VINCENZO PINTO/AFP/PROFIMEDIA Vincenzo Pinto/Afp/Profimedia
TEMA SN

Italija poput obećane zemlje, Engleska kao maćeha: Zašto najmanje Hrvata igra u najjačoj ligi svijeta?

U ovom trenutku ukupno 32 hrvatska nogometaša igraju u pet najjačih europskih nogometnih liga
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. siječanj 2022. 10:42

Italija je obećana zemlja za hrvatske nogometaše! Od svih liga Petice, upravo je Serie A bogomdana za Hrvate. Čak 15 naših nogometaša igra na Čizmi, netko s većim, a netko s manjim udjelom participira u svojim klubovima.

Najveće hrvatske zvijezde u Italiji su svakako reprezentativci Marcelo Brozović, Ivan Perišić i Mario Pašalić, koji su krucijalni “španeri” u Interu, odnosno, Atalanti.

Josip Brekalo i Marko Pjaca u Torinu igraju sve bolje i bolje, Ante Rebić u Milanu ima korektan status. Hellas Verona našeg trenera Igora Tudora je, pak, klub s najviše Hrvata. Boško Šutalo, Nikola Kalinić i Ivor Pandur odijevaju dres toga kluba, no moglo bi ih biti jedan manje ako Kalinić preseli u Hajduk.

image

Marko Pjaca i Josip Brekalo

LORIS ROSELLI Nurphoto Via Afp

Modrić se ne gasi

Ukupno 32 hrvatska nogometaša igraju u ligama Petice, a kao što vidimo, u Serie A skoro njih polovica. Na drugom mjestu jest Bundesliga u kojoj igraju šestorica, ali ovdje valja primijetiti da su praktički svi podosta bitni u svojim klubovima, tu prije svega mislimo na Joška Gvardiola, Bornu Sosu, Andreja Kramarića i Kristijana Jakića.

U Španjolskoj i Francuskoj igraju po četvorica Hrvata. U Primeri jest svakako najveća zvijezda Luka Modrić, koji s 36 godina nosi Real iz Madrida, Ivan Rakitić je, pak, jedan od glavnih igrača Seville, dok u Ligue 1 imamo Duju Ćaletu-Cara, koji polako postaje starosjeditelj u Marseilleu, dok su nove zvijezde Lovro Majer u Rennesu i Ivo Grbić u Lilleu.

image
JOSE BRETON Nurphoto Via Afp

Najmanje Hrvata jest u najboljoj svjetskoj ligi, u Premiershipu, samo trojica - Mateo Kovačić, Nikola Vlašić i Filip Benković. Kad je Otok u pitanju, onda je zapravo samo Kovačić igrač koji na sebe privlači posebnu pozornost jer u redovima europskih prvaka igra vjerojatno svoj najbolji nogomet u životu. Nikola Vlašić je još uvijek u fazi prilagodbe na West Ham, polako hvata minutažu, dok Benković ne igra u Leicesteru...

Dobar rejting

Može li Hrvatska biti zadovoljna s brojem igrača koji igraju u ligama Petice, najjačim svjetskim ligama? Možemo kazati da je ‘broj 32’ sasvim solidan broj naših nogometaša. Nije se lako plasirati u ponajbolje svjetske lige, napraviti transfere u svjetsku elitu.

Mala smo država, a kad sagledamo sve činjenice, onda dolazimo do zaključka da samo jedan naš klub, o Dinamu se radi naravno, ozbiljnije participira u europskim natjecanjima. Jasno, mnogi naši nogometaši koji igraju u ligama Petice nisu izravno dolazili iz hrvatskih klubova, već su mijenjali klupske boje iz svojih inozemnih. No, svoje prve transfere su uvijek autorizirali iz Hrvatske, tako da s obzirom na kvalitetu HNL-a možemo ustvrditi da definitivno možemo biti sretni koliki broj naših nogometaša odijeva dresove klubova u ponajboljim europskim ligama.

Zanimljivo, u posljednjih desetak sezona samo smo dva puta imali manje igrača u europskoj ekskluzivi. U sezoni 2012./2013. imali smo 23 nogometaša, a sezonu kasnije 30 igrača u ligama Petice. Najviše smo ih imali u sezoni 2016./17., tada ih je bilo čak 43. Sezonu prije zaustavili smo se na brojci 40. U ostalim sezonama bilježili smo brojke 34, 35, 37, 38... Dakle, otprilike se broj hrvatskih igrača u najboljim svjetskim ligama kreće između 30 i 40.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Kad se, pak, sagleda priča iz reprezentativnog aspekta, onda je nekako logično da Hrvatska ima taj solidan broj igrača u elitnim europskim ligama. Vatreni su viceprvaci svijeta, naša nacionalna vrsta je praktički uvijek na velikim natjecanjima, što znači da je hrvatska nogometna kvaliteta itekako zapažena. Konačno, hrvatski reprezentativci imaju uistinu bitne role u svojim klubovima liga Petice.

Zašto u Serie A ima najviše hrvatskih igrača? To je tako manje-više uvijek bilo i u prošlosti. Italija nam je bliska i susjedna država, na Čizmi su Hrvati oduvijek bili rado viđeni. Također, realno jest zaključiti da je u Serie A možda i nešto slabija konkurencija u odnosu na, recimo, Primeru ili Premiership.

Vrhunska vrijednost

Zašto ima najmanje Hrvata u Premiershipu? Zapravo, iako su tamo trojica, igraju samo dvojica, Kovačić i Vlašić, dok Benković nije u fokusu. Razlog jest sigurno taj što se radi o najkvalitetnijoj ligi na Globusu, te nije lako autorizirati transfere na tako visoko kvalitetnoj razini.

image
DAVE SHOPLAND/SHUTTERSTOCK Dave Shopland/shutterstock

Na Otoku se igra nogomet u iznimno snažnom ritmu, a engleski klubovi imaju i najveći broj kvalitetnih nogometaša. Da biste igrali u Premiershipu, morate biti uistinu vrhunska klasa, pa je onda logično da je protočnost prema toj ligi ponešto drukčija nego prema ostalim ligama Petice. Ipak, Mateo Kovačić jest svakako igrač koji odskače u Premiershipu, kritičari kojih je nekad bilo mnogo, ovoga puta šute. Trener Chelseaja Thomas Tuchel je još krajem prošle sezone istaknuo važnost Kovačićeve uloge u igri njegove momčadi, a hrvatski veznjak ove je sezone samo nastavio gdje je lani stao. Prije ozljede bio je ponajbolji igrač Chelseaja. Malo je Hrvata u Premiershipu, ali imamo Kovačića, on vrijedi za njih nekoliko.

Linker
16. travanj 2024 22:39