Kévin Théophile-Catherine

 GORAN MEHKEK/Cropix
DINAMO KRPA OBRANU

Jakirović će se osloniti na Théophilea, a igraču koji zauzima mjesto ‘klincima‘ trebao bi se ponuditi raskid

Najskuplji su oni igrači koji ne igraju i ništa ne pridonose momčadi, čak ni na treninzima
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 30. prosinac 2023. 16:28

Odlaskom Josipa Šutala u Ajax, otvorila se jesenas praznina u Dinamovoj obrani. Vidjelo se da ljetos dovedeni francuski srednji branič Maxime Bernauer ne zadovoljava minimalne kriterije za igranje u hrvatskom prvaku, bio je to težak promašaj plave struke u prijelaznom roku.

Boško Šutalo tada se oporavio od ozljede (sad je opet ozlijeđen i pauzirat će nekoliko mjeseci), ali njegove su igre bile očajne, pa su za stoperske pozicije kandidirali iskusni Perić i mlađahni Perković, no obojica su ljevaci i nemoguće je imati takav tandem srednjih braniča. Pa je onda desni branič Ristovski nerijetko igrao u paru s Perićem, a Perković se s Ljubičićem izmjenjivao na poziciji lijevoga braniča.

Taj deficit stopera nagnao je trenera Sergeja Jakirovića da posegne za iskusnim, 34-godišnjim Francuzom Kevinom Theophileom-Catherineom, koji je bio bez ugovora i samostalno je trenirao. Sredinom listopada dogovoren je Theophileov povratak u Dinamo, u kojem je do ljetnoga rastanka proveo pet godina i odigrao je niz dobrih utakmica, ali je ostao upamćen i po "kiksevima" koji su skupo stajali Modre. Posebno je dojmljiv Theophile bio u Bjeličinu Dinamu, u tandemu s Emirom Dilaverom. Kojeg je, usput, ondašnja plava struka prošle zime olako pustila u Rijeku...

image
GORAN MEHKEK/Cropix

I Theophile je od povratka odigrao šest utakmica (nije imao pravo nastupa u Konferencijskoj ligi), tri su puta Plavi pobijedili (Lokomotiva 2:1, Osijek 2:1, Slaven Belupo 2:0), triput su remizirali (Varaždin 1:1, Rijeka 2:2, Hajduk 0:0), ni jednom Dinamo nije bio poražen s Theophileom u sastavu. Iako nije briljirao, iako je u njegovim igrama bilo (očekivanih) oscilacija, ipak je donio pozitivni pomak i učvrstio je plavu obranu.

Bit će ozljeda i kartona, a Dinamo se jednostavno ne smije dovesti u situaciju da bude deficitaran sa srednjim braničima

Theophile je potpisao ugovor do ljeta i kako sad stoje stvari, odradit će ga do posljednje minute. Istina, u zimskom prijelaznom roku u Maksimir bi se s posudbe iz Lokomotive trebao vratiti nadareni tinejdžer Moreno Živković i bude li tako, logično je očekivati da će Živković biti starter, jer nema nikakvoga smisla vraćati ga s Kajzerice da bi sjedio na maksimirskoj klupi. Trener Lokosa Silvijo Čabraja hrabro je gurnuo u prvoligašku vatru i promovirao mladoga Živkovića, a na Dinamovu strategu Sergeju Jakiroviću bit će zadaća da talentiranom srednjem braniču, izdanku Dinamove škole, podigne vrijednost na još višu razinu.

image

Maxime Bernauer

GORAN MEHKEK/Cropix

U tom će slučaju za drugu stopersku poziciju kandidirati poglavito Theophile i Perić, iako je i Perković po vokaciji stoper. Bernauer nije u Jakirovićem okvirnim planovima i bilo bi najbolje da se s Francuzom dogovori sporazumni raskid ugovora. Jer, sigurno se neće naigrati ni na proljeće, a najskuplji su oni igrači koji ne igraju i ništa ne pridonose momčadi (ni na treninzima!), a istodobno zauzimaju mjesto domaćim "klincima". Primjerice, Jakovu Gurlici, koji je također morao otići na posudbu, u slovenski Bravo....

Theophileovo iskustvo svakako će pomoći Plavima u proljetnoj utrci za naslov. Bit će ozljeda i kartona, a Dinamo se jednostavno ne smije dovesti u situaciju da bude deficitaran sa srednjim braničima. Kažu iskusni treneri "napad zabija golove, a obrana donosi trofeje" i teško je pobiti tu tezu. Usput, ljetos je došao i Urugvajac Sosa, no ovaj stoper nije dobio pravu priliku za dokazivanje, pa je njegov potencijal i dalje upitan. A čini se da će tako i ostati, jer će u siječnju zacijelo napustiti Maksimir.

image

Moreno Živković

GORAN MEHKEK/Cropix

Dinamo je i dalje u potrazi za lijevim braničem. Tu su "rupu", ne odveć uspješno, jesenas pokušali zatvarati Ljubičić i Perković, nakon što se pokazalo da je Ukrajinac Mihajličenko, poput Bernauera, bio promašaj. I Mihajličenko bi ovih dana trebao napustiti plavu svlačionicu, vidjet ćemo hoće li biti doveden kvalitetni lijevi branič, koji bi odmah trebao biti pojačanje, a ne prinova.

U HNL-u nema takvoga igrača, a pronađe li se u inozemstvu adekvatno rješenje, bit će svakako važna i cijena koju bi Dinamo trebao platiti kako bi se ojačao i na toj deficitarnoj poziciji. Jer svaki će se euro u Maksimiru dvaput izvrtjeti među prstima prije nego se krene u realizaciju možebitnog transfera...

Linker
27. travanj 2024 02:59