Sergej Jakirović

 GORAN MEHKEK Cropix
NAPAD NA LIGU PRVAKA

Jakirović ima ‘slatke brige‘, ali Modri moraju u brzinu više. U sastav se vraćaju dva jako važna igrača

Neke pogreške jednostavno se više ne smiju događati
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 18. kolovoz 2024. 23:57

Nakon uvjerljive 3:0 pobjede protiv Šibenika, subotnje je prije podne donijelo još dobrih vijesti u Maksimir. Naime, nakon liječničkih pregleda ozlijeđenih Dinamovih nogometaša Arijana Ademija i Marka Pjace ustanovljeno je kako nije riječ o težim ozljedama, pa će stoga obojica u nedjelju navečer biti u normalnom trenažnom procesu i kandidirat će za utorak i prvu utakmicu doigravanja za ulazak u Ligu prvaka protiv Qarabaga (Maksimir, 21 sat).

Podsjetimo, Ademi je tijekom utakmice sa Šibenikom dobio udarac u koljeno i u 40. minuti tražio je izmjenu. I dobro je to napravio iskusni kapetan Plavih, koljeno ga je boljelo i nije želio ostankom u igri dodatno zakomplicirati situaciju i pogoršati ozljedu. Pjaca je, pak, na treningu u srijedu dobio udarac, normalno je trenirao u četvrtak, ali u petak ujutro, na dan utakmice sa Šibenikom, osjetio je bol, peta je bila natečena i trener Sergej Jakirović nije želio ništa riskirati, pa je napadač Plavih dvoboj sa Šibenikom odgledao s klupe.

Nisu svi milostivi

I mogao je uživati u igri i visokoj pobjedi svojih suigrača. Dinamo je, eto, ostvario i treću uzastopnu prvenstvenu pobjedu, bilo je dosta dobrih stvari u igri Plavih, no neke se pogreške jednostavno više ne smiju događati. Poput one nepromišljene Bernauerove, kad je ni iz čega u 10. minuti pogurnuo goste u priliku. Šibenik nije kaznio tu pogrešku, ali kvalitetnija momčad, poput azerskoga prvaka, sigurno neće biti tako “milostiva” prema Dinamu. Činjenica je da Bernauer svaki put napravi neku opasnu glupost i sam sebi tim svojim pogreškama potkopava status u svlačionici. Logično, pa ne postoji trener na svijetu koji bi vjerovao obrambenom igraču permanentno sklonom kiksevima...

image

Dinamo - Šibenik

RONALD GORSIC Cropix

Je li, dakle, razina igre koju su Plavi prikazali u dosadašnjem dijelu prvenstva (Istra 5:0, Osijek 1:2, Šibenik 3:0) dostatna za proboj u LP, za nadvisivanje Qarabaga?

Teško je odgovoriti na taj upit, ali nakon što smo pogledali obje utakmice Azera s Ludogorecom dojma smo da će Plavi ipak trebati ubaciti u brzinu više, morat će biti bolji i čvršći u obrambenom dijelu igre. Kao što su bili, primjerice, u proljetnim okršajima s Betisom. Ne smiju raditi neforsirane pogreške, moraju biti sigurni s loptom u nogama kako ne bi dali priliku gostima za protunapade, u kojima je Qarabag prilično spretan i neugodan.

Nije, istina, Qarabag na Betisovoj razini, ali je definitivno momčad za respekt. Iako 7:2 pobjeda na uzvratu u Razgradu protiv bugarskoga prvaka (nakon 1:2 u Bakuu), djeluje zastrašujuće, nije taj rezultat bio zrcalo viđenih 120 minuta. Jer, Ludogorec se raspao nakon primljenog četvrtog gola trećoj minuti produžetaka i bezglavo je jurnuo prema naprijed, pa je primio još tri pogotka, a mogao je i više.

Maksimalna ozbiljnost

Azere svakako treba dočekati maksimalno ozbiljno. Imaju dvojicu igrača oko kojih se sve vrti, ofenzivni veznjak Benzia (broj 7), te ljevokrilni napadač i kapetan Zoubir (broj 10), pravi su znalci na koje će trebati obratiti posebnu pozornost. Znaju to u Maksimiru i vjerujemo da nikakvih iznenađenja ne bi smjelo biti, te da će taj opasni dvojac u utorak na Maksimiru biti pod kontrolom...

Kako će Dinamo igrati protiv Azera? Hoće li nastupiti u svom tradicionalnom, iznimno zahvalnom i korisnom 4-1-4-1 rasporedu, koji se bezbolno tijekom utakmice može prometnuti u 4-2-3-1, ili, pak, 4-3-3 formaciju? Protiv Šibenika je Jakirović koristio 3-4-1-2 sistem igre, tim je načinom Dinamo proljetos dobro odigrao neke utakmice i u ova dva dana do sučeljavanja s Azerima odlučit će kakvu će im formaciju sučeliti strateg Plavih.

image

Kevin Theophile-Catherine

MARIN FRANOV Cropix

Uglavnom, sigurno je da se u sastav vraćaju Theophile i Pierre-Gabriel, neovisno o tome hoće li Dinamo igrati s trojicom, ili, pak, četvoricom igrača u posljednjem obrambenom redu. Očekuje se da će i Pjaca početi utakmicu, vidjet ćemo hoće li se Ademi posve oporaviti, ili će starter biti Sučić. Dobro je, eto, da Jakirović zasad ima “slatke brige” oko udarne postave, široki roster omogućava mu razne kombinacije.

Očekivanja od klupe

Iznimno je važno da je klupa Plavih respektabilna! Jer, od svakoga igrača koji ulazi u igru kao zamjena očekuje se da pojača ritam i donese nešto bolje od onoga što je do tada bilo na terenu. A Jakirović ima takve igrače, ima dugačku klupu i uvijek se može očekivati mnogo toga dobroga od, primjerice, Kačavende, Roga, Ogiware, Cordobe..., koji su i ušli u igru u drugom poluvremena dvoboja sa Šibenikom.

image

Dinamo - Šibenik

RONALD GORSIC Cropix

Dinamo, eto, prepun samopouzdanja, u gotovo idiličnom ozračju, čeka najvažniju utakmicu na početku sezone. Utakmicu koja mu može donijeti mnogo toga dobroga u svakom smislu, natjecateljskom, ali bome i financijskom. Plasman u Ligu prvaka još kako bi napunio plavu blagajnu i u tom bi se slučaju moglo razmišljati o dovođenju. primjerice, provjerenog, kvalitetnog i ubojitog napadača. No, o tom-potom, najprije treba preskočiti Qarabag, kako bi reformirana Liga prvaka ove jeseni “stanovala” u Zagrebu...

Linker
05. rujan 2024 18:36