Sergej Jakirović

 NERA SIMIC Cropix
KONAČNI SUD

Jakirović otklonio veliku dvojbu: Iskusni adut već se pomirio s vječnom klupom, a sad postaje glavna opcija

Nedoumica na ovoj poziciji je riješena, ali što donosi budućnost na Maksimiru?
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 20. studeni 2023. 11:26

Dinamov trener Sergej Jakirović odagnao je jednu dvoumicu vezanu uz udarnu postavu maksimirskoga kluba.

Odlučio je, naime, vratarsku poziciju podariti iskusnom 36-godišnjaku, Danijelu Zagorcu, procijenio je strateg Plavih da je trenutačno Zagorac u prednosti u odnosu na Ivana Nevistića.

Branio je Zagorac na posljednje tri prvenstvene utakmice (Lokomotiva 2:1, Varaždin 1:1, Rijeka 2:2), kao i u Konferencijskoj ligi protiv češke momčadi Viktorije u Plzenu (0:1), a u tom je razdoblju Nevistić bio između vratnica samo u kup-okršaju s Oriolikom u Oriovcu (8:0).

Na te je posljednje četiri utakmice Zagorac primio pet pogodaka, no ne može ga se kriviti ni za jedan. Štoviše, u tim je dvobojima s nekoliko sjajnih obrana spašavao Plave i sve je to samo dokaz ovosezonske poroznosti Dinamove obrane, ali i propusta u defenzivnoj igri cijele momčadi (posebno su kritične situacije prilikom prekida). U takvoj situaciji, jasno je to, vrataru je znatno teže, nerijetko mora “vaditi” pogreške suigrača i jednostavno nema pravo niti na jedan kiks.

image

Danijel Zagorac

FRANKO COLORI Cropix

Nevistić je, eto, nakon odlaska Livakovića dobio “jedinicu”, ali taj dres nije uspio zadržati. Sjetimo se, nakon utakmice protiv Istre 1961 (3:0), kad je na vratima bio Danijel Zagorac, trener Sergej Jakirović je istaknuo:

- Zašto sam promijenio vratara? Zagorac jako dobro trenira i odmorio sam Nevistića zbog mentalnog umora. Drago mi je da je Zagorac pokazao da se na njega može računati, ali Nevistić ostaje “broj jedan” - pojašnjavao je Jakirović prije 40-ak dana.
Međutim, nepunih mjesec dana kasnije, Dinamov je trener promijenio retoriku. Na utakmici s Lokomotivom branio je opet Zagorac, a nakon 2:1 jedva iščupane pobjede Jakirović je tu odluku ovako obrazložio:

- Želim imati dvojicu spremnih vratara...

Tri dana kasnije u Kupu je branio Nevistić, ali je već sljedeća prvenstvena utakmica, u Varaždinu, pokazala za koga se Jakirović opredijelio. Opet je, naime, između vratnica bio Zagorac, baš kao i na dvije sljedeće utakmice u Plzenu i u Rijeci. Posve je, dakle, jasno da je svoje povjerenje Jakirović na kraju dao iskusnom vrataru, koji je u Maksimiru od ljeta 2016. godine (prvu je polusezonu proveo na posudbi u Lokomotivi) i strpljivo je u tom razdoblju “čuvao leđa” Dominiku Livakoviću.

Gdjekad je i stao između vratnica, pa je u tih šest i pol godina prikupio ukupno 70 nastupa u modrome dresu, a desetak je puta bio i kapetan. I nikad nije zakazao, svi su treneri na njega uvijek mogli ozbiljno računati.

image

Danijel Zagorac

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Pomirio se Zagorac sa spoznajom da će biti “vječni” drugi vratar sve dok je Livaković u Maksimiru, ali je istodobno dobro trenirao i pokušavao je kroz trening održavati potrebnu razinu forme. U tome je i uspijevao, a dodamo li da je omiljen lik u svlačionici, jasno je zašto mu je Dinamo prije dvije godine produžio ugovor do ljeta 2026. godine.

Zagorac je, dakle, prigrlio “jedinicu” i do kraja jeseni, nastavi li dobro braniti, ostat će između plavih vratnica. No, vidjet ćemo što će se dogoditi u zimskom prijelaznom roku, sve su glasnije glasine da će Dinamo od Lokomotive otkupiti nekad svoga juniorskog vratara Nikolu Čavlinu (750.000 eura), iako je i dalje “prvi pik” golman Rijeke, Nediljko Labrović, uspije li se dogovoriti odšteta koju bi Plavi bez previše problema mogli platiti.

Bjelodano je da su godine Zagorčev plus (iskustvo), ali i hendikep, jer sigurno nije Dinamova vratarska budućnost. Sadašnjost je zasad njegova...

image

Sergej Jakirović

NERA SIMIC Cropix

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 14:36