Varazdin, 051123.
Na Gradskom stadionu igra se utakmica 14. kola Supersport HNL-a, NK Varazdin - GNK Dinamo.
Na fotografiji: Gabrijel Vidovic.

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
Davorin Olivari
MODRIMA JE BIO PRESKUP

Iz Dinama se vratio u Bayern, sad ima novi klub: ‘Konačno ću igrati na poziciji koju najviše volim‘

"Dogode se neke stvari na koje osobno ne možeš utjecati. Ne može se sve kontrolirati"
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. rujan 2024. 11:30

Gabriel Vidović (20) od prije neki dan postao je igrač bundesligaša Mainza. Na posudbi je iz Bayerna do kraja sezone. Prije nego što će se otisnuti u Mainz, potpisao je ugovor s Bayernom do 2026. godine, a na kraju ove sezone Mainz ga može otkupiti za 5 milijuna eura. Ostao je Gabi u lijepom sjećanju navijačima Dinama.

Željeli su ga zadržati u plavom domu, ali bio im je preskup, tražili su Bavarci 3,5 milijuna eura za otkup. Probao je maksimirski klub sniziti odštetu, tražili su se mogućnosti da se dogovori nova posudba, ali nije prošlo. Vidović, mladi hrvatski reprezentativac vratio se u Njemačku. Trenutačno je s mladom hrvatskom vrstom pod paskom Ivice Olić, sprema se za okršaje s Farskim otocima (četvrtak, 17 sati, igralište Rudeša) i Portugalom (Karlovac, utorak, 19 sati).

- Prije nego što sam došao na okupljanje reprezentacije, u Mainzu sam bio dva dana. Odradio sam jedan trening, svi su me super prihvatili, jako sam zadovoljan zbog dolaska u novi klub - kazao nam je u uvodu Vidović.

Očekujete li da će dobiti adekvatnu minutažu na novoj bundesligaškoj lokaciji?

- Prvo zapravo očekujem da ću se dobro uklopiti u momčad, da ću dobro trenirati. A onda se naravno nadam da ću moći pomoći Mainzu. Što je više moguće.

Što kaže trener, Danac, Bo Henriksen? Jeste li razgovarali, što očekuje od vas?

- Da, naravno da smo razgovarali, imam dobar osjećaj nakon razgovora s njim. Čini mi se kao dobar čovjek, dobar trener. Radujem se suradnji s njim.

Ako niste zaboravili, Vidović je u Dinamu igrao uglavnom na bočnoj lijevoj poziciji, na krilu ali on ipak nije krilni igrač.

image

Zagreb, 171223.
Stadion Maksimir.
Derbi utakmica 19. kola SuperSport HNL-a izmedju Dinama i Hajduka.
Na fotografiji: Vidovic Gabrijel, Perkovic Mauro, Bruno Petkovic i Arijan Ademi.
Foto: Goran Mehkek/CROPIX

GORAN MEHKEK Cropix

Na kojoj vas poziciji vidi Henriksen? Ili na kojoj se poziciji sam vidite u Mainzu?

- Najdraža pozicija mi je prednji vezni. Definitivno. Igrati ‘desetku‘ u međuprostoru. To mi je top, tu se najbolje osjećam, tu mogu najviše pokazati. Vidjelo se u Dinamu da mogu igrati i na krilnoj poziciji, ali da, sredina, to mi se više sviđa. Ovdje u Mainzu ću dobiti priliku na toj poziciji, igrati ondje gdje najviše volim.

Je li vam žao što niste ostali u Dinamu, što zagrebački klub nije otkupio vaš ugovor od Bayerna?

- Meni je u Dinamu stvarno bilo super. Osjećao sam se dobro, ali znate kako je to u nogometu. Dogode se neke stvari na koje osobno ne možeš utjecati. Ne može se sve kontrolirati. Međutim, Dinamo će uvijek ostati u mom srcu, nikad neću zaboraviti svoj boravak u Maksimiru. Proveo sam stvarno dobro vrijeme u plavom dresu.

Dinamo kad odigra kako zna, može dobiti svakoga. I ova četiri kluba koji na prvi pogled djeluju nedodirljivo

Pričalo se i pisalo da je Bayern za vas tražio previše...

- A znate, svašta se pisalo i pričalo. Ne mogu pričati o tome, jer na to nisam mogao utjecati.

A kako će se dalje odvijati vaša karijera nakon što vam istekne posudba u Mainzu? Jesu li vam štogod na tu temu kazali u Bayernu? Vraćate li se u legendarni bavarski klub ili?

- Mainz ima pravo otkupa mog ugovora, pa ćemo vidjeti kako će se na kraju sve odvijati.

Priča nam da i dalje prati Dinamo, zna sve o dosadašnjem dijelu sezone plavog kluba, pratio je i ždrijeb Lige prvaka.

- Dinamo izgleda odlično. Plasirao se u Ligu prvaka, u HNL-u je bez poraza. Baš sam sretan zbog toga i dalje želim Dinamu sve najbolje. Nisam niti sumnjao da će Dinamo biti super, bio sam u Maksimiru, vidio o kakvom se velikom klubu radi.

Nego, ima li Dinamo kakve nade u Ligi prvaka, u društvu s momčadima koji su europski vrh?

- Dinamo naravno ima nade u tom društvu. U novom formatu Lige prvaka sa svakim protivnikom igra se po jedna utakmica. To je po meni dobra priča. Vjerujem da bi Dinamo mogao ostati igrati u Ligi prvaka i nakon što odigra ovih osam utakmica. Ne govorim to iz kurtoazije, zato što sam bio u plavom klubu ili zato što mi je tamo bilo lijepo. Vidim da se piše da će Dinamo teško protiv Bayerna, Borussije, Milana ili Arsenala, a da će lakše protiv Celtica, Salzburga, Monaca, Slovana.... Tako to samo izgleda na papiru, ali Dinamo kad odigra kako zna, može dobiti svakoga. I ova četiri kluba koji na prvi pogled djeluju nedodirljivo.

image

Zagreb, 291023.
Stadion u Maksimiru,
SuperSport Hrvatska nogometna liga 13. kolo GNK Dinamo - NK Lokomotiva.
Na fotografiji: Gabrijel Vidovic.
Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

RONALD GORSIC Cropix

Modri prvu utakmicu Lige prvaka igraju na Allianz Areni protiv Bayerna. Zapravo vašeg kluba, jer u Mainzu ste na posudbi. Može li vaš bivši klub iznenaditi sadašnji?

- U jednoj utakmici sve se može dogoditi. Naravno da je Bayern favorit. Bayern je jedan od najboljih klubova na svijetu. Konačno, cilja finale Lige prvaka koje se sljedeće godine igra na Allianz Areni. Svi su u Bayernu jako motivirani kako bi došli do tog finala. I mislim da Bayern to može! Ne samo doći do finala, nego i osvojiti. Stigao je novi trener Vincent Kompany, mislim da će on to sve dobro posložiti. S Bayernom sam kompletno vrijeme bio na pripremama, dobro sam ih odradio i vidio da je momčad jako dobra. Kompany ima ideja, svlačionica je uz njega. stvarno mi se činilo da je sve super. Kompany je jako dobra osoba, priča s igračima, vjerujem da će s njim na klupi Bayern biti sami europski vrh.

Neki će kazati da je dobro što Dinamo odmah na početku Lige prvaka igra s Bayernom jer da bavarski klub još neće biti u najboljoj formi?

- Ma, Bayern je već u formi! Bundesliga? Ima jako dobrih momčadi, može se sve dogoditi u Bundesligi. Ali s druge strane, vjerujem da će Dinamo opet osvojiti HNL.

Niku Kranjčara znam još iz reprezentacija U18 i U19. Imamo dobar odnos, on je top, top, top!

A kako vam izgleda Borussija iz Dortmunda, koja je također protivnik Modrih u Ligi prvaka? Jesu li blizu razine Bayerna?

- Pa bili su u finalu Lige prvaka s Realom prošle sezone. Dobri su dobri, ali Bayern je bolji.

Eto, sad ste u mladoj reprezentaciji koju vodi Ivica Olić, koji je velike stvari svojevremeno kao igrač napravio u Bayernu. Kako je doživio Olića kao novog izbornika? I Niku Kranjčara njegovog pomoćnika?

- Sjajni su... Niku Kranjčara znam još iz reprezentacija U18 i U19. Imamo dobar odnos, on je top, top, top! Olić i Kranjčar bili su vrhunski igrači. Kad se radi o našem izborniku Oliću, prvi dojmovi su fenomenalni. Ti prvi razgovori, prvi treninzi, sve mi se jako sviđa. Svima u reprezentaciji nam se sviđa, atmosfera je idealna.

Slijede dvije utakmice, Farski otoci i nezgodni Portugalci koji su nas u ovim kvalifikacijama dobili s 5:1, a mogli su zabiti deset. Što očekuje?

- Kao i uvijek, Hrvatska ide po pobjede! U obje utakmice. Cilj nam je pobijediti jedne i druge. Kad je u pitanju Portugal i onaj naš teški poraz, sad je druga situacija. To je prošlost. Uvjeren sam da možemo pobijediti Portugal. I jasno jest da vjerujem da ćemo igrati na Europskom prvenstvu - zaključio je Gabriel Vidović

Linker
05. rujan 2024 11:31