Marko Rog

 Alessandro Tocco/lapresse/profimedia
OŽIVLJAVANJE KARIJERE

Intrigantna priča u Maksimiru, Dinamov povratnik mogao bi biti glavna vijest HNL-a

U sljedećih pet mjeseci trebao bi se izboriti za mjesto u Dinamovoj momčadi i proigrati
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 26. srpanj 2024. 14:16

Vrijeme je pripremnog razdoblja uoči nadolazeće sezone. Ogledne utakmice nisu odveć atraktivne jer aktere sputavaju olovne noge, pa se mediji radije priklanjaju sajmenom ozračju prijelaznog roka. To je doba kada novinarska maštovitost dolazi na svoje. Postoji jedna uzrečica koja poprilično točno definira aktualno razdoblje: nikada se toliko ne laže kao u vrijeme predizborne kampanje i nogometnog prijelaznog roka!

U zaleđu pompoznih transfera Dinamova se momčad priprema za petak 2. kolovoza, kada "modrima" utakmicom protiv Istre 1961 na Maksimiru započinje nova sezona. U fokusu Dinamovih navijača ponajviše su ostanci Baturine i Sučića, povratak Pjace, novi ugovor Petkovića, inauguracija vlastitih klinaca, ulazni transferi... Slažu se friške momčadi i snuju šampionski snovi.

A na periferiji velikih tema odvija se na Maksimiru jedna intrigantna nogometna priča, s neizvjesnim završetkom. Mogu li se ponovo sljubiti Dinamova budućnost i karijera Marka Roga?

Njegov povratak na Maksimir početkom godine bio je popraćen brojnim skeptičnim komentarima, u traženju odgovora na pitanje: što Rog u ovom trenutku može donijeti Dinamu? Podosta je onih koji smatraju da su jedan neosporni talent nepovratno uništile brojne ozljede. Zastrašujuće izgleda zdravstveni bilten Marka Roga u posljednjih pet sezona: 2019./20.: 28 dana, 20./21.: 166 dana, 21./22.: 244 dana, 22./23.: 76 dana, 23./24.: 240 dana!

image
GORAN MEHKEK Cropix

Sveukupno, u posljednjih je pet godina Rog na bolovanju proveo 754 dana. Propustio je 88 klupskih i nepoznat broj reprezentativnih utakmica budući da je zbog ozljeda izgubio status u nacionalnoj momčadi. Čak tri puta u protekle četiri sezone Rog je operirao križne ligamente!

Zanimljivo, sve ozljede Rog je zadobio kao igrač Cagliarija. Posljednju operaciju križnih ligamenata imao je prije godinu dana nakon što je stradao u prijateljskoj utakmici protiv mlade momčadi Rome!?

Dečec iz ‘plavog‘ Nedeljanca

S talijanskim klubom Roga i danas veže ugovorna obveza (do ljeta 2026.). U Maksimiru je trenutačno na posudbi do 1. siječnja 2025. Ovo je ključno razdoblje u pogledu revitalizacije njegove karijere. Praktički, u sljedećih pet mjeseci trebao bi se izboriti za mjesto u Dinamovoj momčadi i proigrati.

Rog je povijesna figura hrvatskog nogometa. Početkom srpnja 2015. Dinamo je za rekordnih pet milijuna eura (jedan je prisvojila država, na ime poreza) otkupio od RNK Split njegov ugovor. Bio je to vjerojatno najskuplji previd Dinamove struke u povijesti kluba. Naime, Marko Rog je dečec iz Nedeljanca, mjesta u Varaždinskoj županiji, u kojemu je navijačka privrženost plavoj boji dominantna.

Iako je Rog u medijima često isticao da mu je bio "dječački san igrati za Dinamo", nakon samo godinu dana se - "probudio". Poslije samo jedne odigrane sezone maksimirski je klub transferirao Roga u Napoli.

image
Alessandro Tocco/lapresse/profimedia

Za 13,5 milijuna eura! Premda je u novom klubu dogovorio puno veću godišnju gažu (1,3 milijuna eura) nego što ju je imao u Dinamu, Rog je gotovo nevoljko napustio maksimirsku svlačionicu.

Na transferu Roga inzistirao je tadašnji trener Napolitanaca Maurizio Sarri. Iako se Napoli u to vrijeme borio s Juventusom za Scudetto, Rog je gotovo svaku utakmicu dobivao priliku - s klupe. Napoli je imao iznimno moćnu veznu liniju predvođenu Hamšikom, Allanom, Ruizom, Zielinskim...

Ugovor s Dinamom potpisao na rehabilitaciji

Odlaskom Sarrija, kojega je naslijedio Carlo Ancelotti, pale su i Rogove dionice u Napoliju. Uslijedile su posudbe u Sevillu i Cagliari, koji ga je naposljetku i otkupio (2020.), za 15 milijuna eura!

Iste sezone kada je potpisao ugovor s Cagliarijem Rog je doživio (prvo) puknuće križnih ligamenata. A s hrvatskim pojačanjem kalvariju je proživljavao i klub sa Sardinije. U sezoni 2021./22. Cagliari je ispao iz Serie A. No samo godinu kasnije vratio se u elitno društvo. U svim turbulentnim događanjima po klub, Rog je imao tek epizodnu ulogu. Stoga je s ushićenjem zaprimio vijest da se Dinamo zanima za njegov povratak na Maksimir. Ugovor o posudbi s "modrima" je potpisao dok je još bio na rehabilitaciji. Za Dinamovu je momčad proljetos ostvario devet nastupa. Međutim, formalno je odigrao svega 132 minute. Manje od tri poluvremena...

"Modri" su u pripremnom razdoblju odigrali tri ogledne utakmice. Rog je u igru ulazio s klupe. I u svakom je nastupu pokazao silni entuzijazam i želju za ozbiljnim nogometom. Ne ostavlja utisak igrača koji preza od duela, ozljeda ili izazova. Istina, još mu nedostaje natjecateljskog ritma, ali na trenutke podsjeća na Roga iz 2015., lika koji je postao udarna vijest HNL-a

Linker
05. rujan 2024 16:12