RANKO SUVAR Cropix
VELIKI TALENT

Hrvata uspoređivali s Icardijem, Kaneom i Šukerom, a sada ima težak zadatak: ‘Dugo se nije pojavio takav napadač‘

‘Riječ je o izrazitom strijelcu s nevjerojatnim osjećajem za pogodak. Zaista, jako malo promašuje i uvijek je prvi na lopti‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. lipanj 2023. 20:18

Bartol Barišić (20), dečko rođen u Zagrebu, a podrijetlom iz Dervente bio je strijelac jedinog pogotka za Dinamo u Dugom Selu na proslavi stogodišnjice tog kluba, a danas putuje s Dinamom na pripreme u Sloveniju s nadom da bi se možda mogao nametnuti treneru Igoru Bišćanu. Radi se o sjajnom mladom napadaču koji je bio najbolji strijelac u svim Dinamovim mlađim kategorijama! Igrao je već jednu utakmicu za prvu momčad, zbilo se to 24. srpnja 2020. godine, ušao je na pet minuta protiv Varaždina... A baš te godine ugledni britanski dnevni list Guardian objavio je popis 60 najtalentiranijih svjetskih nogometaša 2003. godišta, na kojem je osvanulo i njegovo ime. Imao je tada 17 godina...

Možete se naravno s pravom pitati gdje se onda izgubio taj mladić, tako rasni centarfor za kojeg je svojevremeno njegov trener u Dinamovoj nogometnoj školi Jozo Bandić kazao:

- Jedan od najplodnijih strijelaca u hrvatskim omladinskim ligama još od Andreja Kramarića. Barišića bi se moglo nazvati križancem Maura Icardija i Harryja Kanea. Ima klasični golgeterski instinkt.

Kako to obično biva, teško se iz Dinamovih mlađih dobnih kategorija odmah ulazi u seniore. Igrao je Barišić za drugu momčad Dinama, trener mu je bio Damir Krznar, tamo je također zabijao golove, otišao je na posudbu u Istru 1961, tamo se kratko zadržao, a ostatak prošle sezone proveo je u Sloveniji, u Domžalama, ukupno je zabio devet golova. Slovenci su ga željeli otkupiti od Dinama, ali u Maksimiru nisu za to željeli niti čuti. Ima jedna posebna zanimljivost, Barišić je igrao u svim selekcijama Hrvatske od U-15 do U-20, a ukupno je u kockastom dresu zabio 34 pogotka! Posljednji za vrstu U-20 protiv Kine u pobjedi 4:1. Izvukli smo još jednu zanimljivu izjavu Tomislava Rukavine, u vrijeme dok je Bartol igrao za selekciju U-17, koju je on vodio kao izbornik.

- Riječ je o izrazitom strijelcu s nevjerojatnim osjećajem za pogodak. Zaista, jako malo promašuje i uvijek je prvi na lopti. Važno je istaknuti njegovu dominaciju u igri glavom. Od tajminga, skoka i udarca. Logično da je prebačen u stariju generaciju jer je u svom uzrastu bio predominantan. Koncentriran je na situaciju pred protivničkim golom. Dugo se nije pojavio takav napadač, koji je tako dominirao u svom uzrastu. Šuker je možda više sudjelovao u igri, ali Bartolovu realizaciju moglo bi se usporediti sa Šukerovom - kazao je Rukavina.

Naravno, realno će biti teško Barišiću uhvatiti povjerenje Igora Bišćana, u Dinamu su špice Bruno Petković i Josip Drmić, tu je trenerovo otkriće Fran Topić, dolazi Monsef Bakrar, još nije zamrla priča s Matijom Friganom... Tako da je objektivno promišljanje da bi opet mogao na posudbu. Ali tko zna, ponekad su nogometni putevi čudesni.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 01:16