Luka Kulenović

 PETRášEK RADEK/ČTK/PROFIMEDIA Petrášek Radek/Čtk/profimedia
ZABIO IM JE ZA VIKEND

Hrvat otkriva: Sljedeći Dinamov protivnik je u problemu! ‘To će im biti veliki hendikep na Maksimiru‘

‘Modri imaju realne šanse za pobjedu. Uostalom, dobili su i Spartu, koja je za Viktoriju drugi svijet‘
Piše: Miljenko KaračićObjavljeno: 25. listopad 2023. 13:29

Nakon praške Sparte, na Maksimir ove sezone stiže još jedna češka momčad. Idući suparnik Dinama u Konferencijskoj ligi je Viktoria Plzen, trećeplasirana momčad češke Fortuna lige. Nakon 12 odigranih kola u tamošnjem prvenstvu vode praški klubovi Sparta i Slavia s 32, odnosno, s 30 bodova, dok Viktoria ima 22 boda i utakmicu manje (protiv Mlade Boleslav).

Kao ni Dinamo, ni Viktoria Plzen nije se proslavila prošle subote. Izgubila je od devetoplasiranog Slovana Libereca 0:3, a drugi pogodak za Slovan postigao je - Hrvat Luka Kulenović.

Golemi hendikep

Napadač rođen u Torontu i visok 190 cm, koji će za četiri dana napuniti 24 godine, ljetos je stigao u Češku, u 13 nastupa za Slovan Liberec postigao je tri pogotka, po jedan protiv Mlade Boleslav, Slavije iz Praga i protiv Viktorije Plzen.

Zanimljivo, u češkoj Fortuna ligi igraju samo trojica Hrvata. Uz Kulenovića to su u Baniku iz Ostrave Robert Mišković (24), koji je rođen u njemačkom Ingolstadtu, a promijenio je više klubova (Osijek, Rudeš, Inter, Dinamo II i Istru 1961 u Hrvatskoj, te Zrinjski i Slobodu u BiH), te Zagrepčanin u Dynamu iz Čeških Budejovica, Alen Dejanović (23), koji je prošao mlađu uzraste Dinama, pa igrao za Cibaliju, Mladost iz Kaknja i Velež.

- U Češku sam stigao ne iz Premijer lige BiH, nego doslovce iz ozljede. Pet mjeseci me nije bilo u nogometu. Ovdje sam prošao oporavak, upoznao momčad, novi klub me lijepo prihvatio. Vratio sam se uspješno na teren i sad sam sretan. Cijela momčad igra dobro, posebno smo bili dobri dvije zadnje utakmice protiv Slavije i Viktorije. Pobjeda 3:0 je visoka, zabio sam gol, međutim, zasluge pripadaju mojim suigračima koji su istrčali kontru, ja sam samo ispratio akciju. Treba reći pošteno, Viktoria nije bila na očekivanoj razini i mi smo to iskoristili - kaže Luka Kulenović.

Otkrio nam je pritom vijest koja će svakako zanimati stručni stožer Dinama...

- U jednom dvoboju s vratarom ozlijeđen je najbolji igrač Viktorije, 20-godišnji nigerijski napadač Rafiu Durosinmi. Objavljeno je da su mu stradali križni ligamenti i za njega je sezona gotova.

image

Rafiu Durosinmi

GLüCK DALIBOR/ČTK/PROFIMEDIA Glück Dalibor/Čtk/profimedia

Koliko će se to odraziti na momčad iz Plzena?

- Veliki je to hendikep jer im je on najbolji igrač. Međutim, ne vjerujem da će to nešto promijeniti u njihovoj igri. Oni igraju direktno, s puno ubacivanja okomitih lopti na svog napadača, koji zatim obično spušta loptu i onda suigrači idu na tu drugu loptu i tu su opasni. Fizički su jaki, ali u tehničkom dijelu nisu ni blizu kao Sparta, koja je ovdje 4:1 pobijedila Dinama. Ali, Sparta je nešto drugo, najbolja momčad u ligi, koja igra lijep i tehnički dotjeran nogomet, bez preskakanja igre.

Zagrepčani su bolji

Znači, Dinamo ima priliku za nove bodove u Konferencijskoj ligi?

- Po meni je Dinamo bolja momčad, ima realne izglede za pobjedu u Zagrebu. Ovisit će to u prvom redu kakav će biti Dinamo. Uostalom, pobijedio je u Zagrebu i Spartu 3:1, a Sparta je druga dimenzija za Viktoriju - kaže Kulenović.

Prisjetio se nekih svojih ranijih dana...

- Godine 2015. bio sam na probi u Dinamu. Nisam tada imao hrvatsko državljanstvo, bio sam maloljetan i nisam mogao zbog pravila UEFA-e ostati u Maksimiru. Iz Dinama su mi kazali da ako želim nogometnu karijeru, onda trebam napustiti Kanadu. Vratio sam se u Banju Luku kod tetke i krenuo na svoj nogometni put. Probao sam nekoć u Osijeku i Kustošiji, mlad, neiskusan, nije bilo kako sam želio. Možda me put nekad i vrati u Dinamo, taj poziv ne bih mogao odbiti jer je u pitanju veliki klub. A i trener Sergej Jakirović me poznaje, želio me dovesti u Zrinjski, no nije realizirano jer je Nemanja Bilbija u vrhu napada bio nedodirljiv.

Da, zanimljiv je Kulenovićev nogometni put. Počeo je u mlađim uzrastima banjolučkog Borca, prešao u klub iz predgrađa Banje Luke, Krupu na Vrbasu, odakle ga je put odveo u ljeto 2018. u juniorsku momčad slovačkog prvoligaša Trenčina.

Ozljeda je bila jača

Za dva mjeseca se vratio u banjolučki Željezničar ST (28 nastupa, 13 golova), pa u ljeto 2019. prešao u drugu momčad Osijeka. Tamo je ostao samo pola sezone (6 nastupa), pa prešao u zagrebačku Kustošiju (2 nastupa), da bi u ljeto 2020. stigao u Premijer ligu BiH, prvo u Rudar iz Prijedora (51 nastup, 5 golova), pa u Slogu Meridian iz Doboja (17 nastupa, 6 golova) gdje je sjajno krenuo, ali ga je ozljeda zaustavila, a od srpnja je u sastavu iz Libereca.

Tržišna vrijednost tridesetak milijuna €

Trener Viktorije, Luboš Kozel, u subotu je Slovanu iz Libereca suprotstavio sljedeću momčad u formaciji 3-4-3, premda Viktoria često igra i u sustavu 4-4-2: Tvrdon - Dweh, Hranac, Jemelca - Kopich, Kalvach, Bucha (od 77. Sykora), Cadu - Vydra (od 61. Kliment), Šulc (od 61. Traore), Durosinmi (od 54. Chory). Nigerijac Rafiu Durosinmi (20), koji je u ovoj sezoni nanizao šest golova i šest asistencija zamijenjen je zbog ozljede. Tržišna vrijednost momčadi prema TM je 29,18 milijuna eura, a najvrjedniji eksponati su vratar Jindrich Stanke (3,5 milijuna eura), koji zbog ozljede ne brani, te napadač U-21 reprezentacije Češke Pavel Bucha (2,2 milijuna eura) i već spomenuti Nigerijac Durosinmi (2 milijuna eura).

Linker
23. rujan 2024 06:19