Marko Rog i Martin Baturina

 RONALD GORSIC Cropix
SN ANALIZA

Ideja Nenada Bjelice potpuno je zbunila igrače Salzburga, a Dinamo je imao samo jednu fazu pada

Natjecateljski je Dinamo odigrao vrlo kvalitetno, domaći su bili nemoćni
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. listopad 2024. 11:05

U Red Bull nogometnoj doktrini temeljne odrednice selekcije su fizička moć i sposobnost visokog intenziteta igre. Na treninzima te nogometne korporacije (na više adresa) štoperica, utezi i statistike imaju ključne statuse. Kad se treniraju vještine u igri (tehnički nogomet) onda se inzistira na upornim ponavljanjima akcija, što zovemo automatizam odnosno šablona.

U Hrvatskoj, svaki klub u svojim mogućnostima, a Dinamo ima najveće, radi se dosta na fizičkoj komponenti, ali u našem nogometu još uvijek glasno pravo glasa imaju znalci. Pa kada i u razini Lige prvaka fizički uspijeva pratiti ritam suparnika, Dinamo onda može nametnuti svoje tehničke vrijednosti. Pokazalo se to protiv moćnijeg Monaca, potvrdilo se to protiv ipak manje jakog Red Bulla.

image

Igrači i navijači Dinama

RONALD GORSIC Cropix

Dinamo je još prije dvije godine bio ala pari jačem timu iz Salzburga. U srijedu je Dinamo pokazao da je bolja momčad, jer na planu fizikalija je bez osobitih teškoća parirao navodno vrlo potentnom RB-u, a na planu igre i kombinatorike zapravo su druga razina. Momčad iz Salzburga nije imala ni neki osobiti presing, osim što je u prvih 10-15 minuta time pokušavala "zastrašiti" Modre. Čim su Dinamovi igrači "spustili" loptu na pod, umjesto dugih dijagonala i poklanjanja lopte suparničkoj obrani, zagospodarili su terenom i odavali dojam već u prvom poluvremenu da je izvjestan pogodak u mreži RB-a.

Taktički je Bjelica dobro posložio priču, defenzivno 532, a u otvaranju 3421, pri čemu su često u zbunjenost dovodili suparničke veziste i braniče izmjenom pozicija. Čas su naprijed išli uz Kulenovića, Sučić i Baturina, pa se priključivao Ademi, a jedan od njih vraćao u sredinu. Kako je lopta sve više bila u posjedu Dinama tako su se oslobađali prema naprije i bočni igrači, Ogiwara i Ristovski, a potonji je to konkretizirao sa dvije odlične asistencije, nakon još boljih napadačkih akcija.

image

Igrači Salzburga nakon poraza

RONALD GORSIC Cropix

Samo u jednoj fazi je Dinamo odao dojam laganog pada, a to je bilo nakon isključenja domaćeg vratara. Kao da su podsvjesno pomislili Modri da je sve riješeno, pa su se povukli previše u krilo Nevistiću, umjesto da su učinili odmah ono što se dogodilo nakon desetak minuta, opet su "uzeli" posjed i razradili akciju za drugi pogodak.

DInamova pobjeda je čista i uvjerljiva, plod dobre pripreme i praktične provedbe u djelo trenerovih zamisli. Osim što je to velika tri boda za nastavak natjecanja sa više samopouzdanja, još se jednom moglo potvrditi koliko je u nogometu važno imati znalce. Istina je, trebaju imati određenu razinu motoričnosti i fizičke komponente, ali opet, Martin Baturina, Petar Sučić i slični "španeri" (Stojković, Rog, Kačavenda...) su oni koji će raditi razliku kad su potencijali suparnika na sličnoj razini. Nogomet je igra i snaga hrvatske nogometne priče oduvijek su bili i ostati će znalci, kojima je potrebno u kolektivnom kontekstu dati kvalitetan taktički okvir i organizaciju da pokažu najbolje od sebe. Što se eto dogodilo večeras u Salzburgu!

Linker
24. listopad 2024 11:05