JAKOV PRKIĆ/Cropix
NEIZVJESNO LJETO

Hoćemo li u nedjelju na Maksimiru zadnji put gledati Dinamova četiri asa? Ulogu bi mogao odigrati i Dalić

Sva četvorica su hrvatski reprezentativci, istinske modre zvijezde i snaga hrvatskog prvaka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. svibanj 2023. 16:04

Dinamo će se u nedjelju u slavljeničkoj atmosferi protiv Gorice oprostiti od svojih navijača za ovu sezonu. Bila je zgodna, krasna, uspješna... Osvojen je još jedan naslov prvaka, igrala se Liga prvaka, pobijedio se Chelsea. Šminka se jedino razmazala u Kupu protiv Šibenika, ali ima i takvih dana. Je li svečarski sudar s Goricom i kraj Dinama kakvog smo imali do sada? Ne mislimo u smislu sportskih dostignuća, već u smislu izgleda momčadi koja će defilirati u budućnosti. Hoćemo li u nedjelju posljednji put u plavom dresu gledati Dominika Livakovića, Josipa Šutala, Luku Ivanušeca, Brunu Petkovića?

Ili će poker asova koji visoko kotiraju kao ‘pickovi‘ raznih europskih klubova još igrati u kvalifikacijama za Ligu prvaka, što i jest najveća želja svih u plavim dvorima? Odgovora na ta pitanja nema, ali klupski i razni menadžerski izvori će nam tvrditi da je to i sasvim normalno u ovom razdoblju koje je još podosta udaljeno od početka ljetnog mercata.

Dinamo se u ovom trenutku zapravo nalazi između čekića i nakovnja. Situacija je recimo, nezgodna. Najveće zvijezde ili neke od njih moraju se transferirati, jer blagajni treba kisika, potreban je unos eura kako bi se moglo i nadalje dobro poslovati i održavati financijski odmak od ostalog društva u HNL-u, prije svega od Hajduka. Priča o tome da novac nije presudan je čista zabluda, to govore oni koji ga nemaju.

Bogatstvo ili džeparac?

Dinamo može i dalje dominirati hrvatskim nogometom i boriti se s europskim momčadima samo u slučaju ako će imati dovoljno jak, nabildani budžet. Samo će na taj način moći dovoditi pojačanja, nuditi dobre plaće igračima, svoju svlačionicu predstavljati kao idealno mjesto za nogometne karijere. Vidimo da se u posljednje vrijeme u medijima i javnosti raspravlja o tome kakav će model upravljanja biti u Dinamu, kako će biti posložena Skupština, kakve će biti promjene Statuta, i tako dalje i tako bliže. Model upravljanja može biti bilo kakav, bitno jest da ljudi koji će biti involvirani u njegovo provođenje biti dovoljno sposobni i ambiciozni da osiguraju budžet koji će predstavljati moć Dinama u odnosu na druge.

image
DAMIR KRAJAČ/Cropix

Da bi se u ovom trenutku došlo do takvog budžeta, sasvim je jasno da se moraju transferirati neki igrači, a to su oni koji najviše vrijede, oni na kojima se može zaraditi. Drugi veliki izvor prihoda je plasman u neko od europskih natjecanja, a tu je najvažniji onaj u Ligu prvaka. U konačnici, taj plasman bi u plavu blagajnu donio negdje oko 30 milijuna eura. Plasmani u Europsku ligu ili još gore Konferencijsku ligu donijeli bi tek džeparac, bakšiš u odnosu na najelitnije klupsko natjecanje na Globusu.

Dinamu je za osiguranje velikog budžeta potrebna i prodaja igrača i plasman u Ligu prvaka. I sad dolazimo do one priče oko čekića i nakovnja... Ako se prije kvalifikacija za Ligu prvaka prodaju najveći asovi, poput gore nabrojanih, ili neki od njih, osigurat će kontingent eura, ali hoće li se bez njih moći ostvariti najveći klupski cilj, Liga prvaka? Moglo bi biti po onom narodnom poučku, na mostu dobio, na ćupriji izgubio.

Mogući porast cijene nakon Lige nacija

Da zaključimo s trenutačnim stanjem kad su u pitanju izlazni transferi. Upita za Livakovića, Ivanušeca, Josipa Šutala i Petkovića ima, ali ozbiljnih razgovora ili službene ponude nema. Možete čitati svakodnevno iz stranih medija da su za Livakovića zainteresirani Fenerbahçe, Villarreal, eto pojavila se i priča oko Real Madrida. Saznaje se iz turskih izvora da je navodno Bruno Petković sve dogovorio s Trabzonsporom...

- Ne vjerujemo u te priče, nas još nitko nije kontaktirao - kažu nam izvori iz samog vrha kluba

Naravno, tko kaže da uskoro neće, neki nam kažu da ova ‘turska sapunica‘ oko Petkovića ima smisla. Dinamo ima i jedno zanimljivo razdoblje ispred sebe, Final Four Lige nacija, te Europsko prvenstvo U-21 reprezentacija. Sva najvažnija četiri izvozna ‘artikla‘ koji su stalno u eteru mogu imati dobru minutažu kod izbornika Zlatka Dalića, pa im cijena nakon te završnice u Nizozemskoj može porasti, debelo poskočiti. Osim Livakoviću koji ima izlaznu klauzulu od 10 milijuna eura. Zamislite da Hrvatska osvoji Ligu nacija?

Kad se radi o mladoj U-21 vrsti očekuje se da izbornik Skočić pozive Baturinu i Bulata. Nisu ti mladi dečki trenutačno u izlogu, jer ih Dinamo želi zadržati, ali s dobrim igrama uz mogući uspjeh mladih i njima bi cijena skočila ‘u nebo‘. Ipak, po vrlo obaviještenim izvorima, neke od stalno spominjane četvorice ćemo u nedjelju zadnji put gledati u Dinamovom dresu. Na listi za ‘oproštajku‘ na prvom mjestu je Livaković, drugi Ivanušec, treći Šutalo, četvrti Petković... Sve se naravno može promijeniti.

Kako je do sada bilo kad se radilo o ljetnim odlascima bitnih igrača?

U ljeto 2007. godine iz Dinama su otišli Eduardo da Silva i Vedran Ćorluka, ljeto kasnije, Luka Modrić i Ognjen Vukojević. U ljeto 2013. godine Maksimir su napustili Šime Vrsaljko, Tin Jedvaj, Luis Ibanez i Ivan Krstanović. U ljetnom mercatu 2018. godine mahnuli su na zbogom Soudani, Filip Benković i Ante Čorić. Bilo je prometno u ljeto 2021. kad su plavi dom napustili Joško Gvardiol, Petar Stojanovič, Lovro Majer, Kristijan Jakić i Mario Gavranović. S tim da su Majer i Jakić ostali do kraja europskih kvalifikacija. Dakle, ovo ljeto uz ono prije dvije godine moglo bi biti najjače kad se radi o odlascima važnih igrača, s tim da nam se čini, da bi ako se zaista dogodilo da ode kompletan poker spominjanih asova, bio to ipak najveći egzodus najblistavijih zvijezda, jer sva četvorica su hrvatski reprezentativci.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 13:40