BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
GLAVNO PITANJE

Je li Petković i dalje starter u Dinamu? Kopić ostao zakopčan o napadaču oko kojeg se lome koplja...

Hrvatski prvak priprema se za dvoboj s Puljanima, izgled udarne postave izaziva priličan interes
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. travanj 2022. 14:12

Nova utakmica, novi zahtjevi. Dinamo je prošao pobjednički kroz Rujevicu, ta tri boda svakako bi trebala dati “krila” Modrima na Veliki petak. Jer, nakon takvih trijumfa obično momčad dobije neki novi polet, očekuje se stoga da Dinamo protiv Istre (petak, 18 sati) bude uvjerljiv.

- Svaki derbi ima svoje značenje, naravno da su emocije visoke, potrošnja je bila velika. Ali, imali smo dovoljno vremena, regenerirali smo se. Bitno je kad na takvom gostovanju uzmeš tri bitna boda, to je dobro i za atmosferu i cjelokupno okruženje. Imali smo dovoljno vremena za odmor - pričao je u četvrtak, dan prije dvoboja s Puljanima, Dinamov trener Željko Kopić.

Dizali se na Rujevici

No, Istra može biti i zamka. Utakmica koja dolazi između dva derbija, na Rujevici i Poljudu, “idealna” je da misli odlutaju, da se počne razmišljati o Hajduku i onome što nosi ta utakmica.

- Nama je fokus na prvu sljedeću utakmicu, o Hajduku ćemo razmišljati nakon Istre. Rijeku smo analizirali, arhivirali, okrenuli se Istri, kompletna naša pažnja usmjerena je na tu utakmicu.

Kopić stalno ponavlja kako je cilj nametnuti se od prve minute, odmah pokazati namjere. Međutim, u zadnje vrijeme Dinamu to baš i ne uspijeva, Modri su i protiv Dragovoljca, a onda i na Rujevici, bili slabi na početku, tek su u drugom dijelu izgledali pristojno.

- Tijekom ove sezone otkad sam na klupi, od utakmice s West Hamom, često smo zabili rani gol, protiv Belupa odmah tri gola i u velikom broju utakmica riješili smo sve dvojbe već u prvom poluvremenu. Naravno, ne može se uvijek očekivati da će se utakmica odvijati u tom smjeru, svaka utakmica ima svoje zakonitosti, a nešto se, naravno, pita i suparnika. Utakmica se igra 90 i još nešto minuta i bitan je onaj rezultat na kraju. Mi želimo biti pravi od prve minute, dominanti i kvalitetni, na taj način radimo i pripremamo se za svaku utakmicu. U zadnja dva susreta u prvom poluvremenu nismo bili na našoj razini, zapravo, u Rijeci u prvih 15 do 20 minuta, a kasnije smo već imali i dobru priliku, dizali smo se kako je utakmica prolazila. Ali, bitno je da uhvatimo u svih tih 90 minuta što veći broj kvalitetnih akcija, da budemo koncentrirani, da budemo stabilni prema nazad i opasni prema naprijed, budući da to donosi rezultate.

U međuvremenu, opet se “lome koplja” i otvaraju rasprave oko Brune Petkovića. Tako je to, praši se za dobrim igračima, one nevažne nitko i ne komentira. Petković ne može pobjeći od toga da se o njemu puno priča, da o njemu svatko ima mišljenje i da su zbog njegove kvalitete i sjajnih utakmica koje je odigrao za Dinamo očekivanja vrlo visoka. A prevladava dojam da Petković ovog proljeća ne daje onoliko koliko bi trebao.

Sastav na dan dvoboja

Odigrao jest neke utakmice na drugim pozicijama, čak i u veznom redu, bilo je tu i solidnih partija i dobrog defenzivnog truda i učinka, bilo je i naznake potpunog buđenja, recimo, u Koprivnici, no generalni je dojam da Petković daje premalo tamo gdje bi trebao davati - u suparničkom šesnaestercu ili pred njim. Ni na Rujevici nije bio pravi po tom pitanju, napadački nije puno doprinio, a kad je nakon pogreške Krešića dobio veliku priliku, nije uspio zabiti. Onda ga je u nastavku, u 71. minuti, trener Željko Kopić zamijenio i Dinamo je djelovao opasnije, brže, konkretnije, uostalom, Modri su preokrenuli rezultat i uzeli tri boda. Dakako, možemo se pitati bi li uspjeli i s Petkovićem u momčadi, no odigralo se ovako i ispalo je kako je Dinamo pobijedio jer nije bilo Petkovića.

Svatko od navijača, svatko od suigrača, ljudi iz kluba, o Petkoviću ima svoje mišljenje, ali sad je glavno pitanje - što o Petkoviću misli Željko Kopić? Kad su nakon loše partije u Sevilli mnogi prozivali Petkovića i pozivali Dinamova trenera da ga pošalje na hlađenje, Kopić je stao iza njega, pružio mu ruku i ostavio ga u udarnoj momčadi. Imao je strpljenja čekajući da Petković opet pronađe formu i postane ono što je bio puno puta, igrač odluke i ključnih poteza. No, dosad ga nije dočekao i utakmica protiv Istre otkrit će je li Petković još uvijek starter, ima li i dalje zajamčeno mjesto u momčadi?

- U petak ćemo vidjeti koji je optimalan sastav i koji će igrači biti u najboljem stanju zaigrati protiv Istre - ostao je zakopčan Kopić na pitanje hoće li, možda, Petkovića malo osvježiti, možda ga i čuvati za utakmicu s Hajdukom. Ili, drugim riječima, hoće li možda igrači koji su “izvukli” derbi na Rujevici, koji su ušli s klupe, poput Emrelija, Špikića ili Tolića, dobiti šansu od prve minute? I je li formacija iz drugog poluvremena, kad je momčad igrala u sustavu s četvoricom, dobitna kombinacija za utakmicu s Puljanima?

- Kad pričamo i o sustavu i o tijeku utakmice na Rujevici ili bilo kojoj drugoj, vodim računa o cijelom kontekstu. Ne bih rekao da su samo igrači s klupe iznijeli pobjedu, svi su zaslužni, oni koji su igrali od prve minute i oni koji su ušli kasnije, svi su dali obol toj bitnoj pobjedi. A što se tiče sastava, kažem, njega ću odrediti tek na dan utakmice, kao što radim i uvijek - nije se dao Kopić.

Važni svi faktori

Bit će, sigurno, zanimljivo vidjeti kako će se postaviti Dinamov trener, ne samo prema Petkoviću, već i prema onima koji imaju po dva žuta kartona, a tih je igrača u momčadi čak devet. Treći karton bi značio da će propustiti derbi na Poljudu. Hoće li se voditi i tim detaljem, kad će određivati sastav?

- Moramo voditi računa o svim faktorima!

Ne preostaje ništa nego čekati početni sastav, pa onda vidjeti u kojem je smjeru išla Kopićeva ideja. Je li ostao vjeran Petkoviću ili će ipak dati prednost, recimo, Emreliju? Ili obojici, uz sigurnog Oršića?

Ako već malo toga drugoga, Petkoviću u korist ide podatak da je najuspješniji Dinamov igrač protiv Istre, igrao je protiv Puljana 11 puta i svih 11 puta Dinamo je pobijedio!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. rujan 2024 00:41