Silvio Marić (lijevo)

 CHRIS BACON Afp
‘PA NIJE TO VILLARREAL...‘

Ikona Dinama: ‘Navalite i odmah im uvalite tri komada! Razbijte ih kao što smo mi Partizan i Celtic!‘

Dvojac koji je s maksimirskim klubom u različitim erama ulazio u Ligu prvaka pred utakmicu odluke.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. kolovoz 2022. 07:58

Hoće li Dinamo večeras u Maksimiru protiv norveškog prvaka Bodo/Glimta izboriti svoj osmi ulazak u Ligu prvaka? Igraju Modri onu posljednju utakmicu pred ulazak u najelitnije klupsko natjecanje na svijetu, onu najvažniju.

Potpuno našpanani

Bilo je podosta tih najvažnijih utakmica u plavoj povijesti, nekada su završavale tužno, ali bilo je i puno sretnih trenutaka. Jedan od onih najsretnijih svakako je bio prvi Dinamov plasman u Ligu prvaka, u sezoni 1998./99. Prvi susret u Škotskoj protiv Celtica su također kao sad protiv Bodo/Glimta izgubili s 0:1, a onda je u Maksimiru uslijedila “plava oluja”, Celtic je poražen s 3:0. Modi su u uzvrat krenuli furiozno, Silvio Marić je sredinom prvog poluvremena donio vodstvo i veliko veselje navijačima, koji su ispunili Maksimir. Krajem prvog dijela Prosinečki je iz jedanaesterca povećao prednost. Drugi dio je bio vrlo izjednačen, ali je Veliki Žuti svojim drugim golom donio ogromnu radost navijačima i svojem klubu donio taj povijesno doseg, prvi ulazak u najelitnije klupsko natjecanje na svijetu.

"Ta pobjeda bila je grandiozna jer je to bio prvi ulazak u Ligu prvaka. Za nas je to bio veliki iskorak. Bili smo tada zaista dobra momčad, vidjeli smo svoju šansu u uzvratu protiv Celtica i iskoristili smo je. Atmosfera u momčadi bila je sjajna, svi smo bili jako dobri prijatelji. Nakon utakmice i velike pobjede od 3:0 vladala je prava euforija. Te godine je reprezentacija bila treća na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, bila je to velika godina hrvatskog nogometa. Sezonu prije smo ispali od Newcastlea, nismo željeli da nam se ponovi ta priča, svi smo prije maksimirskog uzvrata bili jako “našpanani”. Sjećam se da smo jedva čekali početak utakmice sa samo jednom mišlju: “Idemo iz razbiti”. Igrali smo dobro u Glasgowu, ali smo izgubili, znali smo da ih u uzvratu možemo “riješiti”. I zaista, u uzvratu smo odigrali jednu od najboljih utakmica te generacije. Išli smo jako, znali smo da moramo odigrati utakmicu godine. Slavlje nakon toga bilo je veliko, kao i utakmica", kaže nam Silvio Marić.

Situacija je danas za ovu generaciju ista, hvata se zaostatak od 0:1 protiv Norvežana, može li se ponoviti Celtic?

"Dinamo danas ne da može, nego mora preko Bodo/Glimta u Ligu prvaka! Nisu loši Norvežani, ali nije to momčad snage Seville, Villarreala, Ajaxa... Ovo je velika šansa za Dinamo. Ne treba, naravno, podcijeniti Norvežane, ali bolji smo. Čačić ima veliki izbor igrača, klupa je jaka."

Stisnuti i uništiti

Ima Mara recept za Norvežane...

"Treba ih stisnuti i zabiti dva-tri gola. Norvežane treba stisnuti i - uništiti!"

Ipak, ako Dinamo jurne, mogli bi Norvežani zabiti iz neke kontre.

"A da, uvijek ti svaki protivnik može “uvaliti” neku kontru. Ja nisam trener da sve gledam studiozno. Odmah bih navalio i zabio im tri komada, pa neka oni “šibaju” kontre. Da, opći napad može biti rizik. Ali, naša generacija je riskirala protiv Partizana i Celtica i razbila obje momčadi, Partizanu smo uvalili “petardu”, Škotima “tricu”. Što kontre, kakve kontre, nismo im dali disati, uplašili smo ih, nisu znali gdje su! Igramo doma, ima da Norvežane sabijemo u njihov šesnaesterac da ne mogu izaći i - gotovo. Imat ćemo podršku navijača, za Bodo/Glimt će onda biti “spašavaj se tko može”."

Tu utakmicu sa Celticom odlučili su Mara i Veliki Žuti. Tko bi danas mogao postati Marić i Prosinečki?

"Zabio sam protiv Celtica, na meni je i skrivljen jedanaesterac. Robi ga je pogodio, pa onda dao još jedan. Ja vjerujem u Brunu Petkovića! Bio je u krizi, ali sad se podigao, on je top igrač. Sve stavljam na njega. I na Mislava Oršića. Na njih dvojicu stavljam sve novce", zaključio je Marić.

Pozitivna energija

Eto, Marić nam je ispričao kako je to bilo kad se Dinamo prvi put plasirao u Ligu prvaka. A kako je bilo kad se plasirao posljednji put u sezoni 2019./20.? Modri su u Maksimiru pobijedili Rosenborg s 2:0, a na uzvratu su odigrali 1:1. Toga se prisjeća bivši igrač Modrih, danas Empolija Petar Stojanović.

"Bilo je prekrasno kad smo se u Trondheimu plasirali u Ligu prvaka. Bila je to teška uzvratna utakmica, trpjeli smo neko vrijeme, ali onda je sve riješio pogodak Amera Gojaka. Kad se toga sjetim odmah se naježim, osjećaj plasmana u Ligu prvaka bio je fenomenalan. Krasni su to trenuci koji vam uvijek ostanu kao zaustavljena slika, za cijelu karijeru. Biti u društvu najboljih europskih klubova je velika stvar, nema puno igrača koji to dožive", kaže nam Stojanović.

Siguran je da će se ova Dinamova momčad večeras u Maksimiru plasirati u Ligu prvaka...

"Gledao sam Dinamo u prvoj utakmici u Norveškoj. Bodo/Glimt je dobra momčad, tu nema dvojbe. Vidjeli smo i njihove reakcije nakon utakmice. Nisu baš bili zadovoljni s tom minimalnom pobjedom jer oni na svom terenu pobjeđuju s većom razlikom. Igraju na umjetnoj travi, na koju mnogi nisu navikli. Modri su se odlično držali u takvim uvjetima i imaju dobar, aktivan rezultat. Danas u Maksimiru Dinamo uz pomoć navijača može napraviti veliki rezultat, zapravo, uvjeren sam da će igrati Ligu prvaka. Treba, naravno, biti oprezan, neće biti lako. Ali, iako je Dinamo izgubio prvu utakmicu, očito jest da je kvalitetniji. Sigurno s pozitivnom energijom ulaze u utakmicu, sve je na strani Dinama."

Pitamo ga ima li neki osjećaj tko bi mogao biti igrač odluke?

"Nekako mislim da bi mogao odlučiti Mislav Oršić! I kad ga “nema” u jednom dijelu utakmice, on gotovo uvijek zabije. Svaka mu čast za sve što radi. A imam i jednog skrivenog aduta. To je Arijan Ademi, koji je stalno opasan za protivnički gol i često zabija. I na kraju - Bruno Petković! Diže se u formi, tako da bi i on mogao biti igrač odluke."

Linker
14. travanj 2024 17:25