PICASA
USUSRET NORVEŽANIMA

Hrvat otkriva što čeka Dinamo! ‘Nevjerojatni su! Mogli su nam utrpati i više od pet komada, nezgodni su do bola‘

Hrvatski branič u redovima Žalgirisa, kluba kojeg je iz Lige prvaka lakoćom izbacio idući Dinamov suparnik Bodo/Glimt
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. kolovoz 2022. 22:30

Sigurno je Petar Mamić sanjao da sa svojim Žalgirisom zaigra protiv Dinama u svom Maksimiru u play-offu Lige prvaka. Međutim, nisu Litavci mogli protiv moćnog norveškog prvaka Bodo/Glimta. Sve je bilo riješeno već u prvoj utakmici kad su Norvežani razbili Žalgiris s 5:0. U uzvratu je završeno 1:1, Petru Mamiću je upisana asistencija za vodstvo Litavaca, ali je onda zaradio crveni karton...

- Bio mi je to prvi crveni karton u karijeri! Norvežani su imali nekakvu polukontru, igrač mi je utrčao iza leđa, bacio sam se na uklizavanje, sudac mi je prvo dao žuti karton i dosudio je jedanaesterac, ali je VAR vidio da je prekršaj bio izvan šesnaesterca, poništio je odluku o jedanaestercu i dosudio slobodni udarac, ali i meni je umjesto žutog dao crveni karton. Ali, bolje da je tako ispalo jer Bodo bi možda zabio iz jedanaesterca, pa bismo izgubili utakmicu, ovako je ostalo neodlučeno - kazao nam je u uvodu Mamić.

Bodo zaista “bode u oči”. Norvežani su bili velika senzacija prošle sezone kad su uhvatili četvrtfinale Konferencijske lige, u skupini su bili bez poraza, s tri pobjede i tri neodlučena rezultata, dobili su, recimo, i Mourinhovu Romu s 6:1, pobjeđivali su Celtic, AZ Alkmaar. Ove sezone također djeluju odlično. U posljednje četiri domaće utakmice pobijedili su Jerv (5:0) i Odd (7:0) u domaćem prvenstvu, Linfield (8:0) i Žalgiris (5:0) u Europi. Zabili su 25 pogodaka, a nisu primili niti jednog! Ovako na prvi pogled djeluju zastrašujuće. Kako ih je vidio Mamić u ove dvije utakmice sa svojim Žalgirisom?

- Nas su izbacili, a u onoj prvoj utakmici mogli su nam zabiti i više od pet pogodaka. Igrali su nevjerojatno. Nisam znao koga čuvati. Jako, baš jako su uigrani. Imaju usklađeni sustav igre jer imaju istog trenera već dugi niz godina. Imate osjećaj da svaki igrač u svakom trenutku zna što će napraviti na terenu. Djeluju baš jako opasno. A vidite i sami kako su efikasni kad igraju kod kuće, samo trpaju...

image
JEROEN PEETERS

Mamić će na ove riječi nadodati još nešto...

- Na njihovom terenu igra se na umjetnoj travi, a atmosfera na stadionu je izvrsna. Gostovanja kod njih su jako, jako teška gostovanja.

Priča kako je bilo u Vilniusu, Žalgiris je uspio održati neodlučeno...

- Stisnuli smo ih u prvom poluvremenu. Imali smo dosta prilika, zabili smo im gol. Ali, oni su stigli kod nas s posve promijenjenom momčadi u odnosu na prvu utakmicu, igrali su s četiri-pet novih igrača, koji su im inače rezerve, zato mi je teško kazati kakvi su u gostima kad igraju s kompletnom momčadi. Imam neki osjećaj da kad domu steknu prednost, da onda u gostima igraju ponešto drukčije, vidim da odmaraju glavne igrače, imaju teško prvenstvo, a ne odgađaju utakmice.

Zanimalo nas je jesu li igrači Bodo/Glimta jako agresivni, tako obično igraju skandinavske momčadi.

- Nisu, nisu tako agresivni. Igraju u zoni, stanu se usko, svoje napade organiziraju uglavnom preko bokova. Da, znaju pritisnuti, ali nije to sad neki ludi presing. Bodo/Glimt dominira posjedom lopte. Nemaju skandinavski stil igranja s dugim loptama, totalno su drukčiji. Mene je to također iznenadilo.

Priča o taktičkoj formaciji Norvežana...

- Uzmu posjed lopte, pa se rasporede u neku formaciju pet-pet. Dva zadnja vezna im se dignu u liniju s napadačima, krila se malo spuste. Imaju uigrane sheme, a stalno drže posjed lopte i tako se malo po malo dižu prema naprijed, osvajaju teren. Kad stignu u zadnju trećinu terena, utrčavaju u šesnaesterac sa svih strana. Akcije završavaju s velikim brojem igrača. Utrčavaju i u zaleđa samo da bi vas zbunili, izvukli. Nezgodni su do bola...

Znači, ne biste mogli kazati da je Dinamo favorit u play-offu Lige prvaka?

- Puno toga će zavisiti kako će završiti prva utakmica. Evo, baš sam pričao s tatom Ivicom, koji je cijeli život u nogometu. Meni tata kaže da je Dinamo čvršći u sredini terena, da će Ademi i Mišić sve to iskontrolirati, misli na posjed lopte. Međutim, iskreno, ne mogu procijeniti kakvi su odnosi snaga Dinama i Bodo/Glimta. Meni je, recimo, bilo puno teže igrati protiv njih nego protiv Dinama.

Objašnjava zašto...

- Dinamo ima tu individualnu kvalitetu. Recimo, čuvaš Oršića, nema ga nigdje dvadesetak minuta, pa ti zabije gol. Na kraju kažeš da si ga super čuvao, da ti je samo jednom pobjegao... Kod Bodo/Glimta nemaš nekog pojedinca kojeg bi posebno izdvojio i rekao “uf, kakav je ovo igrač”. Ali, Norvežani su kao kolektiv brzi, s jakom dinamikom igre. Devedeset minuta melju. A na tribinama pjesma, pljesak kad igraju doma. Zanimljivo, uvijek prodaju po dva-tri najbolja igrača, ali su i dalje dobri. Uvijek nađu dobre igrače, imaju isti sustav, samo mijenjaju igrače.

Na kraju je zaključio...

- Želio sam da mi igramo s Dinamom u play-offu, ali je Bodo/Glimt bolji od nas. Ne znam kome bih dao prednost u utakmicama Dinama i Norvežana. Baš me jako zanima kako će izgledati te dvije utakmice, bit će to ogroman ispit za Dinamo!

Linker
19. travanj 2024 06:57