Marko Lešković

 DARKO TOMAS/CROPIX Cropix
ZAKAŠNJELI DOLAZAK?

Je li Dinamo 2016. godine Rijeci uzeo ‘krivog‘ stopera? Na Rujevici su točno znali kojeg dinamovca žele...

Lešković je stigao u bombastičnom transferu, a u suprotnom smjeru potiho je otišao Andrijašević
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 24. lipanj 2022. 23:10

Transfer Boška Šutala iz Atalante u Dinamo odjeknuo je nogometnim svijetom. Činjenica da hrvatski prvak kupuje stopera u Serie A naročito je impresionirala susjede - u regiji. Neki su srpski mediji, gotovo do idolopoklonstva, nakitili hvalospjevima Zdravka Mamića predstavljajući ga kao čovjeka koji "zna da namiriše bisere".

Prepoznati miris bisera doista je unikatan, prirodni dar. No, stariji Dinamovi kroničari prisjećaju se situacije kada je Mamiću, ali i njegovim suradnicima, "njuh za bisere" poprilično - "omanuo". Na jednu takvu zgodu podsjeća ih aktualno nastojanje maksimirskog menadžmenta da uz B. Šutala dovede u Dinamo još jednog stopera, nekadašnjeg hrvatskog reprezentativca Mateja Mitrovića, bivšeg braniča Rijeke. S Markom Leškovićem činio je pouzdani stoperski tandem, a zbog kadrovskog deficita u posljednjoj liniji Dinamo je u ljeto 2016. poslao Rijeci ponudu za Leškovića: dva milijuna eura. Rijeka ponudu nije prihvatila. Ali, niti odbacila. Uzvratila je svojim zahtjevom: milijun i pol eura i jedan igrač. U Maksimiru su riječki prijedlog prihvatili. Oni manje benevolentni će reći: "Zagrizli su udicu". Naime, pri formulaciji "novac plus igrač" Riječani su točno znali kojeg Dinamovog nogometaša žele. Trener Matjaž Kek ultimativno je inzistirao na Franku Andrijaševiću. U Maksimiru su pristali, ne trepnuvši...

image

Franko Andrijašević na Korzu proslavlja naslov prvaka s Rijekom

MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Jedan od najvećih gafova

Marko Lešković potpisao je 23. srpnja 2016. petogodišnji ugovor s Dinamom. Dočekali su ga blicevi fotoreportera i slatkorječivi Zdravko Mamić. Istovremeno, Andrijašević je maksimirsku svlačionicu napustio bez medijske pompe...

Epilog je poznat: Rijeka je iste sezone (2016./17.) osvojila duplu krunu, a Andrijašević je proglašen najboljim igračem HNL-a. Lešković je debitirao za Dinamovu momčad 179 dana nakon potpisivanja ugovora. Gotovo šest mjeseci je liječio ozlijeđeni gležanj. Teško je relevantno procijeniti koliku je štetu maksimirski klub pretrpio (kroz gubitak titula i propuštenih kvalifikacija za Ligu prvaka) realizacijom spomenute transakcije. Interna istraga o potencijalnom krivcu brzo je okončana. Bez rezultata. Mamić je Miškoviću čestitao na trofejima, a pred novinarskim je mikrofonima zaključio:

image

Marko Lešković, Zlatko Kranjčar i Mario Šitum na predstavljanju

DARKO TOMAS/CROPIX Cropix

- Ovo ste vidjeli sada i nikada više.

Post festum najvećeg Dinamovog gafa u novijoj (Mamićevoj) povijesti ostalo je pitanje bez odgovora: ako su u Maksimiru već inzistirali na stoperu iz riječke svlačionice (za pretpostaviti je kako je jedan od skrivenih ciljeva bio i oslabiti tada najvećeg suparnika u HNL-u), zašto nisu doveli tri godine mlađeg i podjednako talentiranog, ali posve zdravog - Mateja Mitrovića?

image

Matej Mitrović u dresu Rijeke

SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

U međuvremenu, Lešković je za Dinamo ipak nastupio u 64 utakmice, ali nikada nije postao standardni stoper. Posljednje dvije sezone proveo je na posudbi u Lokomotivi. Danas igra u Indiji, u klubu koji se zove Kerala Blasters. Četiri nastupa za reprezentaciju ostvario je kao igrač Rijeke. Mitrović je imao manje problema s ozljedama i shodno tome - uspješniju karijeru. Iz šampionske Rijeke otišao je u Bešiktaš (za 4,2 milijuna eura), pa u belgijski Club Brugge. Bio je u najužem krugu kandidata za odlazak na SP u Rusiju. Ima 12 nastupa za hrvatsku reprezentaciju (i dva pogotka), no posljednji je put za nacionalnu momčad nastupio još 2018. u prijateljskom ogledu s Jordanom.

Tijekom prošle sezone Mitrović je imao svega četiri nastupa za Club Brugge (i to još na startu Jupiler lige). Većinu utakmica uopće nije bio u zapisniku, pa je raskid ugovora bio logičan kraj suradnje. Premda je poradi dužeg izbivanja upitna njegova razina forme, Mitrović je kao slobodan igrač zanimljiv tržištu. Osim Dinama, bivšeg je igrača kontaktirala i Rijeka...

Velika konkurencija

Što bi za Dinamo značio zakašnjeli dolazak (od šest godina) Mitrovića? Posebice nakon respektabilnog transfera Boška Šutala. Trener Dinama Ante Čačić trenutačno ima na dispoziciji šestoricu stopera: Josipa i Boška Šutala, Lauritsena, Theophilea, Perića i Dilavera. Tu je i univerzalni Bartol Franjić, po vokaciji defenzivni vezni, koji je u karijeri (za potrebe Dinamove momčadi) češće bio lijevi bek i središnji branič nego korektor srednjeg reda.

Objektivno, ovoga trenutka Mitrović teško može izboriti status standardnog stopera Dinamove momčadi. Međutim, situacija se u Maksimiru brzo mijenja. Ono što se danas čini nemogućim već bi idućeg tjedna moglo postati vrlo izgledno... Poznato je da Theophile i Dilaver ulaze u posljednju godinu ugovora i Dinamu je u interesu da ih ovoga ljeta transferira kako bi "ulovio" nekakvu odštetu.

Također, latentno je otvoreno pitanje transfera Josipa Šutala. U klubu ističu kako "nisu prisiljeni prodavati igrače". Ni Šutalu ljetni transfer ne bi odgovarao. S tek stečenim statusom reprezentativca i ambicijom nastupa na SP-u svaki odlazak iz Maksimira značio bi za njega neizvjesnu avanturu. No, ako stigne ponuda od 15 milijuna eura, vjerojatno bi sadašnji čvrsti stavovi (i kluba i igrača) znatno olabavili. A 28-godišnji Mitrović bi se tako mogao naći u obećavajućoj situaciji što se tiče perspektive u Dinamovu dresu...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 17:08