DAMIR KRAJAC/CROPIX
BOLNA DINAMOVA VEČER

Jurčević je bio u šoku: ‘Ovo je loše za reputaciju, ali reći ću vam zašto ne bih vukao ekstremne poteze‘

‘Ovu utakmicu, ipak, treba staviti u posebnu ladicu. Bayern je ranjen i želi vratiti autoritet‘
Piše: Andro PolićObjavljeno: 18. rujan 2024. 14:43

Sudac je kraj "torture" označio oko sat vremena prije ponoći, ali "fajrunt" je za Dinamove navijače stigao u sitnim noćnim satima. Nakon šokantnih bljeskova u Münchenu, popraćenih - sada već - iritantnom pjesmom nakon svakog od devet "komada" na Allianz Areni, san je bio gotovo nemoguća misija za sve pristaše "modrih". Jureći terenom kao po autocesti pokraj Zagrepčana, Bavarci su samo nakratko spustili nogu s papučice gasa na otvaranju drugog poluvremena, par minuta odradili "okrepu" na "odmorištu", a zatim se vratili jurnjavi po travnjaku u šestoj brzini. Slika na semaforu bila je brutalna, dovoljno teška za crne, povijesne knjige maksimirskog kluba.

U istom, šokantnom stanju zatekli smo i Nikolu Jurčevića, bivšeg hrvatskog reprezentativca, nekadašnjeg Dinamovog igrača i trenera.

- Svi smo znali koliko je Bayern jak, ali ovo je šokantno i bolno za sve. Naravno, loše je za reputaciju i imidž kluba, ovakav rezultat odjekne Europom, ali vidjelo se da je Bayern nekoliko klasa iznad Dinama. Pamtim li ovakav Dinamov poraz? Pamtim, ali tada bio sam dijete, još nije bilo interneta. Dobivali smo vijesti sa zakašnjenjem, sjećam se poraza u Mostaru od Veleža (2-9 nap.a.), ali to nije bila ozbiljna utakmica, to je bio turnir. Tu je i ona "pljuska" od Lyona u Maksimiru prije više od deset godina (1-7 nap.a.) - kaže Jurčević.

image

Nikola Jurčević

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Iako se odlazak u München nerijetko etiketirao kao "nagrada" i "uživanje" za Dinamove igrače, putovanje se ekspresno kristaliziralo u noćnu moru, a nakon debakla se nameće pitanje - treba li tko odgovarati? U ovakvim situacijama na nogometnom planetu, tradicionalno, pod svjetlima reflektora isturen je trener.

- Ovu utakmicu, ipak, treba staviti u posebnu ladicu. Znamo da je Dinamo težak klub, da su uvijek veliki zahtjevi, ali ovaj dvoboj treba gledati izdvojeno. Na drugoj strani nije bila prosječna momčad, nego jedna od najboljih na svijetu, to su igrači s pet zvjezdica. Bayern je još uvijek ranjen, ostali su bez trofeja prošle sezone, to je raritet i žele ekspresno vratiti autoritet koji su imali, a na to je, nažalost, naletio Dinamo. Ne bih vukao ekstremne poteze nakon ovog poraza, to sada možda ne bi bilo logično, jer Dinamu u Ligi prvaka slijede utakmice u kojima ima šansi, to su Salzburg i Slovan, a možda djelomično i Monaco.

Tempo i intenzitet

Dva poluvremena, dvije (donekle) različite ideje na terenu, ali jednako nemilosrdan Bayern. Novi, bolan pogled na semafor, jasno ukazuje da su planovi u oba poluvremena bili vrlo neuspješni.

- U prvom poluvremenu to je bio klasični "bunker", s petoricom u obrani i pokušajem kontri. Međutim, u prednjoj liniji to možda nisu bili igrači kojima je kontra osnovna igra, nedostajalo je brzine. Zadnji vezni igrači su ostajali na širokom prostoru, a obrana je konstantno bila pod enormnim pritiskom. U drugom poluvremenu činilo se da Dinamo može nešto napraviti s otvorenijim pristupom na početku, tada je Bayern nakratko bio uspavan, ali tu se svaki gubitak lopte pretvarao u veliku šansu za domaćina.

Pogledamo li uzorak Jakirovićevih europskih gostovanja na klupi hrvatskog prvaka, u oči "ubadaju" porazi s "četvorkom" u Pragu, "peticom" u Solunu i, najsvježije, "devetkom" u Bavarskoj. Što Dinamu stvara najveći problem "vani" u Europi?

- Kada se Dinamo nađe u situaciji da igra protiv momčadi koja nameće jak tempo igre, tu nastaju veći ili manji problemi, a kada se na to nadoveže igra u visokom intenzitetu, onda se dogodi ovo. Primjerice, sjećamo se utakmice s Betisom u Konferencijskoj ligi, gdje je Dinamo slavio 1-0 u Sevilli. Znamo da je Betis bolji i kvalitetniji, ali nemaju "tu" motoriku, nisu jurili. Međutim, onda se dogodi Bayern, pa čak i Sparta, koji igraju puno okomitije i izravnije. Često smo u javnosti pod dojmom utakmica hrvatske lige, gdje Dinamo ima veliku dominaciju, a igrači djeluju znatno brže i spremnije od suparnika. Međutim, u Europi to, nažalost, izgleda drugačije.

image

Dinamovi igrači na Allianz Areni

RONALD GORSIC Cropix

Uz šest godina igračke karijere - ali i kratku trenersku epizodu - koje je odradio u Salzburgu, Jurčević je bio i idealan sugovornik za završno pitanje, o idućem Dinamovom gostovanju u eliti, koje slijedi u trećem kolu, 23. listopada kod Red Bulla.

- Ima li Dinamo šanse? Ima. Iako nakon Bayerna sada to zvuči deplasirano, Salzburg ima izrazito mladu momčad, selekcioniranu tradicionalno na temelju motorike i brzine, ali vrlo su mladi i pomalo neiskusni. Zadnje dvije, tri godine, ipak, imaju nešto manju kvalitetu negoli prethodnih sezona, svake godine ostanu bez najboljih igrača. Baš sam gledao postavu Salzburga u zadnjoj utakmici, to su igrači od 19, 20, 21 godinu... Dinamo treba izvući pouke nakon Bayerna i treba ubaciti više brzine u igru - zaključio je Nikola Jurčević.

Linker
18. rujan 2024 14:43