RONALD GORSIC Cropix
GODINA PUNA TURBULENCIJA

Junak Dinama progovorio o najtežem trenutku: ‘Kad smo se te noći vratili u Maksimir, bila je katastrofa‘

Ivan Nevistić je u drugom dijelu sezone branio sjajno, obranio je mnoge teške lopte i zicere
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. lipanj 2024. 12:37

Jedan od junaka Dinamove dvostruke krune, vratar Ivan Nevistić, potpisao je u utorak novi četverogodišnji ugovor, produžio je postojeći koji je vrijedio do lipnja 2025. godine. Neva, kako ga zovu suigrači, u drugom dijelu sezone branio je sjajno, obranio je mnoge teške lopte i zicere.

Nije baš dobro počelo

Prisjeća se sljedećeg...

- Prošlo je dosta dugo od mog debija za Dinamo u Kupu protiv Borinaca u Jarmini, u rujnu 2022. godine. Ova sezona nije baš dobro počela niti za mene a niti za momčad, ali dizali smo se vremenom s utakmicama. Uvijek sam vjerovao u momčad i sebe. Bio sam siguran da imamo kvalitetu, na kraju se to i potvrdilo. Osvojili smo dvostruku krunu, a u Europi smo prošli Betis, koji nije baš mali klub - rekao je Nevistić nakon potpisivanja ugovora.

Strpljivo je u Dinamu čekao svoju priliku uz Dominika Livakovića. Koliko je to bilo teško u psihološkom smislu?

- Jako teško... Nije lako kad ne braniš. U redu je još kad imaš 33-34 godine pa nisi prva opcija, ali ja sam mlad, pa mi je bilo zahtjevno, teško. Međutim, shvatio sam da je to jednostavno tako, da iz te situacije moram izvući najbolje što mogu. I u tim trenucima kad nisam branio sam nešto naučio, nije svako zlo za zlo. To razdoblje me naučilo nekim drugim stvarima koje možda ne bih iskusio. Vratarima je teže nego igračima kad ne igraju jer na nama je puno veća odgovornost, svaka pogreška se vidi. Kad neki igrač duže ne igra, pa zaigra, može se na neki način sakriti, vratar ne može. Zato je za vratara najbitnija konstanta.

Možeš imati dva puta

Kako je vidio ovu sezonu, kako je prolazio kroz nju?

- Pogotovo je bilo teško nakon onog poraza od Sparte u Pragu. Kad smo se te noći vratili u Maksimir, bila je katastrofa. Nakon toga je bilo nekih dobrih utakmica, nekih loših... Poslije sam završio na klupi. To je za mene bio veliki udarac. Međutim, uvijek možeš imati dva puta - jedan negativan, drugi pozitivan. Ja sam bio pozitivan, rekao sam “što je bilo bilo je, idem dalje”. Na kraju mi se takav stav isplatio. Došao je taj Betis u Sevilli, znao sam da mi karijera podosta ovisi o toj utakmici, a nakon te utakmice mi je krenulo. To je za mene bila prijelomnica sezone. Poslije te utakmice obranio sam i onaj jedanaesterac protiv Varaždina, nekako su se te dvije stopile. Ali, Dinamov vratar treba biti pravi kad je to najpotrebnije.

Nevistić je bio upravo to. Obranio je on još podosta toga, primjerice, Moufiju na poljudskom derbiju s Hajdukom, kazat će da je na tu obranu najponosniji, “skinuo” je udarac Ramona Miereza protiv Osijeka u Maksimiru kad je Dinamo osvojio naslov...

Inače, veli da se na temu branjenja u Dinamu čuo s hrvatskim reprezentativcem Dominikom Livakovićem...

- Baš smo komentirali da ljudi nisu niti svjesni koliko je teško braniti u Dinamu. Kad to kaže vratar Vatrenih, onda to svemu daje dodatnu težinu. U ovom klubu je često najbitnija psihološka stabilnost. U Dinamu svi igrači imaju kvalitetu. Međutim, mentalna snaga čini top igrača. Kad su vratari u pitanju, onda u Dinamu nemaš puno posla, ali moraš braniti kad se ukaže. Mi smo najveći hrvatski klub, sve su oči uprte u nas, pogreške se ovdje ne praštaju. Dinamo ne trpi osrednjost, moraš se znati nositi s pritiskom. Što se bolje nosiš s pritiskom, to si bolji.

Ključni Petkovićev gol

Na pitanje koji je bio ključni trenutak sezone za Dinamo, Nevistić je kazao.

- Ključni trenutak sezone bio je pogodak iz slobodnog Brune Petkovića na Rujevici, ono poravnanje na 1:1, nakon kojeg smo zabili i za pobjedu. Znali smo da ako izgubimo tu utakmicu s Rijekom, da je to kraj snova o naslovu prvaka. Da budem iskren, mi tu utakmicu do tog slobodnog udarca nismo bili na razini. Zato je Petko to što je... Taj slobodni udarac je prelomio sezonu - zaključio je Ivan Nevistić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. lipanj 2024 12:39