DAMIR KRAJAC Cropix
SVE IDE NA RUKU - DINAMU

Javna je tajna da je Perišić već mjesecima nezadovoljan, pred Kalinićem je sada pitanje ‘za milijun eura‘

U Maksimiru mirno promatraju ‘nevolje u raju‘ svojih suparnika
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 12. kolovoz 2024. 08:23

Sezona još nije ni dobila pravi zamah, a tri naša kluba već su suočena s neočekivanim problemima. Počelo je u Hajduku, Sahiti je bio privremeno izbačen iz momčadi prije gostovanja na Farskim Otocima zbog kršenja discipline. Potom je uslijedio lagani potres na Rujevici i slanje Obregona na tribinu uoči dvoboja s Lokomotivom, Kolumbijac je očito već odigrao svoju posljednju utakmicu za Rijeku i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak.

Onda je “trusno tlo” postao Osijek, koji je dan uoči okršaja sa Zirom ostao bez Miereza. Voljeni je Argentinac naprasno napustio Opus Arenu i karijeru će nastaviti u UAE. Napokon, u subotu navečer, iz Splita je stigla još jedna vijest koja je neprijeporno uzdrmala temelje novosezonskog Hajduka – trener Gennaro Gattuso zbog nediscipline nije u Zagreb na ogled s Lokomotivom poveo Ivana Perišića!

image
VOJKO BASIC Cropix

I taj posljednji slučaj možda će imati i dalekosežne posljedice. Jer, Perišić nije bilo tko, Perišić nije Sahiti (kojeg je temperamentni Gattuso nakon nekoliko dana vratio u momčad), Perišić je trebao biti jedan od ključnih igrača Gattusova sastava u novom euforično najavljivanom pohodu na osvajanje naslova. Rasplet tog slučaja mogao bi još kako utjecati na Hajdukovu budućnost, ali već sad je jasno kako je ozračje u klubu daleko od željenog i pred iznimno kvalitetnom klupskom PR službom sad je teška, jedna od najtežih zadaća...

“Ne pada mi na pamet remetiti momcima i klubu mir uoči važne utakmice tako da skrećem pažnju na sebe. Sritno ciloj ekipi, a o onome što se dogodilo možemo nakon toga. HŽV” – oglasio se u nedjeljno prije podne i Perišić na društvenim mrežama, jasno naznačivši da neće šutke preskočiti Gattusovu odluku.

Posebno stoga jer je javna tajna da je Perišić već mjesecima nezadovoljan statusom i ozračjem u svlačionici. Zimus je dočekan kao kralj na Poljudu, kampanja “Ivane, vrime je” okončana je spektakularnim Perišićevim (i Brekalovim) siječanjskim predstavljanjem na Poljudu uoči utakmice s Rijekom (1:2), međutim, malo se toga dobroga dogodilo proljetos u simbiozi Perišića i Hajduka. Osim što se Perišić oporavio od teške ozljede koljena i dobio minutažu, potrebnu da ga izbornik Zlatko Dalić uvrsti u nacionalnu vrstu za Euro. Na kojem je Perišić samo nastupio...

Iako je Osijek ozbiljno uzdrman odlaskom Miereza, najboljeg igrača i strijelca, napadača u čiji su se karakter i odanost klubu svi dojučer kleli, ipak je ovaj sukob Gattusa i Perišića neusporedivo više pogodio Splićane, nego Mierezov odlazak Osječane. Uostalom, na Mierezu su Osječani zaradili nešto manje od tri milijuna eura, a Perišić može napustiti Hajduk do kraja kolovoza za simboličnih 200.000 eura.

image
VLADO KOS Cropix

A malo je vjerojatno da bi nakon ovoga slučaja opet u istoj svlačionici mogli stanovati Gattuso i Perišić, velika nogometna imena, ali i teški karakteri. Stoga bi ovo mogao biti buran tjedan na Poljudu, tjedan u kojem je prostor za kompromis maksimalno sužen. Rino ili Perija? Pitanje za milijun eura, odnosno za sportskog direktora Nikolu Kalinića...

A sve te probleme sa Sahitijem, Obregonom, Mierezom i Perišićem četvrti član hrvatske “velike četvorke”, Dinamo, mirno promatra sa strane i uživa u blagodatima nove sezone u koju je s pripremama startao 1. srpnja, a na europsku scenu izlazi tek 20. kolovoza. Hrvatski je prvak prije nekoliko dana produžio ugovor s Petkovićem, došao je i dugo najavljivani Kolumbijac Cordoba i da nije bilo teško objašnjivog “propuštanja kroz prste” mladoga Šotičeka, bio bi ovo gotovo idealan prijelazni rok u Maksimiru.

Međutim, sve što se događa u Dinamovim najvećim suparnicima, sve te splitske, riječke i osječke turbulencije, još kako idu na ruku Zagrepčanima. Jer, zna se formula za rušenje Dinama - u Rijeci, Splitu i Osijeku moraju do maksimuma iskoristiti svoj potencijal, istodobno čekajući loše razdoblje Plavih. Prošle je sezone Rijeka do samoga kraja tako funkcionirala i tek je u završnici prvenstva, u koju je Dinamo, nakon niza turbulencija tijekom sezone silovito ušao, ostala bez naslova. Hajduk je otpao već oko Uskrsa.

A sad je sve dijametralno suprotno – dok je u Maksimiru situacija gotovo idilična, u Rijeci, Splitu i Osijeku, ukazale su se “nevolje u raju”. I sve to ide na Dinamov mlin...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 19:41