GORAN MEHKEK Cropix
TRIO KOJI JE PRESUDIO

Iduće sezone bit će važne figure novog Dinama! Ovo je trojac koji je stavio šlag na slavljeničku tortu Modrih

Možda su svojim izdanjima u zadnje dvije utakmice definitivno kupili bolji status uoči iduće sezone
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. svibanj 2022. 20:19

Kad je trebalo povući, vukao je Mislav Oršić. Kad je trebalo zadržati glavu iznad vode, kisik je nosio Arijan Ademi, kad se čekao poneki potez genijalca zabljesnuo je protiv Osijeka Bruno Petković, a kad je trebalo spasiti mrežu u bezizlaznoj situaciji, poput ove Grezdine u Šibeniku, ukazao se Dominik Livaković. I još nekoliko Dinamovih junaka ove sezone, poput Mišića, Ivanušeca, Šutala...

Međutim, u dvije zadnje utakmice, kad se prvenstvo lomilo i napokon slomilo u prvi je plan došao trio na koji nije puno njih računalo, pretvorilo su se u Dinamove junake. Petar Bočkaj, Dario Špikić i Marko Tolić stavili su šlag na Dinamovu slavljeničku tortu, a sebi, sigurno, priskrbili status važnih figura u idućoj sezoni, kad će se u Maksimiru slagati, malo-pomalo, jedan novi Dinamo.

Krenimo od Petra Bočkaja. Došao je u Maksimiru zimus iz Osijeka s pedigreom i teretom velikog pojačanja, igrača čijim odlaskom će glavni rival za naslov puno izgubiti, a Dinamo još više dobiti. Od priprema je zauzeo mjesto u prvih 11 i uglavnom ga držao, a, kao i čitava momčad, znao je i Bočkaj oscilirati. Trebalo je vremena da se igrači naviknu na njegove opasne ubačaje, trebalo je i njemu da se navikne na suigrače. I da se izbori status izvođača slobodnih udaraca. Znate kako to ide, Petković, Oršić i Mišić ipak su starosjedioci, imali su prednost.

image
GORAN MEHKEK Cropix

No, Bočkaj je dočekao svoju priliku u Šibeniku, sjajno pogodio rašlje, u svom stilu, s 20-ak metara i definitivno okončao Dinamovu šampionsku dramu. A taj gol, zapravo, simbolična je presuda Bočkajevoj polusezoni u Maksimiru; donio je dodatnu vrijednost, asistencija Špikiću protiv Osijeka i ovaj gol Šibeniku, stigli su kad je najviše trebalo, kad je Dinamo, jednostavno, morao dobiti. Bočkaj je i vrlo borbe, trči, prekida suparničke akcije, nesumnjivo, Pero Bombardero se diže i na ljetne pripreme će doći u statusu prvotimca i igrača od kojega se iduće sezone očekuje konačna eksplozija.

Marko Tolić, kako je sam rekao, nije zabio najljepši, ali jest najdraži i najvažniji gol za Dinamo. Pisali smo već o njemu dosta, Tolić je i dalje mnogima enigma, mnogi među navijačima, ali i stručnjacima, misle da bi trebao više igrati i davati nego što čini. No, dvije su se sezone iza njega, nije se nametnuo u Dinamu kao igrač iz prvog zvjezdanog ešalona, sigurno nije samo do trenera. No, tko zna, možda baš ovaj pogodak Šibeniku bude prekretnica, možda će Tolić nakon tog trenutka za pamćenje sam sebe lansirati više u momčadskoj hijerarhiji. On, kako je kazao u nedavnom intervjuu SN-u, misli kako još stigne ostaviti dubok trag u Dinamu. Iduća sezona u toj će misiji sigurno biti ključna.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Dario Špikić dugo je čekao pravu priliku. Čitavu sezonu bio je “čovjek s klupe”, tek ponekad bio je starter, ali vrlo često je i nakon ulaska u igru znao ostaviti pečat. Recimo, protiv Seville je, baš kao i Menalo, donio Dinamu novu energiju i napadačku raznovrsnost, Andalužani su bili blizu nokauta. No, Špikić je, zapravo, proigrao tek u zadnje dvije utakmice. Kad je Čačić došao na klupu, imao je problema s aduktorom i propustio je dvoboje u Velikoj Gorici i Kranjčevićevoj. No, onda je protiv Osijeka bio pravo iznenađenje, ponajbolji igrač u tom susretu, zabio je i pogodak. Važan, za 2:0, na Bočkajevu asistenciju. Prvi je put ove sezone u HNL-u Špikić u dvije utakmice zaredom bio starter, na svojoj najboljoj poziciji na desnoj strani te također istaknuo kandidaturu za puno bitnije uloge iduće sezone. Zasad su mu konkurenti Luka Menalo, koji nije imao sreće, bolest ga je zaustavila u završnici sezone, ali koji je također ima odličnih partija, te Mahir Emreli, koji je dobro krenuo pa je i njega zaustavila ozljeda. Mogli bismo na pripremama gledati zanimljiv troboj na toj poziciji, a kome će pripasti status prvotimca, ovisit će o ukusu novog trenera, ali i o njima samima.

Bočkaj je, dakle, opravdao dolazak, za njega se nije niti sumnjalo da će ostati član prvih 11 otkad je došao, ali Tolić i Špikić možda su svojim izdanjima u zadnje dvije utakmice (možda još nešto učine i protiv Hajduka) sebi, definitivno, kupili bolji status uoči iduće sezone. Na njih se može računati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 20:05