Kevin Theophile-Catherine, Marko Livaja i Maxime Bernauer

 ANTE CIZMIC Cropix
KUPIO MIR U KUĆI

Jakirović je povukao potez kakav još nismo vidjeli i - pogodio! Sad je jasnije koji će ‘zavoj‘ biti ključan

Primi li Kalinić i "jubilarni" pogodak u Kupu, a Hajduk ispadne, izvjesno je da će Karoglan biti bivši
Piše: Andro PolićObjavljeno: 31. ožujak 2024. 07:45

„Les Trois Mousquetaires“, originalni je naslov povijesnog romana Alexandrea Dumasa. Dok štivo francuskog autora, staro dvjestotinjak godina, zapravo, govori o četvorici avanturista, Dinamova najsvježija avantura u Splitu nudi paralelu u obliku osuvremenjene, nogometne verzije djela s radnim naslovom - „Tri mušketira i Plavi devet“. Kada se u poljudsku jednadžbu ubaci francuski obrambeni tercet - Ronaël Pierre-Gabriel, Kévin Théophile-Catherine i Maxime Bernauer - uz malonogometnu bravuru Brune Petkovića i budnost Ivana Nevistića u zadnjim minutama, onda rezultat upućuje na prekid crne serije, na raščišćavanje puta prema pobjedi Modrih na Poljudu nakon točno 1296 dana.

Sve utakmice SuperSport HNL-a možete gledati samo na MAXSport kanalu.

Iako to nije bila savršena partija zadnje linije aktualnog prvaka, ponovno su, drugi put zaredom, Splićane ostavili s nulom na semaforu. U zadnjih 20 utakmica, Hajduk nije zabio pogodak tek na dvije - protiv Dinama na Maksimiru u prosincu i protiv Dinama na Poljudu u ožujku.

Intervencija vrijedna tri boda

Dok je Pierre-Gabriel jedinu „mrlju“ na "neprirodnoj" poziciji zaradio nakon šezdesetak sekundi, kada je zaslužio žuti karton, a Théophile zamalo počastio Splićane šlampavom reakcijom potkraj susreta, u slučaju Bernauer zamjerki - nema. Osim što je francuski branič spriječio pogodak u prvom poluvremenu, duž čitavog susreta ministrirao je gostujućom obranom, a u par je navrata hrabro zavirivao i na Hajdukovu polovicu. Iako se Sergej Jakirović pomalo „kockao“ s obrambenom četvorkom, zadnja linija, kojoj je ovo bila premijerna suradnja, odigrala je kvalitetan dvoboj. Pritom, u sat vremena utakmice, koliko je bio na terenu, Marko Livaja ostao je zaključan u francuskom trokutu, „sendviču na tri kata“. Domaćoj „desetki“, izuzev prilike koju je skuhao za Fahda Moufija potkraj prvog dijela, krila su ostala srezana, a zasluge potpisuje maksimirska obrana s francuskim štihom, dok je Nevistićeva intervencija, na udarac Nikole Kalinića, zapakirala tri boda.

image

Josip Mišić, Ronaël Pierre-Gabriel i Stefan Ristovski

ANTE CIZMIC Cropix

S obzirom na to da je Petkovićev potez odlučio pobjednika u minimalnom trijumfu, Bernauer je titulu najboljeg igrača dvoboja podijelio s napadačem, koji je na leđima okrenuo Zvonimira Šarliju, a zatim uhvatio Lovru Kalinića na krivoj nozi, nastavivši surfati na valovima najučinkovitije, ujedno, i najbolje sezone karijere. Hajdukovom kapetanu, pak, i novoj (staroj) „jedinici“, to je bio 49. pogodak koji je primio u utakmicama protiv Dinama. Dobije li u srijedu i „jubilarni“, a Hajduk se oprosti od pohoda na obranu naslova u Kupu, prilično je izvjesno da bi to mogao biti i oproštaj Mislava Karoglana od klupe splitskog kluba.

"Mir u kući"

Iako bi oba trenera prije subotnjeg dvoboja ponudila diplomatski odgovor, u kojemu bi izjavili da ih zanimaju isključivo dvije pobjede u derbijima, javna je tajna da bi oba stratega potpisala primarno slavlja u prvenstvu. Jakirović je, dakle, uz puni plijen kupio „mir u kući“, dobio zalet za finiš sezone, u kojemu će Dinamo loviti Rijeku u borbi za tron. Pritom, i u slučaju posrtaja u Kupu, teško je očekivati da bi trener Zagrepčana mogao postati „bivši“.

image

Sergej Jakirović

ANTE CIZMIC Cropix

Uskršnjim vikendom, karavana HNL-a ušla je u posljednji od četiri kruga. Do krunidbe novog prvaka ostalo je još osam kola, za Dinamo devet, a vodeću Rijeku malo više od 720 minuta dijeli od druge „kante“ u klupskim vitrinama. Dok se splitski motor zadimio u prethodna dva skretanja, Modri Sopićevom bolidu dišu za vratom. Spremni su na topljenje zaostatka, uz spektakularan fotofiniš, a ključan zavoj mogao bi biti onaj na Rujevici, 5. svibnja. Hajduk, pak, na Kvarner mora iduće subote, a s obzirom na treću akumuliranu opomenu za Šarliju, uz nimalo obećavajuće informacije oko Livajinog koljena, Splićani će biti pred krupnim zalogajem.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
31. ožujak 2024 08:34