GORAN MEHKEK/CROPIX
SILNE POHVALE

Igrač za najveće utakmice! I Španjolcima je jasno: ‘Mislav Oršić bit će daleko najveća prijetnja Sevilli‘

U zadnjih sedam utakmica, koje je Dinamo sve dobio, Oršić je zabio sedam golova. Kakva statistika!
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 14. veljača 2022. 06:02

Ne znamo je li samo do Željka Kopića i uloge koju mu je dodijelio, je li samo do toga što je “ispraznio glavu” odlukom da ostane u Dinamu ili je u pitanju još štogod ili sve to zajedno, ali Mislav Oršić igra - odlično. Otkad je u Dinamu znamo ga kao igrača koji ima razdoblja u kojima teže ulazi u formu, ali kad jednom uđe u formu, onda je diže i drži dulje od ostalih. A tamo, pred kraj jeseni, počeo je ulaziti u formu, poklopilo se to s dolaskom Željka Kopića, koji mu je pronašao drugu poziciju, iz utakmice u utakmicu igra sve bolje.

A i statistika je fantastična. U zadnjih sedam utakmica, dakle, nakon poraza od Hajduka, toliko i traje Dinamov pobjednički niz, Oršić je zabio sedam golova. West Hamu, pa dva Slavenu Belupu, Rijeci, dva Istri i ovaj zadnji, iz voleja za pobjedu protiv Gorice na samom kraju susreta. Protiv Hrvatskog dragovoljca nije zabio, ali je dvaput asistirao, pa je jesenska utakmica u Puli jedina u kojoj nije imao opipljiv učinak. Brojke za respekt i za dokaz koliko Oršić znači ovom Dinamu, koliko je njegov ostanak bio važan.

image
RONALD GORISC/CROPIX

Novi izazov

Moglo bi se potrošiti još puno prostora i tinte na hvalospjeve Oršiću, ali za nekoliko dana već je nova utakmica, novi izazov za modrog reprezentativca. Dosad je u 56 europskih utakmica Oršić zabio 21 gol, znamo da je po tome Dinamov rekorder, a ovom prilikom vrijedi još jednom spomenuti kome je sve zabijao od onih najjačih suparnika. Hat-trick Tottenhamu, naravno, strši kao svjetionik, stršat će još dugo, a odmah do njega ističe se i hat-trick Atalanti u Ligi prvaka. Zabio je Oršić i Šahtaru u Harkivu, West Hamu u Londonu, Rapidu u Beču, Villarrealu u Španjolskoj, Young Boysima u Bernu... Dakle, igrač za najveće utakmice, za najveću pozornicu. Ove sezone “samo” tri gola u Europi, sva tri na gostovanjima, Valuru, Rapidu i West Hamu. Zašto ne i Sevilli na Sanchez Pizjuanu?

Jak argument

Španjolski mediji, uz članke o novostima iz Seville, spomenuli su i Dinamovu pobjedu protiv Gorice, opisali utakmicu, istaknuli da je pobjedu donio Oršić u zadnjim minutama susreta. A sportski dnevni list AS dodatno je naglasio Oršićevu kvalitetu.

- Mislav Oršić, glavni napadački argument zagrebačkog Dinama, donio je pobjedu svojoj momčadi minutu od kraja utakmice protiv Gorice (2-1), pet dana prije gostovanja Sevilli u Europskoj ligi... Oršićev talent donio je novu pobjedu zagrebačkom Dinamu, već je zabio devet prvenstvenih golova za Kopićevu momčad i bit će velika prijetnja Sevilli - piše u tekstu kojim je AS predstavio Sevillina europskog suparnika.

Upravo su napadači, pisali smo već, najveći upitnici Julena Lopeteguija. Sevilla zabija golove, ali, generalno, nije pretjerano efikasna, a Sevillin trener nema čovjeka koji je, poput Oršića, kontinuirano u tako dobroj formi. Štoviše, nije nijedan Lopeteguijev igrač zabio 13 pogodaka ove sezone, koliko je Oršić isporučio u svim natjecanjima, najviše je zabio Rafa Mir. Gol Elcheu bio mu je 10. u sezoni. Lucas Ocampos, koji je ozlijeđen i vrlo upitan za dvoboj s Dinamom, zabio je sedam, koliko Oršić u zadnjih sedam utakmica. Svi ostali zabili su manje.

image
RONALD GORISC/CROPIX

Sevillin Oršić

Sevillin “Oršić” mogao bi biti Papu Gomez, u njega Lopetegui polaže najviše napadačkih nada. Sjajni Argentinac protiv Elchea je zabio prekrasan gol za vodstvo, odigrao je odličnu utakmicu, pokazao da u pravi tren ulazi u formu. Bit će ovo treći obračun Gomeza i Oršića. Prvi je dobio Oršić, kad je Dinamo slavio 4:0 protiv Atalante, a on zabio hat-trick, Papu nije došao do izražaja.

U uzvratu u Milanu bilo je obrnuto, Gomez je zabio gol, bio najbolji igrač utakmice, junak Atalante. Oršić je, istina, pogodio gredu, ali bilo je to sve što je napravio (i on i Dinamo) na San Siru. Na Sanchez Pizjuan njih dvojica dolaze kao glavni aduti svojih trenera, Oršić sa sjajnom statistikom, Papu Gomez formom u porastu i neupitnom klasom, koju je Dinamo već upoznao. Možda ova utakmica u Sevilli iznjedri nekog drugog junaka, ali baš su njih dvojica uoči dvoboja označeni kao one kojih se najviše treba čuvati.

Inače, još jedan zanimljiv detalj iz Oršićeve statistike. Kad je zabijao u europskoj utakmici Dinamo je samo dvaput izgubio, lani protiv Villarreala (2:1) i ove sezone u Beču kod Rapida (2:1). To su iznimke koje potvrđuju pravilo da kad je Oršić strijelac Modri izvuku barem remi. Bilo bi super kad bi tu tradiciju nastavili i u Sevilli.

Linker
07. svibanj 2024 15:18