Sergej Jakirović

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
Davorin Olivari
VELIKI INTERVJU ZA SN

Jakirović: ‘Nitko ne vjeruje da smo doveli tog igrača! Šotiček? Sve je bilo dogovoreno, ali...‘

"Petković i Baturina? I brine me i ne brine me, ali ne mogu o tome razmišljati", kaže trener Dinama
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. srpanj 2024. 07:56

U srijedu su završile Dinamove austrijske pripreme zaključnom utakmicom protiv ukrajinskog Krivbasa. Modri su se vratili u Zagreb, dobili su dva slobodna dana, u subotu su plavi dečki na treningu u Maksimiru, pa 23. srpnja igraju protiv Vardara, a 26. i 27. srpnja protiv Šahtara. Sve tri posljednje Dinamove pripremne utakmice na maksimirskom stadionu igraju se u 19 sati.

Bili smo s Modrima u Austriji, nama je sve izgledalo super, dojma smo da će aktualni prvaci u sezonu krenuti odlično spremni, moćni, ambiciozni, da će Jakirovićeva momčad biti na pobjedničkim stazama.

- Zadovoljan sam, napravili smo sve što smo planirali. Neću kazivati floskule da su svi dobro radili jer moraju dobro raditi. Posvećeni smo radu, znam da im je bilo teško, ali moramo to proći za sve što nas čeka. Sve je išlo po špagi, osim te utakmice s Bešiktašem. Pripremali smo se za utakmicu s dobrim protivnikom, htjeli smo vidjeti gdje smo u tom trenutku. Ali dobro, ne pripremamo se za Bešiktaš, nego za ono što nas čeka. Umjesto Bešiktaša, odradili smo međusobnu utakmicu, dobili kilometražu koju smo tražili - kazao nam je u uvodu Jakirović, prije nego što će krenuti za Zagreb.

Pripreme su prošle bez ozljeda, jedino su nekih malih problema imali Špikić i Hoxha, dva dana je bio bolestan Ogiwara. Jedino je Nevistić imao malo jačih problema s leđima, nije branio niti na jednoj od dvije pripremne utakmice, doziralo ga se na treninzima.

- Oprezni smo s Nevistićem, sad ide u normalan trening golmana, a u Zagrebu će biti s momčadi. Više preveniramo nego što su to neke ozljede. U projekciji je da Neva brani protiv Vardara.

Marco Pašalić? Tko ga ne bi volio u momčadi

Modri su zasad doveli Pjacu, Torrenta, Mmaeea, vratara Filipovića. Kako je s tim zadovoljan? Kako mu djeluje Kačavenda?

- Pjaca? Što reći o njemu, samo je bitno da je zdrav. Pazimo ga, njega i Roga, kao i sve ove koji su bili ozlijeđeni, uvjeren sam da će nam biti veliko pojačanje. On je školovano Dinamovo krilo. Filipović? Malo je samozatajan, ja ga znam, dobili smo ono što smo tražili. Kačavenda radi dobro, bitno je samo njegovo zdravstveno stanje. Torrente je školovan stoper španjolskog stila, dajem mu što više minuta da igra s Kevinom, koji zna španjolski. Trebat će mu vremena za prilagodbu, ali igrao je na visokoj razini i mislim da neće biti problema. Mmaee je imao preglede, potpisivao je ugovore, u srijedu je trenirao. To je dokazan stoper na ozbiljnoj razini, samo me zanima u kakvom je stanju jer mu je prvenstvo završilo kad i nama.

Hoće li Kačavenda ostati ili se vraća u Lokomotivu?

- To je stvar dogovora klubova, ja bih htio da ostane. Ako smo ga toliko čekali, bilo bi u redu da ostane. Uzeli smo si dovoljno vremena, ne moramo žuriti, može biti s nama do kraja prijelaznog roka, ali moramo to dogovoriti.

image

Lukas Kačavenda

GNK DINAMO

Tko mu još treba u rosteru? Priča se o napadaču Kevinu Carlosu?

- Tražimo još desno krilo. Naravno, za druge moguće dolaske ovisi hoće li netko otići, pa ćemo morati reagirati. Ima jako puno utakmica. Sve je zasad status quo, priča se, pregovara se, najviše usmeno. Poslali smo ponudu za Kolumbijca Cordobu, sa Šotičekom je bilo sve dogovoreno, ali...

Ali, ćorak! Da, Jakirović je bio uvjeren da je Šotiček najbliže dolasku u Maksimir, no mladić je iz Lokomotive odlučio krenuti prema Baselu. A Marco Pašalić?

- Tko ne bi volio Pašalića u momčadi? - kratko će Jakirović.

Dinamo sada izgleda moćno prema naprijed, tu su tri hrvatska reprezentativca Marko Pjaca, Bruno Petković i Martin Baturina, albanski Arbër Hoxha..

- Zvučno djeluje, zato smo i htjeli takve igrače da nam podignu kvalitetu. To bih i htio promijeniti, da budemo u završnici još opasniji, da pucamo na gol. Imamo sjajne šutere, to ću opet reći, nekad mi je jako žao kad imaš dominaciju, posjed, a nisi konkretan.

Kako vam djeluju senatori Ademi i Ristovski?

- Dobro su, sve dobro podnose. Malo im je svima teško zato što je bilo pet tjedana pauze, pa su pet tjedana pripreme, a zadnjih deset godina je bilo samo sedam dana odmora i odmah su počeli trenirati. To je šok za organizam. Zimi smo imali 18 dana do početka prvenstva, pa nismo ni radili klasične pripreme.

Ovo je za trenere najgore razdoblje. Onda još hrvatski prijelazni rok, pa Saudijska Arabija...

Što će se dogoditi ako do konca prijelaznog roka odu, recimo, Bruno Petković i Martin Baturina?

- Doći će dan kad će Petko otići. On ulazi u zadnju godinu ugovoru, vidjet ćemo hoće li produžiti ili će otići kao slobodan igrač. Dinamo je pokazao da može svakoga nadomjestiti, velikih je igrača bilo koji su odlazili. Naravno da sam kao trener sretan što su Petko i Baturina s nama. I brine me i ne brine me, ali ne mogu o tome razmišljati. Sad su svi tu i ja radim kao da ćemo biti ovdje do kraja sezone.

Hoće li otići Mauro Perković?

- Imate bolje informacije od mene. On je tu. Dok je tu, računam na njega. Nemam ja tu kao trener puno toga reći ako su sve tri strane zadovoljne. Kao i u slučaju Sučića. Takav je moj život, jedan ode, drugi dođe. Sučić? Ostao je ako je sad gotov prijelazni rok, ali on traje do 31. kolovoza. Ma nije to samo moje mišljenje, ovo je za trenere najgore razdoblje. Onda još hrvatski prijelazni rok, pa Saudijska Arabija... Možeš ući s jednim rosterom u pripreme, a izaći s drugim, to je tako.

image

Bruno Petković

DAMJAN TADIĆ/Cropix

Koliko će po njegovoj procjeni Dinamo biti bolji iduće sezone u odnosu na prošlu?

- Bolji smo jer su igrači navikli na naš rad, lakše provode naše zahtjeve. Sve se zna, nekad ne moraš ništa ni govoriti, oni već znaju zahtjeve. Moj stil je što direktnije do gola, ali sam svjestan da u ovoj momčadi igraš na dominaciju, svi te čekaju u bloku. Uglavnom, bit ćemo još više uigraniji nego prošle sezone.

Prati li konkurente u HNL-u?

- Pratim, dosta im je igrača otišlo. Osijek je prvi počeo raditi i doveo je mlade, potentne igrače, koji su u svojim klubovima nešto pokazali. Ali, nije isto igrati u Osijeku ili negdje drugdje. No, nitko nema pritisak kao u Dinamu. Rijeka je izgubila dosta igrača, Hajduk također. Ali jedno su pripreme, vidim da nastane euforija kad netko nešto odigra. Vidjet ćemo kako će izgledati kad počne sezona, onda ćemo vidjeti kakvo je stanje.

Neću o imenima, ali htjeli smo dva hrvatska igrača u zadnjoj liniji. Ali to "bubanje" cifri, to nije realno

Koje su ambicije Dinama?

- Znaju se. Naslov prvaka je broj jedan. Naravno, kad dođeš blizu u Kupu, onda želiš i osvojiti Kup. Koga god izvučemo u Ligi prvaka, mi ćemo se potući. Zasad su sigurni Young Boys i Galatasaray, mogu biti Bodo/Glimt, Karabah, Slovan Bratislava. Koga god izvučeš, to će biti 50:50. Svi će se napregnuti. Imamo iskustva, Dinamo je pokazao da može pobijediti vrhunske momčadi.

Imate li u glavi već udarnu jedanaestoricu?

- Znate kako razmišljam, 16 igrača je prvih 11, nije to više kao prije. Imamo na svakoj poziciji dva igrača, različitih profila, možeš se nekad i igrati. Ove pripreme i služe da nešto probamo, sve ovisi s kim igramo i kakvo je zdravstveno stanje. Ali, ono što smo htjeli dovesti u zadnjoj liniji, to smo i doveli.

Dinamova obrana je prepuna stranaca. Pierre-Gabriel, Theophile, Torrente, Mmaee, Bernauer, Ogiwara... Nikad Dinamo nije imao tako internacionalnu obranu?

- Neću o imenima, ali htjeli smo dva hrvatska igrača u zadnjoj liniji. Ali to "bubanje" cifri, to nije realno. Nema smisla. Doveli smo Mmaeea, a s kim god pričamo, svi kažu da ne mogu vjerovati da smo to završili. Bio je zadnje tri godine standardan u Ferencvárosu. Naravno da nije igrao jer mu je isticao ugovor. Imamo četiri ozbiljna stopera, nitko nije otpisan. Polako, bit će utakmica za sve... - zaključio je Sergej Jakirović.

Ako Mauro ode, opcija je Pierre-Gabriel ili nečije dovođenje

Ako ode Mauro Perković, ostali ste samo na jednom lijevom beku, samo na Ogiwari.

- Ogiwara i Perković su zasad tu. Ako Mauro ode, ili ćemo dovesti nekoga ili ćemo Pierre-Gabriela na lijevu stranu. Nećemo Nou Mikića, on će biti desno.

Talentirana petorka trebala bi ostati s nama

Hoće li ovih pet mladića, Rajić, Horvat, Mikić, Zebić, Pavić i Jakirović, ostati u kadru prve momčadi?

- Pokazali su da su ozbiljni potencijali, sad samo moramo planski sve napraviti, to je dugoročna strategija kluba. Kad procijenimo da ih možemo staviti, 15-20 minuta kad rezultat dopušta, onda ćemo ih stavljati. Trebali bi ostati s nama, takav je plan, a tu su još trojica koji su bili s nama na prvom dijelu priprema. Moramo se dogovoriti i s trenerom juniora, plan je da treniraju s nama, a igraju za juniore. Sve će se raditi u dogovoru, puštat ćemo ih kad će trebati odraditi taktičke treninge.

Bulat i Šutalo su otišli u ‘mali Premiership‘

Otišli su Kaneko, Vidović, Bulat, Boško Šutalo... Je li vam žao što su neki od tih igrača napustili Maksimir?

- Rekao sam da su svi ti igrači dali svoj doprinos i volio bih da su neki ostali. Ali, financijska potraživanja su velika. Mi smo pokušali. Bulat i Šutalo otišli su u odličan klub, dobar iskorak za njih, igrat će dobru ligu, to je "mali Premiership", ako se tamo pokažu, mogu napredovati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. rujan 2024 00:56