Sergej Jakirović

 ZELJKO PUHOVSKI Cropix
MNOGI TRAŽE ODGOVORE

Jakirović dobro zna što mu nedostaje, a dinamovac na kojeg sipaju hvalospjeve nikako se nije iskazao

Trener Dinama morao je igrati hrabrije, s više rizika, a mogao je postaviti i drukčiji sastav
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. rujan 2024. 17:29

Hajduk je grubo prekinuo Dinamov idilu baš kad se euforija trebala bližiti klimaksu. Iako je malo tko očekivao pobjedu Splićana, po prikaznom nogometu poskliznuće Modrih nije toliko slučajno koliko se možda nekome čini. Hrvatski prvak je u utakmicama s Osijekom, Rijekom i ovog petka Bijelima pokazao kako je ritam njegove igre na razini HNL-a ili tek koji postotak iznad. To je glavni razlog što su utakmice s jačim rivalima već duže vrijeme na rezultatskoj vagi koja za pet ili deset deka pretegne na jednu ili drugu stranu.

Kritike u tri pravca

Nakon što su Bijeli šokirali Maksimir oštrice kritike išle su u tri pravca - Dinamo nije preuzeo dovoljno rizika, po nekima igrao je kukavički, umjesto uragana koji mete Hajduk ponudio je kamilicu i udahnuo gostima život, drugi - Modri su se uljuljali u samozadovoljstu i treći - vedete Petković, Baturina, Pjaca... nisu imale svoj dan, ostali su zakočeni bez inspiracije te je zato Hajduk sačuvao glavu, a potom i golom Livaje došao na kasu.

Sve je to više ili manje točno, ali zašto je toliko bitno? Zato što Dinamo igra nogomet na razini HNL-a, što je druga dimenzija., kako mu tepaju, samo po rosteru, a ne po moći igre. Intenzitet trke i akcija, brzina reakcije kod osvojene lopte, kod izgubljene lopte, kretanje bez lopte, kratki sprintevi bez lopte gdje se igrači i nude i odvlače protivnika... Sve je to preskromno. Zbog toga je Dinamo u Osijeku dobio tek u sudačkoj nadoknadi ekipu koja je u prvih pet kola osvojila samo jedan bod, u Rijeci odigrao neodlučeno s grogiranim rivalom kojem je Olimpija zabila pet komada, a sada pao kod kuće od Hajduka.

image

Marko Pjaca

DAMIR KRAJAC Cropix

Kad imaš kvalitetnije pojedince nego protivnici to znači da posjeduješ i kapacitet i potencijal da igra bude brža, lopta teče, automatizmi se sigurnije provode, da po izvedbi iskočiš od ostalih, a to bi donosilo i rezultatsku uvjerljivost. No, Dinamo nije napredovao ili jak jako malo iskoračio od prošle sezone. U HNL-u osvaja više bodova od drugih baš "sirovo" na tu individualnu vrijednost pa je u većini utakmica za gol-dva bolji od suparnika stoga što te klase same nešto urade, ako se ne dogodi obrnuto kao ovog petka neki nisu bili nadahuti. No, kad bi Dinamo imao igru koja nadilazi HNL dimenzije, a mogao bi po kadru koji posjeduje, onda ne bi bilo toliko bitno je li netko sam zablistao.

Gdje je pogriješio?

Mnogi traže odgovor što je Sergej Jakirović pogriješio? Morao je igrati hrabrije, s više rizika, mogao je postaviti i drugačiji sastav jer Cordoba se nije iskazao, ali za tog istog Kolumbijca mnogi su pričali i pisali hvalospjeve i pitali kad će startati od prve minute. Neka druga ofenzivna rješenja, tako i s Kulenovićem kao još jednim napadačem vjerojatno bi donijela više, ali hoće li Bayern trebati preuzeti rizik da bi dominirao protiv Dinama? Ne, neće, igrat će svoje bio to Dinamo, Freiburg ili Kiel, Nešto drugačije postavit će se protiv Real Madrida i to ne da bi riskirao više nego manje. No, Bayern će pokazati da ima visok ritam igre, razrađene kretnje igrače u završnoj trećini, brz pas te tako doći u šanse. Tada se i pojedincima lakše razmašu, a njihova dnevna inspiracija će utjecati koliko će točno zabiti.

image

Sergej Jakirović

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Dinamov trener je nakon Hajduka rekao kako "nije zadovoljan protokom lopte, igrom bez lopte, kretanjima u prostor" te da su "trebali akcije bolje razigrati". Kako ne gledamo treninge ne znamo kako se radi, ali to su stvari koje se moraju utrenirati da bi funkcionirale na utakmici.

Koliko su moćni?

Jakirović dobro zna što Dinamu nedostaje, no toga nije bilo ni u ranijim iole jačim susretima. Sad se nema vremena ni raditi jer stiže serija od dva nastupa tjedno. Je li Dinamo propustio u srpnju i kolovozu podignuti nivo? Ili su po tom pitanju učinili više nego što se sada vidi, pa će to doći do izražaja s RB-om, Slovanom, Celticom... u utakmicama kad će trebati upravo pokazati koliko imaš moćnu igru? Ako bi Hajduk bila realnost Dinama, ne piše mu se dobro u Ligi prvaka. Nadamo se da nije tako.

image

Sergej Jakirović

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Otkako je Jakirović trener Modri su najbolji u tranziciji. To je njegov forte. Vidjelo se čak i protiv Splićana, primjerice kod prve šanse Marka Roga. Pokazalo se i ranije s Qarabagom. To može biti ohrabrenje za München jer morat će se pretežno braniti. Jakirović je više puta pokazao da zna taktičkim rješenjima postaviti klipove pod noge suparnika i kontrama dolaziti pred njegov gol. Daleko je veći problem kad mora graditi napade.

Utakmica s Bayernom bit će potpuno drugačija. Domaćini su veliki favoriti, ali od Dinama se očekuje da im zagorča život koliko najviše može.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. rujan 2024 17:29