Sergej Jakirović

 DAMIR KRAJAC Cropix
USPJEŠAN MANDAT

Jakirovićeva prva godina u Dinamu: Mačor s devet života preživio je bolne lekcije, sad je na pragu nogometnog raja

U par navrata bio je blizu otkaza, zgrabio je dvije titule i sad ga jedna utakmica dijeli od elite
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. kolovoz 2024. 06:09

U srijedu, 21. kolovoza, Sergej Jakirović je proslavio svoj prvi rođendan na klupi Dinama, ugasio je svoju prvu svjećicu na plavoj torti. Bio je to svakako veseli rođendan jer Modri su pobijedili Qarabag s 3:0 i nalaze se samo korak do sjajnog uspjeha, plasmana u Ligu prvaka. Makar, još Jakirović ne slavi, treba pričekati sljedeću srijedu i uzvrat u Bakuu. Ako se prođe, neka onda bude pravog tuluma.

Nije mu bilo lako proteklih godinu dana, držimo da ne treba ponavljati priču o nekim teškim europorazima (Sparta, Ballkani, PAOK), te su priče ispričane, ne treba se niti prisjetiti onog poraza na startu proljeća prošle sezone od Lokomotive s 0:3, nakon kojeg mu je mač visio nad glavom. Ta voda je davno prošla ispod mosta...

Među najuspješnijima

Mnogo je bitnija priča da se trener Modrih uvijek znao vratiti, uvijek se znao podići s poda, otresti prašinu s kaputa i krenuti prema velikim pobjedama. To nije lako, a Jakirović je uspijevao. Iz Europe je izbacio Betis, Hajduk je usred Poljuda pobijedio dva puta, Rijeku dva puta. Na kraju je sezonu završio dvostrukom krunom. Trenutačno je u nizu od 25 utakmica bez poraza na domaćoj sceni (21 u HNL-u, 4 u Kupu), s tim brojkama ulazi u skupinu najuspješnijih Dinamovih trenera kad su takvi nizovi u pitanju, u društvu je sa Zoranom Mamićem, Brankom Ivankovićem, Vahidom Halilhodžićem, Antom Čačićem, Marijom Cvitanovićem...

image

Sergej Jakirović

TOMISLAV KRISTO Cropix

Uoči utakmice protiv Qarabaga, dok smo s kolegom u restoranu slušali pjesme Dinamovih navijača, na zaslon mobitela stigla je jedna zgodna grafika. Otkad je na klupi azerbajdžanskog prvaka Gurban Gurbanov, od 2008. Dinamo je napravio 27 trenerskih promjena, a neki treneri su na klupi bili i više puta. Ali, rijetki se mogu pohvaliti da su izdržali na toj klupi godinu dana kao sad Jakirović. To nešto govori, zar ne?

Vrhunski liječnik

Uostalom, kad je prije godinu dana preuzeo Dinamo, tko je mogao pretpostaviti da će uzeti duplu krunu, da će sad biti pred vratima raja, pred plasmanom u Ligu prvaka? Bilo je to vrijeme kad je maksimirski klub izmožden borbama za klupsku prevlast izgledao kao pacijent na respiratoru. A danas izgleda zdravo, moćno, razigrano, definitivno puca od zdravlja. Jakirović je odradio posao vrhunskog nogometnog liječnika.

Zdravi izgled

I znamo da bi tako zdravo Dinamo trebao izgledati i dalje. Jasno, mora se biti oprezan na uzvratu kod Qarabaga. Azeri su u Maksimiru pokazali da su itekako ozbiljan suparnik koji svakome može presoliti juhu. Međutim, sigurni smo da su Modri i njihov trener itekako naučili lekciju iz prošlosti kad su europske utakmice u pitanju, ovo je neka sasvim druga momčad od one koja je gubila. Ovo je momčad pobjedničkog mentaliteta.

image

Sergej Jakirović

TOMISLAV KRISTO Cropix

A u prilog joj ide i jedna povijesna zanimljivost. Modri, naime, nikad u europskim natjecanjima u povijesti nisu u nokaut utakmicama prokockali tri pogotka prednosti iz prve utakmice! Bilo je jednom gusto, u Švedskoj, kod Malmöa 2011. godine, kad su nakon 4:1 trijumfa u Maksimiru, u drugom poluvremenu opasno visili. Branili su se s igračem manje, izgubili su 0:2, na koncu su ljubili vratara Ivana Kelavu, koji je branio sjajno i dobio nadimak Sveti.

Tri razloga zašto Dinamo još ne smije slaviti

1. SNAGA QARABAGA

Qarabag je na maksimirskom travnjaku pokazao da je sposoban zabiti nekoliko golova, da je momčad koja lako dolazi u prilike, ali u utorak ih nije znala realizirati.

2. AZERSKI DUH

Azeri su nakon poraza od Ludogoreca u prvoj utakmici s 1:2, u Bugarskoj razbili domaćina s nestvarnih 7:2. Dakle, to je momčad koja neće klonuti duhom.

3. STRAH OD KIKSA

Iako momčad sad izgleda mnogo bolje nego prije, možda su još uvijek negdje u podsvijesti gostujući porazi nakon kojih se ispadalo (AEK, Sparta, PAOK).

Linker
05. rujan 2024 11:12