DAMIR KRAJAC Cropix
KRIZA NA MAKSIMIRU

‘Igrači nisu strojevi! Vide oni što se događa u Dinamu. Jakirović? Čini se da nije bilo pravo vrijeme...‘

‘Počelo se griješiti prošle jeseni. Nekad si mogao dobivati na individualnu kvalitetu, danas toga nema‘
Piše: Andro PolićObjavljeno: 24. listopad 2023. 22:34

Tko je kriv? Zašto se ovo događa? Kako dalje? S istim su upitnicima nad glavama Dinamovi navijači zatvorili subotnju večer i otvorili nedjeljno jutro. Iako, pravih odgovora i dalje - nema. Niti se oni naziru. Ante Matej Jurić u Gorici potvrdio je specijalizaciju za teškaše, nanovo ogolivši probleme "modrih". Hrvatski prvak tekući će mjesec pamtiti kao "crni listopad", s obzirom na to da su u četiri utakmice upisali već tri poraza, dok u ringu još čekaju Viktoria Plzeň i Lokomotiva. U potrazi za odgovorima, ili barem pokušajem objašnjenja onoga što se događa u maksimirskim odajama, razgovarali smo s Draženom Besekom i Ilijom Lončarevićem.

- Rezultat je mjerilo svega. Dominacija i posjed ne vrijede ako se ne vidi ideja. Međutim, ovo se nije dogodilo jučer. Dinamo je napravio puno grešaka u koracima tijekom prethodnog razdoblja, možda čak od prošle jeseni. Ovo je i posljedica toga, gledate utakmicu u kojoj je sve predvidljivo za Dinamo, to nikako nije dobro. Prije su se utakmice mogle riješiti na individualnu kvalitetu, ali prodajom i ozljedama, došlo je do toga da ta kvaliteta ne može odlučiti utakmicu - kaže nam Besek, igrač Dinama iz 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća.

image

Dražen Besek

VLADO KOS/CROPIX Cropix

O tome da se problem nije rodio "preko noći", priča nam i Lončarević, koji je na Dinamovoj klupi sjedio u tri mandata.

- To je rezultat svega onoga u što je Dinamo upao tijekom ljeta, sa svim tim traumama i smjenama. Takve se stvari događaju kada situacija nije posložena, puno toga visi u zraku, nema gazde, kad je u pitanju sportska politika… Proljetos sam rekao da se nije vidjela ideja niti u zimskom prijelaznom roku, u kojem smjeru ide, a tako je bilo i u ljetnom. Osobno, nije mi to jednostavno podnijeti, jer želim da Dinamo bude kakav je bio svih ovih godina.

Stvoriti fajtersku momčad

Dok dio navijača prst upire u Upravu, neki krivnju pripisuju treneru, a ima i onih koji igračima predbacuju neadekvatan pristup.

- Sve vodi prema neredu, u kojemu je jako teško funkcionirati i koncentrirati se. Igrači nisu strojevi, oni osjećaju što se događa u okolini. Situacija nije jednostavna, osnovni problem je i gazda po tom pitanju, treba naći jednog koji će odlučivati, a ne njih troje ili petero… Najlakše je sada prst uprijeti u trenera, ali kada su me pitali prije mjesec dana kako ocijeniti Jakirovića poslije prve utakmice, rekao sam da me pitaju za godinu dana. Onaj koji odlučuje mora imati dobru procjenu, kakav profil Dinamu treba. To u klubu ne postoji, mislim da nema nikakve analize, kao i kad je riječ o igračima - kaže Besek.

S druge strane, kad je trener u pitanju, Lončarević smatra da je Jakirović u Maksimir stigao u vrlo nezahvalnom trenutku.

- Kriv je, ali pod navodnicima, zato što je prihvatio doći u Dinamo u takvoj situaciji. Znam da je on mladi trener, te kako je poziv Dinama teško odbiti, ali, eto, čini se da nije bilo pravo vrijeme. Ne mogu procijeniti jesu li porazi njegova krivnja, iako trener nosi dio krivnje, ali da je on isključivo kriv za to, to je glupost. Očigledno je da je momčad izgubila koheziju. Do kraja jeseni treba skupiti glave, stvoriti fajtersku momčad, koja će se boriti, ne razmišljajući pritom "mi smo najbolji, najljepši…", jer to definitivno nije tako. Igrači to mogu izvući uz pomoć trenera, nema panike, ali je posljedica svega što je bilo prije - rekao je Lončarević.

image

Ilija Lončarević

Sportske novosti

Do kraja jeseni Dinamo ima sedam prvenstvenih ogleda, četiri europska ispita i utakmicu u Kupu. Kako stvari stoje, treba izgurati do zime, a onda pritisnuti tipku "reset"…

- To bi bio normalan put. Međutim, osnovno je da se promjene ne rade ako nema rješenja. Mijenjanje Bišćana nije bilo dobro rješenje, jer je bilo prekratko vrijeme da se prilagode jedni na druge. Pristalica sam da se treba prvo imati ideju, pa onda raditi promjene. Ako se to radi samo da bi se postigli šokovi, onda se najviše šokiraju navijači - zaključio je Besek.

Linker
27. travanj 2024 12:05