Sergej Jakirović i Bruno Petković

 RONALD GORSIC Cropix
LOV NA DESETU SKUPINU

Jakirovićeva momčad mora dovršiti posao, a spiritus movens Bruno Petković mora izvesti poneki čaroban potez

Hrvatski prvak protiv češkog brani dva pogotka viška iz Maksimira u uzvratu play-offa Europske lige
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 31. kolovoz 2023. 18:10

Dinamo je stigao u Prag po grupnu fazu Europske lige. Kad se već onako dramatično ispalo od AEK-a u trci za Ligom prvaka, onda bi bilo poželjno da Modri zaigraju u drugom razredu europskog nogometa. Konferencijsku ligu su već osigurali, ali da se tu ostane, onda bi to zaista bio skok s konja na magarca, jer prošle sezone se igrala Liga prvaka, borilo se protiv Chelseaja, Milana, RB Salzburga...

Pad iz tog elitnog, prvog razreda starokontinentalnog nogometa u treći bio bi golem. Kao da se jedne godine kupate na mondenoj morskoj destinaciji, a druge doma u lavoru. A ne radi se tu samo o sportskom aspektu, već i onom financijskom.

Velika financijska razlika

Prolazak Sparte donio bi Dinamu 6,6 milijuna eura ulaskom u Europsku ligu, tamo svaka pobjeda donosi 630 tisuća eura, a svaki remi 210 tisuća eura, dok prolazak skupine donosi 1,1 milijun eura. Ako slučajno ispadne od Sparte, Dinamo će imati zarađena 4,4 milijuna eura plasmanom u Konferencijsku ligu, a svaki bod u tom natjecanju donosi 166 tisuća eura. Svaka pobjeda pak donosi pola milijuna eura, a prolazak grupne faze dodatnih 650 tisuća eura. Eto, čisto da vidite kakva je i financijska razlika igrati u ta dva natjecanja, kakva je “berba” u jednom, kakva u drugom.

image

Sergej Jakirović

RONALD GORSIC Cropix

Ona prva “berba” Lige prvaka propala je u Ateni, za to je glavom platio Igor Bišćan. Financijska šteta nakon onog Vidinog pogotka bila je ogromna, svima u Dinamu došle su suze na oči, još klize niz lice. Da je slavio protiv AEK-a, Dinamo bi za sam prolaz u play-off Lige prvaka zaradio pet milijuna eura, te imao priliku zaraditi još 15,5 milijuna eura plasmanom u grupnu fazu Lige prvaka. Tamo svaka pobjeda donosi 2,8 milijuna eura, svaki remi 900 tisuća eura, a prolazak grupne faze 9,6 milijuna eura. Vidite zašto još plaču u plavom domu, zar ne?

Dinamo se u zadnjih 17 sezona 16 puta plasirao u skupinu europskih natjecanja pri čemu računamo i aktualnu natjecateljsku godinu u kojoj je osigurao Konferencijsku ligu. Pritom je šest puta izborio ulazak u Ligu prvaka, a devet puta u ligu Kupa UEFA, koji je usput promijenio ime u Europsku ligu.

Dakle, danas u još jednoj ključnoj utakmici sezone Modri jurišaju po jubilarni deseti nastup u skupini Europske lige. Stigli su u Prag s dva pogotka prednosti, maksimirski sraz završio je pobjedom Modrih s 3:1.

image
RONALD GORSIC Cropix

Fina je to prednost, a s obzirom da Dinamo nakon dolaska Sergeja Jakirovića izgleda kao u stara dobra vremena, svi skupa trebamo biti optimisti. Iako se ne može kazati da je Sparta momčad velter ili muha kategorije, ipak nije “teškaš”, osokoljeni Modri nakon zagrebačke pobjede, a i nakon trijumfa nad Rijekom, trebali bi je nokautirati. Ako ne baš nokautirati, onda barem pobijediti “na bodove”, sačuvati prednost koju su donijeli u Prag.

Petkovićeve čarolije

Dolaskom u češku metropolu sjetili smo se i one nesretne utakmice s AEK-om u Ateni. Do sudačke nadoknade, momčadskog i Bišćanovog “blackouta”, Dinamo je izgledao jako dobro, položio je ispit karaktera u pravom paklu ispod Akropole. Ako će tako biti i ovdje, onda bismo potpisali da ćemo čekati ždrijeb skupina Europske lige.

Istina, Dinamo će danas igrati bez svoje tri velike zvijezde koje su potražile sreću na drugim destinacijama, nema više Livakovića, Josipa Šutala, Luke Ivanušeca... Ali ostao je spiritus movens momčadi, Bruno Petković. Ako samo jednom, hajde za svaki slučaj i dva puta napravi neki čarobni potez kao u posljednjim utakmicama, modri puk će se veseliti.

image
RONALD GORSIC Cropix

Pravo pravcato ludilo vladalo je u Dinamu ovoga ljeta, stigla su trojica igrača koja se nisu pokazala pojačanjima (Mihajličenko, Bernauer, Kaneko), stigla su dvojica koja su to mogla biti, ali će obojica na operaciju (Stojković i Kačavenda), doživio se šokantan krah protiv AEK-a, smjena trenera Bišćana, dolazak novog Sergeja Jakirovića, odlazak već spomenutog trilinga asova... Ali Dinamo je još itekako živ, nije izgubio dušu, nadahnut nekom novom energijom koju je donio Jakirović, spreman je za nova europska iskušenja, ne samo danas u Pragu, već i u sljedećim utakmicama. U Europskoj ligi dakako.

Sergej Jakirović i njegov Dinamo nam izgledaju jači od Sparte, ne samo nama nego i mnogim stručnjacima i laicima. To večeras moraju i dokazati. Potvrditi reputaciju kluba kojem je igranje u skupinama Lige prvaka ili u ovom slučaju Europske lige “pod normalno”. Ova prilika ne smije se propustiti. Treba staviti točku na pobjedničku priču iz Maksimira. Završiti započeto.

Dinamo u play-offu europskih natjecanja

PROŠAO - 10 PUTA

2009. Hearts u Europskoj ligi

2010. Györ u Europskoj ligi

2011. Malmö u Ligi prvaka

2012. Maribor u Ligi prvaka

2014. Petrolul u Europskoj ligi

2015. Skenderbeu u Ligi prvaka

2016. RB Salzburg u Ligi prvaka

2019. Rosenborg u Ligi prvaka

2020. Flora u Europskoj ligi

2022. Bodo/Glimt u Ligi prvaka

ISPAO - 4 PUTA

2013. Austria Beč u Ligi prvaka

2017. Skënderbeu u Europskoj ligi

2018. Young Boys u Ligi prvaka

2021. Šerif u Ligi prvaka

Linker
02. svibanj 2024 07:00