BAPTISTE AUTISSIER/PANORAMIC/PROFIMEDIA Baptiste Autissier/panoramic/profimedia
ČUVAR MREŽE IZ ŽUPANJE

‘Hrvatski špijun‘ iz Pariza otkrio detalje o novom pojačanju Dinama: ‘Kod njega postoji jedna sjajna stvar‘

‘Infrastruktura je najveća razlika između HNL-a i druge francuske lige, zapravo, možda i jedina‘
Piše: Andro PolićObjavljeno: 06. lipanj 2023. 21:07

U Maksimiru se slažu kockice mozaika za iduću sezonu, a jedno od prvih pojačanja postat će Maxime Bernauer. Branič Paris FC-a, člana druge francuske lige, uskoro bi i službeno trebao postati novi igrač Modrih te tako dodatno zaoštriti konkurenciju u posljednjoj liniji. U francuskoj prijestolnici, koju će Bernauer uskoro napustiti, suigrač mu je Ivan Filipović.

Štovatelji domaćeg nogometa 28-godišnjeg vratara iz Županje sjećaju se iz razdoblja u HNL-u, kada je nastupao za Slaven Belupo, ali i kratko za Lokomotivu. Za klub iz Koprivnice upisao je 77 nastupa među vratnicama u elitnom razredu hrvatskog nogometa, dok je za momčad s Kajzerice branio šest puta. Nakon sezone u Francuskoj vratio se u Hrvatsku i opisao nam stanje u pariškom klubu.

- Dvije sezone sam u Parizu, zadovoljan sam stvarno. Klub je uređen, uvjeti su profesionalni i uvijek su prisutne dobre ambicije. Imam još godinu dana ugovora s klubom - kaže nam Filipović.

U prvom dijelu sezone bio je standardan na vratima, međutim, u drugom je, silom prilika, češće bio izvan terena.

- Imao sam ozljedu desnog zgloba, pa sam pauzirao dva mjeseca. Vratio sam se, branio jednu utakmicu i onda opet imao ozljedu. Ipak, na kraju sam branio dvije utakmice.

image

Tomislav Stipić i Ivan Filipović (2020.)

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Veći dio druge sezone iznio je 40-godišnji Vincent Demarconnay, koji se u posljednjem kolu, prije četiri dana, oprostio od nogometa. No, hrvatskoj nogometnoj javnosti puno je zanimljiviji drugi (uskoro bivši) suigrač hrvatskog vratara. Upitali smo ga da nam kratko predstavi 24-godišnjeg Bernauera.

- Imao je fantastičnu sezonu. Inače, igrač je koji može igrati i desnog beka i stopera, ali može igrati i u veznom redu. Dosta je vješt s loptom i dobro čita igru, stvarno je dobar igrač. Trebao bi biti pojačanje, pogotovo jer ga mogu koristiti na više pozicija - priča nam Filipović.

image

Maxime Bernauer

FEDERICO PESTELLINI/PANORAMIC/PROFIMEDIA Federico Pestellini/panoramic/profimedia

Otkrio nam je i da ga je Francuz pitao o Zagrebu i Dinamu.

- Pričali smo o Zagrebu kao gradu, o klubu... Prvenstveno su ga zanimale nogometne stvari i uvjeti, ali i Zagreb, jer ima dijete i suprugu, pa ga je zanimalo kakav je život. Naravno, rekao sam mu sve najbolje. Izvan terena je jako dobar dečko, skroman i veliki profesionalac.

Filipovića smo pitali i o kvaliteti nogometa u francuskoj drugoj ligi, zamolili smo ga da povuče paralelu s HNL-om.

- Najveća razlika je infrastruktura, zapravo možda i jedina. Kvaliteta nogometa u HNL-u ne zaostaje, ovdje se igra malo brže i s većim ritmom. Što se tiče posjećenosti, obično na domaćim utakmicama imamo oko četiri-pet tisuća navijača.

Ipak, Paris FC u sjeni je razvikanog gradskog rivala, koji u svoje gnijezdo privodi najveće svjetske zvijezde. Kakav je odnos klubova u gradu?

- Nije bilo nikakvih nesuglasica između Paris FC-a i PSG-a. Odvojeni su klubovi, svatko na svojoj strani, incidenata nema, pogotovo jer se natječemo u dva različita ranga - zaključio je Filipović.

Linker
25. travanj 2024 10:13