Romeo Jozak

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
VELIKI POVRATAK NA MAKSIMIR

Ima klub u Americi, milijunski posao na Bliskom istoku, ali sad preuzima ključnu funkciju u Dinamu!?

Prvi put u Maksimiru je kao sportski direktor trajao 3 mjeseca, hoće li klub čvršće stati iza njega?
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. prosinac 2021. 13:32

Romeo Jozak danas se vraća u Zagreb iz Saudijske Arabije i vrlo brzo bi trebao preuzeti funkciju sportskog direktora Dinama. Ako možda ne znate, Jozak je zaposlen na poziciji tehničkog nogometnog direktora u toj državi, zadužen je za razvoj nogometnih igrača. Posreduje između Ministarstva sporta i tamošnjih klubova, a sudjeluje i u organizaciji nogometnih kampova.

Jozak je stari Dinamov kadar, 2008. godine postao je voditelj omladinske škole Dinama, gdje se zadržao do 2013. godine kada preuzima funkciju tehničkog direktora u Hrvatskom nogometnom savezu, u kojem je do tada obnašao funkciju predsjednika Stručne komisije, ali je s te pozicije opet prešao u Dinamo gdje je bio sportski direktor. Međutim, njegova epizoda u plavom domu trajala je samo - četiri mjeseca! Ekspresno je napustio Maksimirsku 128 i kao trener preuzeo varšavsku Legiju.

Dakle, sad bi to drugi put trebao postati sportski direktor Modrih. Nakon njegovog naglog odlaska iz Maksimira mnogo se raspravljalo o tome zašto je tako brzo, tek na početku posla, otišao s funkcije. U jednom intervjuu za Sportske novosti Jozak je objasnio svoj naprasni odlazak iz plavog kluba u kojem je tada zarađivao 30 tisuća eura mjesečno!

image

49 godina nedavno je u listopadu proslavio Romeo Jozak

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

- Nakon tri mjeseca na toj funkciji u Maksimiru jednog sam se dana probudio i vidio da moj doprinos i moj posao u Dinamu jednostavno nema smisla! A budući da nisam tip uhljeba, odlučio sam otići. Mogao sam ostati, imao sam četverogodišnji ugovor, u tom bih razdoblju zaradio oko milijun i pol eura i osigurao bih egzistenciju. Ali, to nisam želio, pa smo sjeli za stol i sporazumno smo se rastali jer sam vidio da moja uloga sportskog direktora nije imala smisla na način koji sam ja zamislio uoči preuzimanja te funkcije i kao što je bilo deklarativno dogovoreno. I ne mislim tu ništa loše, vizije su bile drukčije i odlučio sam otići, jednostavno sam osjetio da je došlo vrijeme za rastanak.

Na pitanje zašto njegova uloga nije bila takva kakvom ju je zamišljao, dao je ovakav odgovor...

- Na taj dio odgovora stavit ću veto, neću ulaziti u potankosti. Ali, sad mi je savjest mirna, iako sam i dalje u Dinamu mogao zarađivati tisuću eura dnevno. Dobro sam odlučio.

Usprkos dobrom startu u Poljskoj, nakon sedam mjeseci dobio je otkaz jer nije mogao držati korak s Lechom iz Poznana kojeg je vodio Nenad Bjelica. Posljednji trenerski angažman imao je u Kuvajtu, gdje je osim olimpijske momčadi bio zadužen i za A nacionalnu selekciju, no u rujnu 2019. godine, poslije domaćeg 0:3 poraza od Australije u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru, uručen mu je otkaz. U ljeto ove godine uputio se u Saudijsku Arabiju...

Što li se promijenilo u Dinamu od tada do danas kad bi Jozak opet trebao postati sportski direktor? On se sigurno nije promijenio. A za njega znamo da je čovjek koji ne voli da mu se netko miješa u posao, želi da sve bude kako on hoće. Ukoliko se ne prihvaćaju njegove ideje, dolazi do sukoba s neistomišljenicima. Uostalom, evo što je kazao nakon što je iz HNS-a odlučio doći u Dinamo nakon što je s nekadašnjim zamjenikom direktora Dinama i sportskim direktorom Hajduka, Ivanom Kepčijom, izdao stručni materijal "Razvojni program Hrvatskog nogometnog saveza". Kad mu je stiglo pitanje je li u HNS-u napravio posao kojeg je htio napraviti, kazao je...

- Napravio sam dosta, napisao sam knjigu koja mi je jako draga i koja će možda jednog dana nekome pomoći u operativnom smislu. Napravili smo neki red kad je riječ o biranju izbornika i načinu dolaska u reprezentaciju, ali uvijek je bilo nekih predbacivanja. I toga mi je bilo dosta, pa iako najviše volim Hrvatsku, shvatio sam da HNS nije jedino mjesto na svijetu na kojem mogu raditi u nogometu.

Dakle, opet isto ili slično kao i u Dinamu. Kad je uvidio da se njegov rad stavlja pod upitnik, da ga se ne slijedi, dignuo je sidro...

Vlasnik kluba u SAD-u

Romeo Jozak početkom godine postao je vlasnik kluba u SAD-u, Blast FC iz Columbusa Ohio. Jozak je na svom Twitter profilu postavio tu vijest te je napisao kako je FC Blast najstariju klub u središnjem Ohiou, te kako će pojačati klupsku politiku rada s malim igračima koji vole nogomet.

"To je u SAD-u jako lijep doseg", rekao je Jozak za SN tom zgodom, te objasnio kako je došlo do suradnje s američkim klubom.

"Dugi niz godina radio sam u SAD-u, bio sam i nogometni instruktor Američkog saveza. Tamo imam puno iskustva, a stekao sam i određeno ime, što mi je pomoglo u ovom projektu. Riječ je o najstarijem nogometnom klubu na području Columbusa, a osnovao ga je Lesh Shkreli, koji je kao dijete bio igrač Crvene zvezde."

"Imamo dva glavna cilja. Prvi je napraviti vrhunsku Akademiju za razvoj igrača, recimo po uzoru na Dinamo i na hrvatske nogometne škole. Dakako da nam za takvo što trebaju vrhunski treneri, koje ćemo dovesti dijelom iz Hrvatske, a dijelom iz nekih drugih zemalja. Drugi veliki cilj je gradnja reprezentativne infrastrukture koje će nam omogućiti rad na top razini. Imamo mi i seniorsku momčad, ali za sad je prioritet škola i infrastruktura", najavio je Jozak, podcrtavši kako mu je trenerska karijera ipak prioritet, a da će klub voditi ljudi od njegova povjerenja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 10:08