Jednoga žele zadržati, drugi je na odlasku - Gabriel Vidović i Josip Drmić

 GORAN MEHKEK Cropix
NOVA POLITIKA

Jedan od najskupljih igrača Dinama napušta Maksimir! Evo tko je sve na odlasku, a tko stiže u modru elitu

U Maksimiru žele smanjiti budžet za plaće igrača i imaju novu, zanimljivu ideju
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. travanj 2024. 07:05

U razgovoru sa šefom Dinamove škole Ivom Milićem čuli smo cilj maksimirskog kluba za sljedeću sezonu, dvije. Cilj je da se prvoj momčadi priključi pet-šest mladih igrača poniklih u plavoj nogometnoj akademiji. Osim što će se tako razvijati talentirani, perspektivni dečki i biti izloženi na velikoj sceni, pa će im posljedično porasti cijena na tržištu, takva filozofija donijet će i financijske uštede. Jer dobro su zaključili u plavom domu, najveća stavka su igrači koji malo igraju, ulaze tu i tamo s klupe, koji su na posudbama, a imaju visoka primanja. To je ona grupa TNT (trenira, ne igra, trenira). Od takvih igrača od kojih su već neki stigli i do ozbiljnih godina, neće biti previše koristi u budućnosti, definitivno je bolje da onda umjesto njih u momčadi budu mladi talenti iz škole. Mladi će manje koštati, a bit će mnogo veća igračka i financijska perspektiva.

Nova politika

Ova ideja kreće s realizacijom od sljedeće natjecateljske godine, dakle, od naredne sezone. Dinamov budžet za plaće igrača iznosio je oko 19 milijuna eura godišnje, plan je da se on smanji na negdje 16 milijuna eura. Naravno, da se krivo ne shvati, glavni Dinamovi nogometaši, elita, oni koji nose momčad ili pojačanja koja će stići u prijelaznim rokovima, imat će adekvatna primanja, bit će dobro plaćeni, idemo kazati da je to njih petnaestak. Oni koji najviše doprinose, trebaju biti najviše plaćeni, to je put logike. Međutim, oni koji su izvan te kategorije krucijalnih "španera", više neće biti u elitnom platnom razredu. S vremenom će biti zamijenjeni dečkima koji svojim nogometnim talentom zaslužuju status u prvoj momčadi, a proizvod su vlastite škole. Plan je da oni dobivaju prilike i skupljaju minutažu u nekim utakmicama idemo to tako kazati, već riješene. Primjerice, kao što je recimo Vrbančić ušao na posljednjoj utakmici s Varaždinom u Maksimiru.

Želja je da se u takvim okolnostima, na teren ubacuju mladi dečki od 17 ili 18 godina s kojima se stvara dodana vrijednost, a imaju bitno manja primanja. Nema logike da s klupe ulaze igrači "u godinama", a koji imaju plaće recimo 300 ili 400 tisuća eura godišnje. Tako da je cilj da od sljedeće sezone neki igrači 2007. i 2008. godište budu priključeni prvoj momčadi. Koji neće biti tamo "pro forme", nego će ulaziti u utakmicama u kojima će Dinamo imati prednost i koje neće biti "na nož". Takvom idejom misli im se podići vrijednost kad je u pitanju buduća prodaja, od koje plavi klub, osim od nagrada za europske nastupe uostalom živi. Kad smo već kod recimo Vrbančića, da je do sada skupio petnaestak ili dvadeset nastupa u plavom dresu, bez obzira na minutažu, procjena je da bi već sad vrijedio minimalno 5 milijuna eura. Dakle, prioritet će biti razvoj mladih igrača iz škole određenom minutažom u prvoj momčadi.

Istek ugovora

Naravno, sad se postavlja pitanje kako se riješiti onih igrača koji nisu glavni kostur momčadi i koji previše ne utječu na rezultat. Nekima ugovori istječu ovog ljeta (Drmić, Halilović), ali neki još uvijek imaju pravovaljane ugovore. Naravno da im se ugovori ne mogu dirati i raskidati osim u međusobnom dogovoru. Međutim, s tim igračima će se razgovarati, probat će im se pronaći druge klupske destinacije, jer i njima je u interesu igrati. Jedna od varijanti jest da se za njih neće tražiti velike odštete kod izlaznih transfera ili će ih se pustiti - besplatno. Jer bolje ih je pustiti, besplatno, nego da su na plaći. I takav besplatni način jest - zarada. Primjerice, dečki koji su dovedeni i koji imaju minutažu poput Kaneka, Bernauera ili Pierre-Gabriela imaju manje plaće od nekih koji ne igraju ili malo igraju. Kao recimo i Theophile nakon što se vratio ima skromnu plaću, a stup je Dinamove obrane.

Da ne idemo previše u širinu i špekulacije, Dinamo je već krenuo u realizaciju ideje. Raskinuti su ugovori s Franom Tomekom, Milanom Vukotićem, Stefanom Milićem i Vinkom Rozićem, njima su isplaćeni raskidi, na kraju sezone odlazi i Josip Drmić, čija je godišnja plaća iznosila 1,2 milijuna eura. Već s tim potezima smanjio se budući trošak plaća, već je sad smanjen na 16,2 milijuna eura. Za očekivati jest da bi na kraju sezone mogli otići na druge adrese Mahir Emreli, Tibor Halilović, Sadegh Moharrami, Boško Šutalo...

Naravno, ako se za njih pronađe neko adekvatno rješenje. A na njihovo mjesto ušli bi izlazni juniori, kojima je na temelju stipendijskih ugovora najveća mjesečna plaća oko 1600 eura. Te naravno i neki novi igrači koji bi se doveli i tretirali kao pojačanja ili barem kvalitetna nadopuna momčadi. Probat će se "riješiti" Deni Jurić i Daniel Štefulj koji su na posudbama. Kad bi se sve moglo idealno riješiti, Dinamo bi mogao itekako uštedjeti na plaćama za igrače, te dovesti i adekvatna pojačanja. Iz nekih izvora smo saznali da je recimo Petar Sučić, velika Dinamova nada, dečko koji je bitan član prve momčadi, do prije nekoliko mjeseci igrao za 2 tisuće eura mjesečno. Kažu nam da nikad nije pitao za novac, nego mu je u prvom planu bio njegov nogometni razvoj. Naravno da je nakon dobrih igara dobio veći ugovor. Konačno, lakše je zadržati mlade igrače iz škole, jer oni dobro znaju da će se ostankom u Dinamu lakše razvijati karijeru i lakše se prodati u budućnosti.

Kad smo već kod projekcija za sljedeću sezonu, Dinamo će probati naći opciju da zadrži Gabriela Vidovića i Takura Kaneka. Taj dvojac želi se i dalje zadržati na posudbi. Ili će ih se otkupiti, ali pod uvjetom da se smanji cijena njihovog otkupa. Razgovori na tu temu uskoro će startati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 07:08