GORAN MEHKEK Cropix
MODRI ZA UTAKMICU SEZONE

Jakirović ima aduta koji igra u životnoj formi i zbog njega bi mogao posegnuti za Ćirinim sustavom igre

Ovoga trenutka teško je u nogometnom svijetu naći džokera s takvim učinkom
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 23. kolovoz 2024. 23:17

Ne stišava se euforija poslije velebne Dinamove pobjede protiv Qarabaga (3-0). Iako su Zagrepčani napravili naizgled veliki iskorak prema Ligi prvaka, procjene u pogledu obavljenog posla i dalje su suzdržane. Čak i Dinamovi igrači priznaju: "Ništa još nije gotovo!"

Komentatori maksimirske utakmice u deskripciji viđenog neizostavno spominju riječ - patnja! I doista, Dinamova je igra patila više od sat vremena. Azeri su propustili neuobičajeno puno šansi (za ovu razinu natjecanja).

Protekla je godina dana otkako je na službenoj stranici GNK Dinamo (21. kolovoza 2023.) obznanjena vijest: "Gospodin Sergej Jakirović novi je glavni trener Dinama." Bilo je to zacijelo najstresnijih 365 dana u životu 47-godišnjeg trenera. U nekoliko je situacija visio poput lustera i vjerojatno je preživio samo zbog organizacijskog nereda koji je klub proživljavao u proteklom razdoblju, dok se vodila beskrupulozna borba za vlast. Prevladava dojam da je Jakirović savršeno svjestan spomenute činjenice.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Maksimirski je stručni stožer predvođen Jakirom za utakmicu s Qarabagom analizirao nekoliko taktičkih opcija i prigodnih formacija. Naposljetku se odlučio za najsigurniju varijantu, sustav 4-2-3-1 i momčad koja se uigravala tijekom pripremnog razdoblja. No unatoč vodstvu iz 30. minute (Pjaca), situacija na bojištu bivala je sve zamršenija. Detonacije su odjekivale sve snažnije i sve bliže Nevistiću.

U 63. minuti Jakirović je posegnuo za strateškom alternativom: povukao je iz igre oba krila (Pjaca, Hoxha), a ubacio stopera (Bernauer) i napadača (Kulenović). Momčad se presložila u 3-5-2 i posljedično je igra Dinama manje patila. Ulazak drugog napadača donio je dubinu Dinamovoj prezentaciji i sve češće izložio pritisku posljednju liniju Qarabaga, koja je objektivno slabiji segment azerbajdžanske momčadi.

Jakirović je de facto krucijalni potez povukao u posljednji čas. Impresiju velike pobjede Dinama definiralo je upravo posljednjih pola sata utakmice. Poglavito razdoblje nakon drugog gola Dinama (u 75. minuti), kada su linije Qarabaga već bile u organizacijskom kolapsu.

S iskustvom i saznanjima iz maksimirske utakmice, nameće se logično pitanje: hoće li Jakirović dobitnu kombinaciju koristiti i naredne srijede u Bakuu? Ili će momčad vratiti na početne postavke (u sustav 4-2-3-1)?

U najavi dvoboja s Qarabagom Sergej Jakirović diskretno je istaknuo: "Ovo je najveća utakmica u mojoj trenerskoj karijeri." Zacijelo nije gradaciju temeljio na imenu protivnika, nego na značaju i (financijskoj) težini koju taj sraz donosi. No sljedeće srijede pred Jakirovićem je još veća utakmica od ove maksimirske. U Bakuu trener Dinama ne smije pogriješiti jer ulog je Liga prvaka, a prostora za popravak više nema.

Stoga bi odabir taktike (uključujući raspored igrača i način igre) mogao biti od presudne važnosti. Dojam je da tijekom prvih sat vremena maksimirske utakmice Dinamo nije dovoljno iskoristio igru preko bokova i svoju nominalnu prednost u potencijalu krilnih napadača. Istovremeno, Qarabag je imao dominaciju na sredini terena.

image
TOMISLAV KRISTO Cropix

Prema viđenom u završnici prve utakmice, nameće se zaključak da profilu Dinamovih igrača sustav 3-5-2 više odgovara. Jakirović ima na dispoziciji adekvatne bočne igrače (Pierre-Gabriel i Ogiwara), koji mogu odgovoriti zahtjevima tog sustava.

No jedan detalj posebno intrigira i nagovara maksimirski stručni stožer na Ćirin sustav igre (3-5-2). Ova formacija osobito odgovara Sandru Kulenoviću. Za sustav 4-2-3-1 on je samo džoker (odnosno alternacija Petkoviću). U utorak je Kulenović optimalno iskoristio dvije okolnosti: deficit koncentracije igrača Qarabaga u završnici susreta, kao i činjenicu da se protivnička obrana i dalje više fokusirala na Petkovića nego na njega.

U valoriziranju svih detalja pri odabiru strategije za uzvratnu utakmicu maksimirski stožer nikako ne smije zanemariti činjenicu da Sandro Kulenović igra u životnoj formi. Ovoga trenutka teško je u nogometnom svijetu naći džokera koji je u 218 minuta provedenih na travnjaku (u četiri susreta) zabio pet golova. Prosječno postiže pogodak svake 44 minute!

image
JL

Linker
05. rujan 2024 11:07