Marko Rog

 RONALD GORSIC Cropix
SJEDIO U SVEČANOJ LOŽI

Junak iz Amsterdama: ‘Svi klubovi Lige prvaka imaju bolje uvjete, kao da je Dinamo zalutao među njih‘

"Evocirao sam uspomene na Amsterdam sa Zajecom, uživali smo u trenutku velikog uspjeha", kaže Josip Šimić
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 24. listopad 2024. 22:02

Igrala se 67. minuta u amsterdamskoj Areni, Igor Bišćan povukao je loptu po desnom boku sa svog dijela travnjaka, u silovitom je sprintu usput "otresao" Witschgea, sjurio se prema kaznenom prostoru i vratar Ajaxa Edwin Van der Sar istrčao je izvan kaznenog prostora i u klizećem je startu odbio loptu ispred jurećeg Bišćana. Ta je lopta došla do Franka de Boera, no nije ju uspio kontrolirati, uzeo ju je Josip Šimić, pogledao je prema golu i vidio je da su vrata prazna, Van der Sar se tek vraćao u svoj 16-erac.

I nije Dinamov napadač, koji je u igru ušao 13 minuta ranije umjesto Daniela Šarića, previše razmišljao - s 25 metara, filigransko preciznim lob-udarcem, pogodio je Ajaxovu mrežu, za Dinamovu grandioznu 1:0 pobjedu u 5. kolu skupine A Lige prvaka, za prvu gostujuću pobjedu u elitnom natjecanju!

Bilo je to 25. studenoga 1998. godine, prošlo je, eto, više od četvrt stoljeća do nove pobjede Plavih u gostima u Ligi prvaka. Do prekrasne večeri u Salzburgu i Dinamove 2:0 pobjede, ovaj su put egzekutori bili Sandro Kulenović i Bruno Petković. U ono vrijeme, danas 24-godišnji Kulenović vjerojatno još nije ni bio u planu svojim roditeljima, a sad 30-godišnji Petković u vrtiću je "rolao" klince u grupi...

image
RONALD GORSIC Cropix

Poveznica s Amsterdamom i Salzburgom je Velimir Zajec. Prije gotovo 26 godina bio je trener, dok je u srijedu veliku pobjedu gledao iz svečane lože kao predsjednik maksimirskog kluba. A u toj je loži u Red Bull Areni bio i amsterdamski junak, Josip Šimić (47), nekad silno nadareni napadač, kojem su ozljede "uništile" karijeru i nije do kraja realizirao svoj nemali potencijal.

Te je jeseni mlađi Šimić (protiv Ajaxa je kapetan Plavih bio stariji brat Dario!) doista bio Dinamov (tada Croatia) pravi junak. Prije Amsterdama, naime, zabio je dva gola u Budimpešti protiv MTK-a u doigravanju za Ligu prvaka i nakon 0:0 remija u Zagrebu, Plavi su tom 2:0 pobjedom drugi put zaredom ušli u elitno natjecanje. Ti su zgodici u Mađarskoj neprijeporni bili važniji od amsterdamskoga gola, no u sjećanju plavih "kibica" ipak je ponajviše ostao lob protiv Ajaxa...

- Da, ljudi me po tome najviše pamte i gdjekad pomislim da sam u karijeri zabio samo taj gol, ha, ha - rekao nam je Šimić u četvrtak prije podne, šetao je Salzburgom uoči povratka u Zagreb.

I uživao je u jutru nakon pobjede...

- Na dan utakmice imao sam nekakav čudan osjećaj da ćemo napokon "razbiti" i to "prokletstvo" staro 26 godina, bio sam uvjeren u pobjedu! I kad je počeo dvoboj, kad sam vidio kako dečki dobro stoje na travnjaku i mudro igraju, pomislio sam "to je to", to je ta večer! I bilo je tako, Kulenović i Petković razveselili su nas svojim sjajnim golovima, iako moram istaknuti da je cijela momčad odigrala utakmicu na visokoj razini. Limitirali su Salzburg do maksimuma, domaćin je stvorio samo dvije prilike, a nakon drugoga pogotka Plavi su imali još nekoliko prilika i mogli su i uvjerljivije pobijediti. Bilo je doista prekrasno, s dečkima sam bio poslije utakmice, a u loži sam, dakako, evocirao uspomene na Amsterdam sa Zajecom, uživali smo u trenutku velikoga uspjeha, obojica smo bili presretni.

image
RONALD GORSIC Cropix

Je li vam tijekom utakmice u Salzburgu kroz misli prolazio Amsterdam?

- Naravno! Prošlo je čak 26 godina, iako mi se čini da je bilo jučer, pamtim svaku potankost te utakmice protiv Ajaxa. Vrijeme leti, ha, ha... Naši su navijači u Salzburgu bili fenomenalni, baš kao što su onda bili i u Amsterdamu, kad se čulo samo njihovo navijanje. Posebno nakon mog gola, Arena je tada zanijemila, a onda su Bad Blue Boysi do kraja utakmice svojim bodrenjem davali snagu nama na terenu. I u Salzburgu su navijači bili golema potpora igračima, tjerali su ih na maksimum, dobro znam koliko je lakše igrati kad iza sebe imaš taj gromki huk s tribina.

Sad su odškrinuta vrata prolasku u drugi dio natjecanja, prema nekim kalkulacijama, deset bodova trebalo bi biti dovoljno za prolaz?

- Nek‘ nam to bude novi cilj! Prezimili smo u Europi nakon 49 godina, pobijedili smo u gostima u Ligi prvaka poslije 26 godina, sad je vrijeme za proljeće u Ligi prvaka! Pet je utakmica pred Dinamom i nadam se da će osvojiti potrebne bodove za taj pothvat. Ostvari li se taj san o proljeću u Ligi prvaka, bio bi to čudesan rezultat, znamo li u kakvim uvjetima Dinamo živi i radi, znamo li na kakvom stadionu igramo, kakva nam je infrastruktura općenito. Po svemu tome izgleda da smo zalutali u ovo elitno natjecanje, jer svi klubovi koji su "unutra" imaju bolje uvjete za rad od nas. A za to je Dinamo najmanje kriv.

Uglavnom, idemo utakmicu po utakmicu, ne želim se baviti nikakvim računicama, ni prognozama, koliko je samo puta papir nudio jedno, a na kraju se dogodilo nešto posve drugo. Nedjeljni dvoboj protiv Osijeka svakako je sad najvažniji, nadam se da će Plavi odigrati još jednu pravu, kvalitetnu utakmicu i osvojiti bodove. Ne smiju se više događati "kiksevi" poput onoga u Puli prošloga tjedna, Dinamo mora čvrsto zakoračiti domaćim prvenstvom. A za Ligu prvaka ima još vremena, mišljenja sam, uostalom, da će o našem plasmanu u drugi krug odlučivati posljednja utakmica, 29. siječnja protiv Milana u Zagrebu. Bit će napeto do kraja - smatra Šimić.

Linker
24. listopad 2024 22:03