiz, on je za mene bio najbolji. Iako je bila velika konkurencija, i od Rodrija, i od Olma, Ruiz je bio najkompletniji. Bio je fenomenalan ofenzivno i defenzivno, igrao je konstantno dobro - zaključio je Vahid Halilhodžić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. srpanj 2024 21:54