Sergej Jakirović

 FOTO: Profimedia, Ilustracija: SN
BITKA ZA MILIJUNE

Jakirović u utakmicu godine kreće bez svog trenutno najboljeg igrača? Pogledajte mogući sastav Modrih

Danas se u Bakuu s početkom u 18.45 igra uzvratna utakmica play-offa Lige prvaka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. kolovoz 2024. 07:10

Došao je i taj dan, utakmica Dinamove europske istine. Hoće li Modri po deveti put igrati u Ligi prvaka ili će ostati u Europskoj ligi? Naravno da svi u Maksimiru i kompletni plavi navijački puk priželjkuju ovu prvu varijantu, igranje u eliti europskog nogometa.
Liga prvaka donosi ulazak u društvo bogatih, velike utakmice protiv giganata, svaki sraz u ovom natjecanju bit će praznik nogometa kad je zagrebački klub u pitanju, maksimalno brendiranje. Ako se bavimo samo financijama, prolazak preko Qarabaga značio bi za Dinamo definitivni mir i stabilnost u financijskom smislu, što je današnjem vremenu - najvažnije.

Golemi budžet

Budžet za Ligu prvaka koji je u eter gurnula UEFA iznosi 2,467 milijarde eura koji se distribuira na 36 sudionika, a svaki klub koji se kvalificira u skupine će dobiti 18,62 milijuna eura. Na koeficijente, nagrade za pobjede i neodlučene rezultate (trijumf nosi 2,1 milijun eura, neodlučeno 900 tisuća eura), bonuse, prihoda od ulaznica i marketinga može se uprihodovati još dosta milijuna eura, u nekim projekcijama može Dinamo doći i debelo preko cifre od preko 30 milijuna eura, negdje uhvatiti 34 ili 35...
Evo jedan zgodni podatak. Modri su u posljednjih šest sezona ukupno od europskih natjecanja zaradili 107,1 milijun eura! U sezoni 2019./20. od Lige prvaka su zaradili 27,7 milijuna eura, a u sezoni 2022./23. u istom natjecanju 26,6 milijuna eura. Ostalo su zaradili igrajući u Europskoj i Konferencijskoj ligi prošle sezone.

image

Sergej Jakirović

RONALD GORSIC Cropix

Nismo vas previše sad željeli zagnjaviti s tim financijskim podacima, ali treba to istaknuti jer upravo novac, bez obzira na to što je nogomet i strast i religija, determinira snagu i moć klubova. Ukratko, ukoliko Modri uspiju ove srijede u Bakuu, ukoliko se dokopaju tih ogromnih milijuna, onda će to značiti da će još dugo godina vladati hrvatskim nogometom. Naravno, na prvi pogled moglo bi se onda zaključiti da ostali hrvatski klubovi, prije svih Hajduk i Rijeka, ne bi trebali baš navijati da Dinamo uđe u Ligu prvaka jer bi to onda značilo da im u budućnost mogu samo staviti soli na rep, da ih neće moći uhvatiti, niti sanjati o tituli.

Milijuni i za HNL

No, s druge strane, modri klub će ukoliko preskoči Qarabag puniti i njihove tanjure, nahraniti ih financijskim sredstvima. Kao i sve ostale hrvatske HNL klubove. Neke projekcije kazuju da bi Dinamo plasmanom u Ligu prvaka ostalim hrvatskim prvoligašima mogao ukupno priskrbiti nešto manje od 10 milijuna eura. Milijun i “nešto” po klubu... Ne izgleda loše, zar ne? Zapravo, ove bi srijede svi hrvatski prvoligaši trebali navijati za Jakirovića i njegovu momčad. Prolazak Dinama znači i financijski suport kompletnom hrvatskom prvoligaškom nogometu. Osim za sebe, Dinamo igra i za sve ostale.

Prednost Dinama pred uzvrat je velika, tri su gola razlike. Nikad u svojoj povijesti u nokaut fazi europskih natjecanja ZG-klub nije prosuo tri gola prednosti iz prve utakmice. Nikad, pa neće valjda ni sad, kad je toliko važno, kad se možda ispisuje i dugoročna projekcija maksimirskog kluba. Iako i igranje u Europskoj ligi, ostanak u drugom razredu europskog klupskog nogometa, ne bi bilo tako loše, ipak bi to nakon 3:0 u prvoj utakmici bio šok. Baš veliki šok, mnogo veći od onog kad je Jakirovićeva momčad ispala od Sparte i PAOK-a. Tad se ispalo iz Europske lige, odnosno Konferencijske. Izgubilo se dosta pogotovo ispadanjem iz Europske lige, ali niti približno koliko bi se izgubilo ispadanjem iz Lige prvaka.

Trenerovo promišljanje

Sergej Jakirović sigurno razmišlja o tome hoće li u utakmicu krenuti s formacijom 4-2-3-1 ili s 3-5-2. Prije puta za Baku još nije bio načistu. Ona prva varijanta jest klasična Dinamova, ali upravo promjenom sustava u maksimirskom srazu Jakirović se dokopao uvjerljive pobjede, ulaskom Kulenovića našao je dobitnu kombinaciju.

image

Mogući sastavi

SN

Pisali smo već o tome je li moguće da će startati bez svog ovog trenutka najboljeg igrača, “vrućeg” Kulenovića? Makar, s druge strane, možda Modrima i nije potrebno krenuti s dva napadača jer prije svega treba se fokusirati na obranu, na obranu onoga do čega se došlo u Zagrebu. Ne znači to, naravno, da bi Modri trebali igrati neku vrstu “bunkera”, sve svoje kapacitete baciti na čuvanje svog gola. Ali, treba biti oprezan i fokusiran, svakako izbjeći primanje ranog pogotka jer ti rani golovi u prvim poluvremenima u Pragu i Solunu bili su kobni.

Srijeda može biti opasan dan za Dinamo, ali nekako vjerujemo da će se ta opasnost zaobići, da će se Modri u Zagreb vratiti kao sudionici Lige prvaka.

image

Sandro Kulenović

GORAN MEHKEK Cropix

ZABRANJENO U BAKUU

1. Brzo primiti pogodak

Protiv Sparte i PAOK-a prošle sezone Dinamo je pao u prvom poluvremenu. U Pragu su pogodak primili već u drugoj minuti, potom je Sparta u 24. već imala 2:0. U Solunu je PAOK zabio u 27. minuti, do odmora je već povećao prednost na 3:0. Rani golovi u tim ogledima usmjerili su daljnji tijek.

2. Panične reakcije

I u Pragu i u Solunu Dinamo se u jednom trenutku pogotkom vratio u utakmicu i imao barem produžetke u rukama. Međutim, u oba slučaja Modre je uhvatila panika, nisu znali kontrolirati i smiriti igru, popustili su u završnicama igrajući bezglavo.

3. Kiksati kod prekida i centaršuteva

U tim porazima protiv Sparte i PAOK-a najveći problem Dinama bili su centaršutevi i prekidi, tu se Jakirovićevi dečki nisu snalazili, pogotovo na utakmici s Grcima. U Bakuu bi kiksevi u takvim situacijama mogli biti kobni i usmjeriti utakmicu na Qarabagov mlin.

Dinamove zarade posljednjih šest sezona u Europi

SEZONA 2018./19.

Europska liga - 14,8 mil. €

SEZONA 2019./20.

Liga prvaka - 27,7 mil. €

SEZONA 2020./21.

Europska liga - 13 mil. €

SEZONA 2021./22.

Europska a liga - 19 mil. €

SEZONA 2022./23.

Liga prvaka - 26,6 mil. €

SEZONA 2023./24.

Konferencijska liga - 7 mil. €

Linker
05. rujan 2024 10:56