GORAN MEHKEK/Cropix
ČEKA SE ODLUKA

Jedan je igrač vrlo blizu Dinama. Za vikend se nastavljaju pregovori, u Maksimir stigao novi zahtjev

Prijelazni rok starta 16. lipnja, a Modri žele što prije u svlačionicu dovesti nova lica
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. svibanj 2023. 17:25

Koja je tajna na prvi pogled beskrajnih pregovora Dinama s klubovima i igračima koje bi zagrebački klub htio dovesti u Maksimir? Tu naravno mislimo na Matiju Frigana, Žana Vipotnika, Lukasa Kačavendu i Luku Stojkovića, najspominjanija imena koja su se do sada okretala u eteru.

Činjenica jest da ljetni prijelazni rok starta 16. lipnja i traje do 31. kolovoza, dakle ima još manje od mjesec dana do njegovog početka, a dugo je razdoblje do završetka. Modri žele dovesti nova lica u svlačionicu do 5. srpnja, tako da zapravo još ima vremena za razgovore i pregovore. Kao što ima vremena za stizanje službenih ponuda za igrače koje se tretira kao mogućim izlaznim transferima, poput Dominika Livakovića, Brune Petkovića, Josipa Šutala ili Luke Ivanušeca.

To što za ovaj poker asova još nije stigla nikakva konkretna ponuda, osim usmenog zanimanja, ne brine nikoga u plavom domu, jer se one očekuju protekom vremena. U Maksimiru bi bili super sretni kad bi došle što kasnije, kako bi spomenute maksimirske zvijezde mogle igrati u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Licitiranja ih ne zanimaju

Vratimo se na moguće dolaske... Kad je u pitanju Matija Frigan, pregovara se gotovo svakodnevno. I u srijedu su se vodili razgovori na ‘najvišoj razini‘. Nastavljaju se i ovog vikenda kad Dinamo stiže na Rujevicu. Kao što znate, modri klub još nije pristao na riječka traženja, kao niti u slučaju Žana Vipotnika, ne sviđa se maksimirskom društvu niti cifra koju ‘alfa i omega‘ Lokomotive Božidar Šikić traži za Kačavendu i Stojkovića.

U plavom klubu misle da svi ti igrači nemaju baš takve ponude drugih klubova kako se priča, nego da s takvim ulascima u eter klubovi mogući prodavatelji zapravo samo licitiraju i diži cijenu svojih dečkima, kako bi što dublje prodrli u Dinamovu blagajnu. Ima logike u tom promišljanju, jer ako Frigan ima zaista ponude od 5 ili 6 milijuna eura, pa nije Damir Mišković pao s kruške da ga Dinamu proda ‘na akciji‘, za duplo manje. To vrijedi i za Vipotnika i dvojac iz Lokomotive. Zato je klub iz Maksimirske 128 vrlo čvrst u stavu da ga takva licitiranja ne zanimaju.

image

Matija Frigan

DAMIR ŠKOMRLJ/Cropix

Ipak, informacije, kad je Frigan u pitanju, govore da bi Dinamo pristao na cifru od 3 milijuna eura, ali Riječani još traže dva igrača Modrih, Niku Jankovića koji je već na Rujevici, te Marija Ćužea, koji je sjajan u mostarskom Zrinjskom, u srijedu je Plemićima baš on svojim pogotkom donio kup. U cijeloj toj priči čini se da je Frigan od svih nabrojanih najbliži Dinamu. A drugi na listi ‘najbližih‘ jest Lukas Kačavenda. Očekuje se da će Božidar Šikić ipak na koncu popustiti i za, po maksimirskim shvaćanjima, ‘normalnu‘ cifru prodati perspektivnog nogometaša.

Tehniciralo se dosta ovih dana da Dinamova blagajna nije baš Mount Everest, već da je ipak bliže Sljemenu, te da je to primarni razlog da se ne ulazi u prezahtjevne financijske kombinacije. Kako saznajemo, za ovu, 2023. godinu predviđen je rashod od 53 milijuna eura. Do njenog kraja modri klub ima obveze oko 25 milijuna eura, od čega oko 60 posto otpada za plaće igrača i trenera, dok ostatak otpada za dobavljače, plaće radne zajednice i ostale tekuće troškove.

Očekuju se prihodi sa svih strana

Sa strane prihoda treba očekivati prihode od igranja Dinamovih igrača na Svjetskom prvenstvu (1,5 milijuna eura), oko 8,5 milijuna s pozicije dosad utvrđenih transfera, radi se o ratama koje još nisu stigle u Maksimir. Samo je Southampton još dužan za Oršića 3,2 milijuna eura.

Sljedećih oko 5 milijuna eura trebalo bi se zaraditi od prodaje ulaznica, marketinga i donacija grada Zagreba. U prihode još treba pribrojiti 1,2 milijuna eura od tv prava. Ako Leipzig izbori Ligu prvaka, a to je dosta izvjesno dva kola prije konca Bundeslige, aktivira se bonus za Joška Gvardiola od 500.000 eura, a Dinamo ima pravo na 20 posto od budućih prodaja Gvardiola i Olma, a 10 posto od Brozovića. Njihove prodaje nisu nemoguće, dapače, dosta su izvjesne.

A sve te cifre su one koje se zbrajaju bez prodaja najvećih izvoznih artikala, već spomenutih Livakovića, Šutala, Ivanušeca ili Petkovića... Neka se od njih proda samo jedan, recimo Ivanušec za 12 ili više milijuna eura, a računa se da će biti gotovo sigurno prodan i Livaković, te ako u plavu blagajnu sjedne cifra između 20 i 22 milijuna eura, onda taj planirani budžet od 53 milijuna eura i ne izgleda tako teško za prikupiti. A tu nismo niti pribrojili ulazak u neko od europskih natjecanja. Ako se recimo kao prošle sezone uhvati Liga prvaka, ona će ukupno donijeti negdje oko 30 milijuna eura. Dakle, Dinamo je daleko od bilo kakve financijske krize, ali bez obzira na to ne želi se razbacivati novcima kad su dolazni transferi u pitanju. Uostalom, Dinamo nikada niti u jednom prijelaznom roku nije dao više od 10 milijuna eura za ulazne transfere. Uvijek je bilo manje...

Linker
22. travanj 2024 17:27