Sergej Jakirović

 ZELJKO PUHOVSKI Cropix
NAJMANJE NEOČEKIVANO

Jakirović se uvjerio da je priča o HNL-u i LP prazna floskula. A imao je upozorenje da bi mogao izletjeti

Ne, HNL i Liga prvaka jednako su prioritetni, ali obvezan si barem ostaviti prihvatljiv dojam u Europi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. rujan 2024. 15:38

Sergej Jakirović uvjerio se koliko je Dinamova klupa skliska. Jedan je podatak upozorovao da bi s nje lako mogao izletjeti, a ne samo prethodni minusi koje na nakupio. Kad su nakon plasmana u elitu vladale euforija i idila nismo htjeli tada pisati o tome da ne bi ispalo kako da je novinar maliciozan i samo traži što može poći po zlu. Kod nas se i statistika nekad tako tumači.

Dinamo je deveti put sudionik Lige prvaka, a da to nikad nije bilo jamstvo treneru kako će dočekati kraj sezone na klupi maksimirskog kluba govori činjenica da je u prethodnih osam slučajeva u tome uspio samo Zoran Mamić. Vjerojatno u velikoj mjeri zato što je ujedno bio sportski direktor i brat Zdravka Mamića. Jakirović je tako zapravo samo nastavio tradiciju jer osim Mamić nitko tko je uveo Dinamo u Ligu prvaka nije preživio. Ako i jest do kraja Lige prvaka maknut bi bio kasnije u proljetnom dijelu sezone. Sad je to osam od devet.

Krenulo je 1998. godine kad je Zlatko Kranjčar eliminirao Celtic zagrebačkom pobjedom 3:0 i plasirao tadašnju Croatiju među kremu europskog nogometa. U skupini je vodio tri utakmice, dobio cipelu, a naslijedio ga je Velimir Zajec koji je osvojio čak sedam bodova u tri utakmice, što je raritetno dobar skor za Dinamove standarde, međutim niti on nije ostao do kraja sezone jer bacili su ga niz stepenice na proljeće kad je poražen u Zagrebu od Rijeke.

image

Velimir Zajec

GORAN MEHKEK Cropix

Na ljeto je angažiran Argentinac Osvaldo Ardiles, ali nakon remija s Manchester Unitedom, tadašnjim prvakom Europe na Old Traffordu i još četiri odigrane utakmice dobio je otkaz 29. listopada 1999. godine. Dogodilo se to poslije zagrebačkog poraza od Crvenih vragova 2:1, a u tom času imao je četiri boda u pet nastupa jer je svladao i Sturm 3:0, no poražen je u Grazu 1:0. Naslijedio ga je Marijan Vlak.

Dinamo je do novog nastupa u Ligi prvaka morao čekati reformu natjecanja kako mu UEFA više ne bi u kvalifikacijama davala protivnike poput Arsenala, Werdera, Šahtara... nego prvake slabije rangiranih država te se u elitu vratio 2011. godine. Kruno Jurčić odradio je cijelu skupinu bez boda i na kraju jeseni bio smijenjen. Preuzeo je Ante Čačić. On je također izborio Ligu prvaka, igrao pet kola, pa dobio otkaz da bi se vratio Kruno Jurčić te u utakmici s Dynamom iz Kijeva osvojio jedan bod (1:1), s čime je spriječeno da Modri dvije sezone zaredom budu na nuli.

Peti nastup bio je taj Zorana Mamića 2015. godine koji je počeo senzacionalnom pobjedom nad Arsenalom 2:1 u Zagrebu, ali kasnije više nije bilo ni boda. On je ostao trener do kraja sezone. U ljeto 2016. naslijedio ga je Zlatko Kranjčar koji drugi put lasnira Modre u elitu, međutim opet je brzo "dekapitiran". Bila je to grozna jesen u društvu s Juventusom, Sevillom i Lyonom, sve sami porazi i razlika pogodaka 0:15. Cico je pao od Lyona 0:3 i već drugu utakmicu s Juventusom doma 0:4 vodio je Željko Sopić. U trećem kolu na klupi je bi Bugarin Ivajlo Petev.

U dva nastupa koji su prethodila aktualnom Nenad Bjelica i Ante Čačić trenirali su ekipu kroz cijelu skupinu da bi otišli tijekom proljeća. Bjelica uslijed korone i sukoba s klubom koji je odlučio smanjiti ugovore treneru i igračima, a Čačić nakon ispadanja od Šibenika u Kupu. Čačić je tako, kao i Kranjčar, dvaput doživio otkaz, ali je duže potrajao nego Cico.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Jakirović je imao europsku sezonu s Dinamom u Konferencijskoj ligi, nakon što nije uspio izboriti Europsku ligu. Po ulasku u Ligu prvaka vjerojatno je mislio da je zabetonirao poziciju, međutim toga u Dinamu nema. Niti mjesto u društvu najvećih klubova, ako se ne igra dobro i ne bude na visini zadatka ne znači ništa. Štoviše, teške utakmice najveća su zamka jer porazi nikad nisu dobri, od koga god bili. Jakirović je u Münchenu potučen na način kakav još nije viđen i uvjerio se da je prazna floskula priča kako je HNL prioritet, a Liga prvaka bonus.

Ne, HNL i Liga prvaka nisu jednako su prioritetni, razlika je što Europu ne moraš osvojiti, ali obvezan si barem ostaviti prihvatljiv dojam popraćen s ponešto bodova. Zato se i dogodilo da je u osmom navratu od devet Dinamo dao otkaz treneru koji ga je uveo u odabrano društvo. Dakle, ništa se novo niti čudno nije dogodilo. Najmanje neočekivano.

Linker
20. rujan 2024 15:41