RONALD GORSIC Cropix
KATARZA MODRIH

Jakirović je ruho tragičara zamijenio plaštom junaka. Dinamov preobražaj najzornije se može dočarati brojkama

Hrvatski prvak će na dan derbija iza sebe imati niz od 183 dana bez poraza
Piše: Robert KnjićObjavljeno: 03. rujan 2024. 16:50

Sredina je ožujka, predvečerje u Solunu. Dinamo protiv PAOK-a igra uzvratnu utakmicu osmine finala Konferencijske lige, a iz prtljage mu vire dva gola prednosti s Maksimira. Do 42. minute, međutim, ta prednost nestaje. Nevistić triput vadi loptu iz mreže, Hoxha pruža tračak nade na otvaranju drugog poluvremena, no domaćini do kraja zabijaju još dva gola i s konačnih 5-1 završavaju grčku tragediju "modrih".

Usporedno sa spuštanjem zastora na Toumbi, u hrvatskom javnom prostoru počinje (hiper)produkcija medijskog sadržaja i svojevrsno natjecanje u pronalasku što dramatičnijih i radikalnijih naslova kojim bi se opisao krah Jakirovićevih trupa na solunskom frontu. "Katastrofa", "sramota", "debakl", "razbijanje", "uništenje", samo su neke od riječi koje su "vrištale", kako s naslovnica novina i portala, tako i iz komentara razjarenih navijača po društvenim mrežama.

Dinamov europski put, dakle, bio je neslavno okončan, a "modrima", koji su u tom trenutku bili trećeplasirana ekipa HNL-a, iza Rijeke i Hajduka, preostalo je spašavati čast u borbi za nacionalni naslov i Kup kroz završnicu najneizvjesnije sezone domaćeg prvenstva u posljednjem desetljeću. S obzirom na "petardu" u Solunu, prethodne dvorske igre u klubu, brojne turbulencije i tektonske procese izvan terena, odnosno oscilacije u igri i rezultatima na samom travnjaku, dominantan je narativ sugerirao kako su pred Dinamom teški dani - možda čak i godine - a da bi Jakirović u svakom trenutku mogao izvući svoj broj iz aparata i zakoračiti u red na zavodu za zapošljavanje.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Isti čovjek, uz bezrezervnu podršku nove uprave, predvođene predsjednikom Velimirom Zajecom, međutim, otad do danas ruho tragičara zamijenio je plaštom junaka. Osvajanjem dvostruke krune (uz osam bodova prednosti pred Rijekom, odnosno 14 ispred Hajduka), razbucani su gusti kumulonimbusi frustracija, nezadovoljstva i defetizma, a u olovnosivim oblacima nad Maksimirom stvoreni su procjepi kroz koje su se, umjesto pljuska negative, spustile zrake nove perspektive. Dogodila se, jednom riječju - katarza.

U klupske vitrine pohranjen je 25. naslov državnog prvaka, odnosno 17. Rabuzinovo sunce, a nakon kvalitetno odrađenog ljetnog prijelaznog roka, pozitivan trend nastavio se i u aktualnoj kampanji. Dinamo je suvereno zakoračio u prvenstvo, do nedjeljne utakmice s Rijekom praktično je vladao konsenzus da će se "prošetati" HNL-om, a s ukupnih 5-0 protiv Qarabağa izborena je i pozivnica na raskošni banket europske nogometne buržoazije, koja je u poštanski sandučić na Maksimirskoj 128 stigla u omotnici s izdašnim čekom ispisanim na (minimalno) 34 milijuna eura.

Dinamov preobražaj najzornije se može dočarati brojkama. Hrvatski prvak, naime, od uvodno spomenutog poraza od PAOK-a pa sve do danas, nije izgubio nijednu natjecateljsku utakmicu. Odigrali su "modri" 21 utakmicu, te upisali 18 pobjeda i tri neriješena ishoda. Pobjeđivali su u završnom dijelu prošle sezone HNL-a Rudeš, Hajduk, Istru, Goricu, Varaždin (dvaput), Lokomotivu, Rijeku, Osijek i Slaven Belupo, a onda u posljednjem kolu remizirali s Rudešom, kao što su i u prvoj utakmici finala Kupa odigrali neriješeno s Rijekom, te onda slavili u uzvratu.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Istim ritmom nastavili su i u novoj sezoni, pa tako zasad na kontu imaju pobjede protiv Istre, Šibenika, Osijeka i Gorice, odnosno remi s Rijekom, te dvije višestruko opjevane pobjede protiv Qarabağa u doigravanju za LP. Ukupna bilanca kaže da je Dinamo u tih 18 pobjeda i tri remija zabio 45, a primio 12 golova. Ako, nadalje, stvari postavimo i u vremenski okvir, dolazimo do zaključka da će Jakirovićeva momčad, na dan derbija s Hajdukom (13. rujna) - iza sebe imati niz od 183 dana bez poraza. Ostvarivao je Dinamo impresivne nizove i ranije, primjerice u sezoni 2014./2015., kada je, sa Zoranom Mamićem na klupi, osvojio naslov bez ijednog ligaškog poraza, no ovaj je niz osobito specifičan upravo u kontekstu činjenice da proizlazi iz preobražaja kakav do prije pola godine nisu mogli zamisliti ni najoptimističniji Dinamovi navijači.

Nakon reprezentativne pauze, dakle, na rasporedu je derbi, a nedugo potom i početak LP-a. Jakirovićevoj momčadi rekuperacija će dobro doći, s obzirom na to da je protiv Rijeke bilo vidljivo pražnjenje energetskih rezervoara. S obzirom na sve dosad viđeno, međutim, jasno je tko će na Maksimiru biti apsolutni favorit, a dojam je, također, da će "preobraženi" Dinamo, predvođen Baturinom, Pjacom, Petkovićem i Kulenovićem, a pogonjen novonastalom kohezijom kluba i navijača, imati što reći i u najelitnijem društvu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 10:36