Lukas Kačavenda

 Ranko Šuvar/Cropix
MATEO MATIĆ:

‘Kačavendino trčanje na pijesku? Bila je to zezancija, ljetno druženje, nije to bio trening‘

"Od 1. lipnja dosad nisu ni trenirali sa mnom, jer su imali mnogo klupskih i reprezentativnih obaveza", kaže Matić
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 06. rujan 2023. 11:10

Na temu rada nogometaša s privatnim osobnim trenerima, o čemu smo jutros pisali ovdje, razgovarali smo i s Mateom Matićem, privatnim trenerom Lukasa Kačavende i Luke Stojkovića. Najprije nam je rekao:

- S Kačavendom sam počeo raditi nakon njegove prošlogodišnje operacije, ali samo na temelju protokola zadanih iz Beograda, gdje je bio na oporavku. Dakle, samo sam bio nadzornik provođenja zadanih vježba. A sa Stojkovićem radim od njegova igranja u kadetima - kaže Matić.

Jeste li dodatno trenirali spomenute igrače u dogovoru s Lokomotivom, odnosno s trenerima u Lokomotivi? Je li to bilo planski?

- Razgovarao sam o načinu treninga s kondicijskim trenerom Lokomotive, Mateom Filipijem, koji je tada radio u klubu, otišao je iz Lokomotive tijekom ljetnih priprema. Kad su u klubu imali zahtjevne treninge, onda kod mene nisu ništa radili, nego su dolazili isključivo na nekakvu regeneraciju. Na žalost, s obzirom na njihov obim treninga, malo sam radio s njima, možda jednom tjedno, a ni na to nisu stizali zbog klupskih i reprezentativnih obveza. Sve je bilo svedeno poglavito na istezanje, na regeneracijski trening.

A jeste li kontaktirali trenera prve momčadi, Silvija Čabraju?

- Ne. Pravilo je da međusobno razgovaraju kondicijski trener i trener prve momčadi.

Gdje radite s igračima?

- U dvorani.

Je li točno da ste s igračima trenirali na umjetnoj travi u Maksimiru?

- Ne, to nije točno. Umjetnu travu izbacili smo iz sustava prije više od godinu dana za igrače koji igraju ozbiljan, seniorski nogomet. Takvu podlogu izbjegavamo...

Kakav je bio način rada?

- Od 1. lipnja dosad nisu ni trenirali sa mnom, jer su imali mnogo klupskih i reprezentativnih obveza, pa bi bilo prenaporno još i dodatno raditi. Radili smo samo nekakve regeneracijske treninge, kako bismo ih osvježili da budu što spremniji za te klupske i reprezentativne obveze.

Ipak, postoji video-zapis, s datumom 5. srpnja, na kojem se vidi Kačavendin trening na pijesku, brzinski testovi s promjenom smjera u sprintu?

- Ma to je bilo ljetno druženje, bila je to kao nekakva zezancija, nije to imalo nikakve veze s treningom. Kačavenda i jedan prijatelj malo su iz zezancije samo protrčali kroz pijesak, ali to nije bio dio nikakvog trenažnog procesa.

Je li točno da ste trenirali i Indrita Tucija, koji je također operirao koljeno?

- Točno je, s njim sam radio 30 dana prije povratka na travnjak. Prije operacije nismo zajedno radili, nisam ni imao nikakav kontakt s njim. Trenirali smo posljednjih mjesec dana njegova oporavka, po napucima iz poliklinike "Patela", radili smo ono što je dopuštao fizioterapeut koji je vodio njegov rehabilitacijski proces.

Svojedobno ste radili u Lokomotivi i u Jarunu?

- Da, u Lokomotivi sam bio dvije godine, radio sam s kadetima i juniorima II kao kondicijski trener. A u Jarunu sam bio kondicijski trener predzadnju sezonu. Sad radim samo privatno, studiram na Kineziološkom fakultetu, ostalo mi je još nekoliko ispita i prebacio sam se na splitski fakultet, jer sam dobio mogućnost online rješavanja tih obveza.

Hoćete li nastaviti raditi s Kačavendom i Stojkovićem?

- Pred njima je višemjesečni oporavak i svu brigu oko njih prepuštam Dinamovoj liječničkoj službi.

Kakav je vaš općeniti stav o radu igrača s privatnim trenerima? Mora li sve to biti usklađeno s klubom?

- Naravno! Drukčije to ne bi ni smjelo biti. Surađujem s mnogim nogometašima, primjerice Tepšićem, Hoxhom, Kastratijem... i pazim na sve. Stojković u četiri godine nije imao ni jednu ozljedu, čak ni malu. I doznali smo da mu se ovo dogodilo zbog genetike, jer ima malo uže kosti u koljenu i to mu je presjeklo ligament. Baš sam razgovarao s dr Jankovićem, rekao je da je operacija vrhunski prošla i da će sve biti u redu. Pitao sam postoji li mogućnost da je do ozljede došlo zbog pretreniranosti i individualnog rada, dobio sam odgovor kako je mala vjerojatnost da je to razlog...

Za Kačavendu kažu da je prerano počeo s procesom oporavka u Beogradu?

- Nova su istraživanja pokazala da, neovisno o tome koliko je jaka muskulatura, ligament mora zacijeliti. A taj proces traje osam-devet mjeseci i ne preporučaju se veliki napori prije toga - rekao nam je Matić.

Linker
28. travanj 2024 22:09