MLADI REPREZENTATIVAC

Hrvatski talent u Salzburgu: ‘Dinamo je u boljoj formi od nas. A ako Baturina bude igrao kao dosad...‘

"Lagao bih kada bih rekao da ne očekujem da ću postati dio udarnog kadra", kaže Rocco Žiković
Piše: Andrea BurićObjavljeno: 23. listopad 2024. 11:16

Već dugo smo planirali intervjuirati Rocca Žikovića (19), ali uvijek je nešto spriječilo naše namjere, ali evo idealne prilike, pred okršaj zagrebačkog Dinama i Red Bull Salzburga, čiji je član ovaj stasiti mladi branič, hrvatski reprezentativac mlađih uzrasta. Red Bull je poznat po svojoj Nogometnoj akademiji kroz koju su prošli mnogi danas poznati igrači, koji igraju zapažene uloge u velikim europskim klubovima i ligama.

Upravo u toj Akademiji svoju nogometnu nadarenost nadograđuje i usavršava i naš sugovornik. Podsjetimo, ovdje je izobrazbu prošao i Luka Sučić, pa jednim dijelom i Roko Šimić, Slovenac Benjamin Šeško, djelomično i Erling Haaland, još uvijek je tu Oliver Lukić...

Od sezone 2020./21. trenirate i igrate u Austriji, koliko ste već adaptirani na austrijski nogomet?

- U Salzburgu sam od siječnja 2021. godine, došao sam ovdje s operiranim koljenom i u vrijeme korone tako da je sve to sigurno dosta i utjecalo na moj razvoj i adaptaciju na novu sredinu, no ja sam jako zadovoljan kako se sve odvijalo od samog početka. Dosta sam se dobro snašao i brzo adaptirao na nove zadatke i zahtjeve trenera u klubu. Ipak se ovdje radi dosta drugačije nego kod nas u Hrvatskoj. Veliko olakšanje mi je bilo to što sam jako brzo naučio njemački i već nakon godinu dana mogao sam se sporazumjeti sa suigračima.

Je li bilo poteškoća u početku i u čemu vam je bilo najteže priviknuti se na ovdašnji nogomet?

- Nisam imao prevelikih poteškoća što se tiče prilagodbe. Austrijanci imaju dosta drugačiji mentalitet od nas Hrvata, ali ja do sad nikada nisam imao problema s time.

Očekujete li da biste uskoro mogli postati dio Red Bullovog udarnog kadra?

- Lagao bih kada bih rekao da ne očekujem, ali znate i sami kako je to u nogometu, nikad se ne zna što će biti. Na meni je da radim i dokazujem se u Lieferingu, a na trenerima je da odlučuju kada ću i za koga igrati.

Nakon 3. kola puknuo mi je ligament u zglobu i već sam dva mjeseca bez utakmica, no hvala Bogu, operacija nije bila potrebna

Jesu li iz kluba razgovarali s vama na tu temu?

- Pa da, bilo je razgovora i nekakav plan je da se na zimu ili najkasnije sljedeće ljeto priključim prvoj momčadi, ali kao što sam već rekao, u nogometu se nikad ne zna i ja ću davati sve od sebe i maksimalno se truditi, pa ćemo vidjeti kako će se sve odviti.

U obrani možete igrati na tri središnje pozicije u zadnjoj liniji, koja vam najviše odgovara?

- Mogu se prilagoditi na sve tri pozicije. Što se mene tiče, svaka ima pojedine prednosti i nemam onu koja mi najviše odgovara, osim toga mogu pokriti i poziciju zadnjeg veznog. To sam češće igrao u Istri 1961 nego ovdje, ali i u Austriji sam odigrao nekoliko utakmica i treneri znaju da mogu pokriti i tu poziciju.

Koliko ste zadovoljni svojim igrama za drugu momčad Red Bulla, za Liefering, koji je ekspozitura kluba iz Salzburga, a čiji ste vi kapetan?

- Što se tiče mojih igara u ovoj sezoni, zadovoljan sam kako sam odigrao utakmice, ali nažalost nije ih bilo puno. Nakon 3. kola puknuo mi je ligament u zglobu i već sam dva mjeseca bez utakmica, no, hvala Bogu, operacija nije bila potrebna i od ovog tjedna ponovno sam u punom pogonu s momčadi.

U srijedu u Salzburg dolazi zagrebački Dinamo, kome dajete veće šanse u tom dvoboju?

- Bit će to dobra utakmica s dva potpuno različita stila nogometa. Ne bih nikome davao veće šanse, činjenica jest da je Dinamo trenutno u boljoj formi, ali Salzburg ima puno dobrih mladih igrača koji, vjerujem, mogu pokazati puno više nego što su pokazali u dosadašnjem dijelu sezone.

Svaki klub u jednom trenutku mora doći do krize rezultata, ali siguran sam da će Red Bull ubrzo izaći iz nje

Koje su bolje strane Dinama u odnosu na vaš Red Bull?

- Dinamova je najveća prednost to što imaju više iskusnijih igrača koji su već dosta toga prošli u nogometnom svijetu, dok kod Red Bulla, osim golmana od 28 godina, nema niti jednog igrača starijeg od 26 godina.

Red Bull je ove sezone doživio nekoliko težih posrtaja, što je razlog tome?

- Verujem da je razlog tome baš ta mladost i neiskustvo. Svi ti igrači imaju velike kvalitete, ali su jako mladi i naravno da se onda dešavaju greške koje se ne bi smjele dešavati na najvišoj razini. Momčadi koje imaju kvalitetu svaku tu grešku kazne golom ili velikom šansom.

Smatrate li to previše problematičnim?

- Ne, smatram da svaki klub u jednom trenutku mora doći do nekakve krize rezultata, ali siguran sam da će Red Bull ubrzo izaći iz ove krize i vratiti se na pobjedničke staze.

Od koga će zagrebačkoj momčadi najviše prijetiti opasnost iz redova Red Bull Salzburga?

- Malo je nezahvalno pričati o tome pošto ne znam tko će igrati, ali siguran sam da će Izraelac Oscar Gloukh, ponajbolji igrač u dosadašnjem dijelu sezone, raditi probleme obrani Dinama.

Koga vi posebice cijenite u momčadi hrvatskog prvaka?

- Ako Martin Baturina bude igrao kao u reprezentaciji i u zadnjim utakmicama za Dinamo, mislim da će on stvarati najviše problema obrani Red Bulla.

Kapetan sam Lieferinga i želim što prije u prvu momčad Red Bulla

Ugovor s Red Bullom veže vas do 2027., koji su vaši osobni planovi i ciljevi?

- Mogu samo reći da sam ovdje jako sretan, imam dobar status u klubu i kapetan sam Lieferinga. Cilj je naravno kao i svakom mladom igraču u Salzburgu što prije doći do prve momčadi, ali, kao što sam već rekao, u nogometu se nikad ne zna i jedino što je sigurno da ću ja dati sve od sebe da ostvarim svoje ciljeve. Naravno, najviše želim biti zdrav i bez ozljeda trenirati i igrati.

Unatoč defenzivnim pozicijama u momčadi, uočili smo u vašoj statistici da ste nerijetko strijelac.

- Često idem naprijed, pred protivnički gol kad su standardne situacije, pomoći napadačkom dijelu momčadi i ponekad i poentiram. Uglavnom, glavom... (ab)

Mladi će izboriti mjesto na Europskom prvenstvu

Kako gledate na rezultate hrvatske A-reprezentacije?

- Iz godine u godinu nižemo dobre rezultate, nažalost u posljednjoj utakmici nismo pobijedili Poljsku, no vjerujem da ćemo osigurati četvrtfinale Lige nacija već u sljedećim dvobojima.

Koliko ste zadovoljni atmosferom među mladim Vatrenima?

- Smatram da je mlada reprezentacija napravila dobar rezultat izborivši dodatne kvalifikacije za Euro U21. Nakon lošeg starta u grupi i nekakve mini krize na kraju su odigrali dobre partije i sada je ostao još taj zadnji korak za koji sam uvjeren da će uspjeti. (ab)

Linker
23. listopad 2024 11:17