Kevin Theophile-Catherine, Marko Livaja i Maxime Bernauer
 

 ANTE CIZMIC Cropix
‘SLJUBLJIVANJE‘ STOPERA

Jakirović konkurira za ‘knjigu rekorda‘, a čovjek koji je ‘hranio golubove‘ sada je jedan od glavnih prvotimaca

Sljubljivanje tog važnog dvojca dogodio se praktički slučajno
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 02. travanj 2024. 20:08

Za prijelomnu utakmicu sezone, kako je dvoboj s Hajdukom okvalificirao Sergej Jakirović, trener Dinama posložio je obrambenu četvorku u sastavu Ristovski, Bernauer, Theophile-Catherine, Pierre-Gabriel. On i njegovi suradnici prosudili su da je to najbolja obrana koju imaju na dispoziciji.

Sraz na Poljudu pokazao je da su Jakirović i društvo bili u pravu. Koncipirali su momčad sa stavom: "Dinamo mora pobijediti"! U konačnici, Dinamo i jest pobijedio (1-0). Pritom je Hajduk praktički eliminirao iz borbe za naslov i stvorio pritisak vodećoj Rijeci...

Ostvareni uspjeh Dinamo je postigao, s taktičkog aspekta - hazarderskim pristupom. Detaljnijom raščlambom sastava "modrih" dolazimo do spoznaje da se Jakirović odlučio za kvartet u posljednjoj liniji koji nikada nije igrao zajedno!? Nekadašnji kapetan makedonske reprezentacije Stefan Ristovski, uz trojicu Francuza (Maxime Bernauer, Kevin Theophile, Ronaël Pierre-Gabriel) predstavljali su posljednju liniju Dinamove obrane, ispred vratara Ivana Nevistića.

image

Kevin Theophile-Catherine, Marko Livaja i Maxime Bernauer

ANTE CIZMIC Cropix

Očigledno je maksimirski stožer imao dvojbu - koga "instalirati" na poziciju lijevog beka? Japanac Takuya Ogiwara bio je među Dinamovim pričuvama za splitsku utakmicu, ali evidentno nije spreman za nastup u dvobojima koji odlučuju prvenstvo. Praktički se upitnik sveo na dvojbu: Perković ili Pierre-Gabriel?

Nedavno "otkriveni" tandem

Francuz je prije Poljuda imao svega pet nastupa za "modre", isključivo na poziciji - desnog beka. No, 25-godišnji Parižanin, podrijetlom s Martinika, na skromnom je uzorku utakmica, protiv manje zahtjevnih protivnika (protiv Rijeke je, primjerice, odigrao svega četiri minute) nagovijestio da se radi o taktički obučenom igraču. Stoga mu je Dinamov stožer i podario povjerenje. U korist Francuza s tri imena, čini se, presudila je i situacija s Maurom Perkovićem, koji je tijekom aktualne sezone najčešće igrao na mjestu lijevog braniča. Naime, Perković se vratio s okupljanja mlade reprezentacije (u kvalifikacijama za Euro doživjela je u Portugalu katastrofalan poraz - 1-5) samo dva dana prije poljudskog ogleda. Pierre-Gabriel loše je započeo dvoboj protiv Hajduka (već u drugoj minuti dobio je javnu opomenu), ali je do kraja utakmice postao najstabilnijom karikom Dinamove obrane.

image

Ronaël Pierre-Gabriel

VOJKO BASIC Cropix

Utakmica u Splitu bila je 39. koju je s klupe Dinama vodio Sergej Jakirović. Podatak da je u svojem mandatu izrotirao 16 različitih stoperskih kombinacija vjerojatno bi konkurirao za Guinnessovu knjigu rekorda. U Splitu se odlučio za francuski dvojac Bernauer - Theophile. To je par, koji je Jakirović "otkrio" tek odnedavno. Max i Teo prvi su put zajedno zaigrali u Sevilli protiv Betisa (u dvoboju koji je Dinamo senzacionalno dobio 1-0). Od spomenute utakmice (Jakirovićeve 29.), Bernauer i Theophile praktički su stalno "u điru". Nisu odigrali zajedno tek tri (manje zahtjevne) utakmice - protiv Gorice, Slaven Belupa i Rudeša, kada je "uskočio" Moreno Živković.

"Sljubljivanje" dvojice stopera s francuskog govornog područja (obojica su rodom iz Bretanje) u Dinamovom šesnaestercu dogodilo se gotovo slučajno. Jedan je (ovaj s njemačkim prezimenom) dugo u Maksimiru imao status "promašene investicije". Čak 27 Dinamovih utakmica ove sezone Max Bernauer odgledao je s klupe ili s tribina. Tek kada se (uoči utakmice s Betisom) zatekao u situaciji da mora birati između 19-godišnjeg Živkovića i šest godina starijeg Bernauera, Jakirović se odlučio za iskusniju opciju.

Nema alternativnih opcija

Kevin Theophile-Catherine prošle je sezone zaključio s Dinamom petogodišnji ugovor. Kako (s 34 godine) nije pronašao novi klub, ostao je živjeti u Zagrebu. Zbog latentnih problema sa stoperima ove sezone, Dinamo je već umirovljenom Theophileu ponudio "ugovor na određeno", do kraja sezone. Službeno, detalji suradnje verificirani su 20. listopada prošle godine. U međuvremenu, potpisan je i novi ugovor, do kraja lipnja 2025.

Dakle, čovjek koji je početkom jeseni još "hranio golubove", postao je najstandardnijim igračem Dinamove obrane: upisao je čak 19 nastupa za "modre", odigravši 15 prvenstvenih i četiri europske utakmice (iako u trenutku prisege nije uopće bio prijavljen Uefi).

image

Kevin Theophile-Catherine, Marko Livaja i Maxime Bernauer

ANTE CIZMIC Cropix

Bernauer i Theophile odigrali su zajedno osam utakmica: četiri europske (protiv Betisa - 1-0, 1-1 i PAOK-a - 2-0, 1-5), te četiri domaće - s Varaždinom (1-0), Rijekom (1-0), Osijekom (1-1) i Hajdukom (1-0). Statistički, Dinamovi su vratari s francuskim stoperima kapitulirali u samo tri utakmice. No, na pitanje - zašto Dinamova obrana govori francuskim jezikom, možda je najilustrativnije odgovorila utakmica na Poljudu. Theophile je "riješio" Livaju i potom Kalinića. Bernauer je spretnom intervencijom izbacio loptu s gol-linije.

Ali, poljudski je susret razotkrio i zašto Max i Teo igraju u Maksimiru, a ne u nekom europski respektabilnijem klubu. Pogreška Theophila u 81. minuti, kada je Nevistić obranio zicer Kaliniću, primjerenija je pionirskom uzrastu nego prvoligaškoj razini nogometne igre.

Zaključak: pogreške Dinamove zadnje linije u konkurenciji HNL-a mogu proći nekažnjeno, međutim, čak i protiv europskih klubova srednje klase, kiksevi poput onog na Poljudu, dolaze - na naplatu ("solunski slučaj").

No, maksimirski stožer zapravo i nema odviše alternativnih opcija. A i slijedom logike, može se očekivati da će u srijedu na Poljudu (u dvoboju polufinala Hrvatskog kupa), Dinamo sučeliti Hajdukovom napadu istu obrambenu formaciju: Ristovski, Bernauer, Theophile, Pierre-Gabriel. Pod geslom: "momčad koja pobjeđuje, ne mijenja se"!


POGLEDAJTE NOVU VAR SOBU:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 14:51