Danilo Veiga

 ORANGE PICS BV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Orange Pics Bv/alamy/alamy/profimedia
OPET SE KREĆE

HNL je 10 posto slabiji nego na jesen! Ali, najvrijedniji igrač tek dolazi, i to ne u Dinamo ili Hajduk

Prodani su Oršić, Biuk, Beljo i Kleinheisler pa je ovaj prijelazni rok već sada jedan od skupljih.
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 18. siječanj 2023. 10:15

Danas je službeno otvoren zimski prijelazni rok za deset klubova Hrvatske nogometne lige koji će trajati do 15. veljače, a najviši razred već je sada osjetno oslabljen u odnosu na prošlu jesen. Iz HNL-a su otišli igrači koji na tržištu, točnije prema Transfermarktu, vrijede 35,2 milijuna eura, dok je vrijednost novih igrača, koji jesenas nisu igrali HNL, tek oko 8,5 milijuna eura. Trenutni minus je, dakle, 26,7 milijuna eura, što je nešto manje od deset posto vrijednosti svih igrača u ligi u studenome kad su klubovi otišli na odmor.

Ima vremena

Nema još mjesta panici, ima vremena za dolaske novih igrača u sljedećih 28 dana i pojačavanje kadrova, ali činjenica jest da HNL u proljetni dio prvenstva ulazi osjetno slabiji nego što je bio jesenas. Vidjet ćemo, možda na kraju ispadne potpuno suprotno i ponovi se početak 2021. kad je Hajduk počeo svoj revolucionarni napredak dovođenjem Lovre Kalinića i Marka Livaje, dvojca koji je Splićane ponovno učinio konkurentnima u domaćim relacijama. No, takvih transfera zasad nema na vidiku, odlasci su puno zvučniji. U pauzi smo ostali i bez dvojice igrača koji su odlučili završiti igračke karijere, profesionalnim nogometom se više neće baviti donedavni igrači Lokomotive i Šibenika, Mate Maleš (33) i Patrick Salomon (34).

image

Stipe Biuk

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Tri kluba na vrhu ostala su bez vrlo važnih karika, pitanje je samo kome će ti udarci lošije sjesti. Kao najveći gubitnik čini se Osijek, koji je ostao bez prvog i drugog strijelca ove sezone. Dion Drena Beljo poentirao je u ligi osam puta, no odsad će ovaj 20-godišnjak zabijati u dresu Augsburga, koji ga je kupio za tri milijuna eura. Laszlo Kleinheisler je Panathinaikos koštao šest puta manje, no Osijeku će njegov odlazak možda pasti još teže. Mađarski 28-godišnjak igrač je s najviše utakmica, najviše minuta i najubojitijim učinkom među Bijelo-plavima ove sezone s osam golova i četiri asistencije. Osijek umjesto njih zasad nije doveo - nikoga.

Dvojica među deset

Ni dvije vodeće momčadi prvenstva nisu se istaknule ulaznim transferima, dapače. U Dinamo nije došao nitko, dok je Hajduk doveo tek pričuvnog vratara Ivana Lučića iz Istre 1961, te vratio njegovog imenjaka Ćubelića s posudbe u Varaždinu. Zato su Zagrepčani i Splićani uvrstili dvojicu svojih nogometaša na vječnu ljestvicu najskupljih izlaznih zimskih proizvoda HNL-a. Mislav Oršić je za 6,8 milijuna eura otišao u Southampton, a Stipe Biuk za 6,5 milijuna eura u Los Angeles FC - radi se o šestoj i sedmoj najvećoj zimskoj prodaji iz elitne hrvatske nogometne lige.

Danilo Veiga najvredniji

Hajduk je rekorder mercata jer je prodao i Marina Ljubičića i Davida Čolinu, posudio i Josipa Vukovića za 100.000 eura, ukupno zaradivši 10,15 milijuna eura od tih transfera. Plus Oršić, plus Beljo i Kleinheisler, i već smo došli do 20,45 milijuna eura zarade od prodaja igrača s kojima zima 2023. polako ulazi u top tri najlukrativnijih mercata HNL-a između dvije polusezone. Problem je što su tako skupo prodavali samo najveći klubovi, ali to je odavno hrvatska zbilja.

Najzvučnije novo ime u HNL-u stiglo je u redove njenog najlošijeg člana. Gorica je angažirala Tima Matavža, dugogodišnjeg slovenskog reprezentativca, koji se može pohvaliti da je u snažnom nizozemskom prvenstvu tijekom godina upisao 223 nastupa i zabio 90 golova. No, Matavžu su 34, vrijednost na TM-u mu je pala na 400.000 eura i njegov angažman budi laganu skepsu. Na njemu je da razuvjeri sve sumnjičavce i zablista u klubu koji je nakon angažmana novog trenera Željka Sopića u pauzi na izlazna vrata poslao čak osmoricu stranih igrača.

image

Tim Matavž

JOEP LEENEN Afp

Osim u Turopolju, velika promenada zbila se i na Kvarneru. I Rijeka ima novog trenera Sergeja Jakirovića, koji je također pročistio svlačionicu, ali je potom opet i napunio. Danas bi na Rujevici trebao biti predstavljen najskuplji igrač koji je ove zime došao u HNL, 20-godišnji portugalski desni bek punog imena Danilo Filipe Melo Veiga. Danilo Veiga stiže iz Gil Vicentea, a vrijednost na TM-u mu je 1,5 milijuna eura.

Dosta je trgovala i Istra 1961, koja na papiru izgleda jača nego jesenas jer joj se vratio Mahmoud Abdallahi, dok bi Matej Vuk, Darwin Matheus i Zoran Josipović također trebali donijeti određenu kvalitetu. Na Kajzerici je bilo bez stresova, došao je samo Branimir Kalaica, otišao nije nitko, Šibenik se zahvalio brojnim igračima, a najveće pojačanje zasad im je 34-godišnji Josip Knežević, dok susjedi sa sjevera u nastavak prvenstva ulaze s uglavnom istim kadrovima kao prošle jeseni. Slaven Belupo doveo je samo Antonija Peroševića, Varaždin samo Ivana Šaranića...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 15:20