Josip Mišić i Arijan Ademi

 GORAN MEHKEK Cropix
DVA IMENA GOLICAJU MAŠTU

Jakirović se boji ‘ogromnog udarca‘ za derbi s Hajdukom. Evo kako bi mogao zakrpati momčad

U Maksimiru se nadaju da će Baturina ipak istrčati na Poljudu u dvije bitne utakmice nakon pauze
Piše: Andro PolićObjavljeno: 19. ožujak 2024. 14:17

Tri minute nakon što je Morena Živkovića pogodio "u trepavicu", serviravši mu loptu na pladnju za prvijenac, tribine su Martina Baturinu počastile skandiranjem njegova imena.

Međutim, Dinamova desetka sporo je kružila oko terena, suzdržavajući suze, nakon što su scene upućivale na "odlazak" zadnje lože. Jutro nakon trijumfa Modrih u Kranjčevićevoj ulici, plemeniti veznjak laganim je hodom ušetao u zagrebački hotel Sheraton, odazvavši se na dužnost u nacionalnoj vrsti.

image

Martin Baturina

VANESA PANDŽIĆ/Cropix

Iako će zbog ozljede preskočiti akciju Kairo koja će ga, privremeno, zaustaviti na dva nastupa za Vatrene, crne slutnje nisu se obistinile. Baturina je pretrpio istegnuće mišića, bez ruptura, što sugerira skraćeno vrijeme oporavka, ali i dalje pod upitnik stavlja njegovu spremnost za dupli program na Poljudu.

Upravo nakon stanke Zagrepčani će gostovati kod Hajduka u prvenstvu (30. ožujka), a zatim i u polufinalu Kupa (3. travnja). Sergej Jakirović zavapio je kako bi izostanak Baturine bio "ogroman udarac", što upućuje na zaključak kako je 21-godišnji veznjak - nezamjenjiv. U slučaju neželjenog scenarija po aktualnog prvaka, u kojem u Dinamu ne bi mogli računati na jednu od udarnih karika, koje su opcije na stolu?

U pobjedi protiv Rudeša, trener se odlučio na pomalo avangardne note u udarnoj postavi, uparivši Gabriela Vidovića s Baturinom, čime su Modri zaigrali s dvije desetke, s obzirom na to da obojica preferiraju upravo tu poziciju. No igrač Bayerna na posudbi nije se proslavio u prvom dijelu, bio je prilično nevidljiv, bez osjetnog učinka, a simbolično mišljenje o njegovu nastupu Jakirović je dao prvim potezom na utakmici, kada ga je ostavio u svlačionici, a na teren poslao Frana Brodića.

Rog i Stojković blizu povratka

Potonji je odgovorio pogotkom, trećim u tri tjedna, iskoristivši tanju minutažu na kvalitetan način. Iako je nominalno napadač, Brodić je u novom maksimirskom mandatu znao igrati i iza udarne špice. Primjerice, protiv Gorice u Kupu, kada je čuvao leđa Sandru Kulenoviću, a njihova je suradnja bila vrlo pristojna. Međutim, ako Baturina ne bude dostupan za derbije, ili za jedan od njih, Jakirović bi ipak mogao - "zazidati" sredinu.

Odnosno, zaigrati s tri čvrsta veznjaka - Petrom Sučićem, Josipom Mišićem i Arijanom Ademijem. Iako mu to nije "prirodna" pozicija, takva uloga ne bi bila sasvim nepoznat teren za Mišića, koji je u PAOK-u, prije dolaska u Maksimir, nerijetko okupirao mjesto prednjeg veznog igrača, s češćom pretplatom na pogotke i asistencije. Međutim, kada je bio na terenu s Ademijem u modrom ruhu, onda je on ipak bio "taj" s nešto povučenijom rolom. No, Ademi je zadnji nastup upisao protiv Osijeka (3. ožujka), a njegova se uloga češće svodila na ulaske s klupe. Ako Baturina bude nedostupan, opcija je i Marko Bulat, koji je znao osvanuti na poziciji "desetke" u ovoj sezoni, a zadnju utakmicu odigrao je u Sevilli protiv Betisa. Šibenčanin je zbog ozljede izbivao s travnjaka proteklih mjesec dana, ali za derbi bi mogao biti na raspolaganju.

Maštu navijača, pak, golica povratak Marka Roga i Luke Stojkovića, s obzirom na to da obojica čekaju "zeleno svjetlo" za povratak u natjecateljski ritam. Nakon novog dolaska u Maksimir, Rog je izjavio kako bi "debi" volio upisati upravo na Poljudu, što i nije nemoguća opcija. S druge strane, Stojković je legitimni nasljednik Baturine ako on napravi izlazni transfer nadolazećeg ljeta, u slučaju njegova izostanka bio bi, praktički, savršena alternativa, ali nije još poznato kada bi mogao upisati drugi nastup za Modre, nakon što je debitirao protiv praške Sparte u kolovozu.

Linker
19. ožujak 2024 14:34