GORAN MEHKEK Cropix
ZANIMLJIVI PODACI

Kad Dinamo krene s jednom pobjedom u prva tri kola najčešće je - prvak! Ali ima jedna loša vijest za Bišćana

Od četvorice trenera koji su imali taj skroman učinak ‘preživio‘ je samo jedan
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. kolovoz 2023. 16:20

Dinamo je u prva tri kola HNL-a dobio samo jednu utakmicu što se rijetko događa, ali nije tako raritetno kao što bi netko na prvu mogao pomisliti. Takav slučaj zbio se već u četiri navrata, od toga su Modri u tri slučaja glatko bili prvaci. Ljetne poteškoće nisu ih omela da dominiraju kasnije tijekom sezone, međutim, od četvorice trenera koji su imali taj skroman učinak kraj sezone dočekao je jedino Zoran Mamić.

Cinik bi rekao zato što je imao olakotnu okolnost jer je za vrijeme susreta prvog kola s Hajdukom 1:1 bio u pritvoru. To, naravno, nije poruka da se Igoru Bišćanu klima "stolac", ionako značajniju ulogu u tome tko će preživjeti kao trener imala je Europa. Premda niti HNL nije bio nebitan.

Istina, prvi primjer kad je na kontu u tri uvodne utakmice bila tek jedna pobjeda zbio se 2004. godine, to je neslavno završilo, trener Nikola Jurčević brzo je dobio otkaz, a Modri su na kraju završili u Ligi za ostanak. Konačan plasman bilo je sedmo mjesto. Međutim, kasnije su pričane druge priče. U drugom navratu takav je rezultat bio 2010. godine. Trener Velimir Zajec je poražen od Rijeke, te potom ispao od Šerifa i igrao s Varaždinom 1:1. Nakon tri kola je ekspresno dobio nogu.

Ostala dva primjera su novija iz 2015. i 2021. godine. Upravo 2015. je ta priča o Zoranu Mamiću. Krznar je zapravo bio na klupi u prvom kolu jer on je zadržan u Remetincu, te je derbi s Hajdukom okončan 1:1. Sljedeći rezultat je bio također 1:1 s Osijekom i pobjeda 5:1 nad Interom... Mamić je završio prvenstvo te potom našao angažman u sada super popularnom Al Nassru iz Saudijske Arabije.

Prije dvije sezone Modri su startali doma porazom od Slavena Belupa, što je bila senzacija, u drugom kolu su dobili HD, ali u trećem su s Rijekom odigrali 3:3. Trener Damir Krznar to je preživio, ali pao je u prosincu iste godine nakon poraza od Rijeke. Nasljednik je postao Željko Kopić, a sezonu je završio Ante Čačić.

Dakle, Dinamo je često mijenjao trenere, no ishod je bila titula osim te 2004./05. nakon čega je zapravo počela serija Modrih. Krenula je s generacijom Luke Modrića, Vedrana Ćorluke, Eduarda da Silve...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 20:54