RONALD GORSIC Cropix
PRIČA O PREOBRAZBI

Kad je Dinamo svoj, onda on igra! Uspio je tek iz drugog pokušaja, zbog inata je otišao u Hajduk...

Nije visoka europska klasa, nema rejting kao Oršić, nije reprezentativac, no zanimljiv je nogometaš
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. listopad 2022. 13:11

Kad se objave sastavi puno ti je toga jasno. Dario Špikić simptomatično je ime modre sezone. Dok su igrali svoj nogomet, s poteškoćama, ali konačnim uspjehom i plasmanom u skupinu Lige prvaka, bio je starter u pet od šest kvalifikacijskih susreta, iako ga je Ante Čačić u tri navrata vadio van na poluvremenu, a samo je jednom odradio cijeli ogled s Ludogorecem u Zagrebu (4:2).

Nakon što je trener promijenio filozofiju iz formacije 4-2-3-1 u 5-3-2 u prva tri kola u grupi praktično je derogiran, ulazio je duboko u drugom poluvremenu i skupio zajedno 51 minutu, da bi Čačićevom odlukom da se u Zagrebu s RB-om ponovno igra hrabrije opet dobio šansu od početka i proveo na travnjaku 79 minuta.

Kad je Dinamo svoj, kad teži napadima, golovima i pobjedi Špikić igra, kad "odjene odijelo" Lige prvaka koje ga učini drugačijim od njegova habitusa, što je nekad doista i potrebno, ali češće nije, Špikić je "vojnik iz pričuve". Martin Baturina sličan je primjer, no Špikić je najbolja slika tih preobrazbi, on je postao lakmus-papir je li Dinamo svoj. Spot za ovosezonsku kampanju Modrih mogli bi snimiti pod sloganom - kad si svoj, igraš na Špikića!

image
RONALD GORSIC Cropix

Nije visoka europska klasa, nema niti cijenu ni biografiju kao Mislav Oršić, niti je hrvatski reprezentativac iako je igrao za U-21 vrstu, ali i ranije za mlađe uzraste od U-14 do U-20, no zanimljiv je nogometaš.... Stasao je kao lijevo krilo, da bi još u Gorici zbog Kristijana Lovrića pristao igrati na desnoj strani - i ugrabio šansu. Kad bi otišao korak-dva dalje možda bi ga gledao i izbornik Zlatko Dalić jer i nema pravo rješenje na desnom krilu, ovako će se Špikić morati dobro potruditi da bi stigao do Vatrenih.

U Dinamu je dobio ozbiljnu prigodu tek u drugom pokušaju jer iz inata što nije u prvom planu otišao je u Hajduk, no i u splitskom klubu je imao samo jedan nastup za prvu ekipu u službenoj utakmici i to 5. travnja 2019. godine protiv Intera iz Zaprešića devet minuta u pobjedi 3:2. Njegova sretna lokacija bila je Velika Gorica gdje je postao prvoligaškim igračem te je u veljači 2021. godine prešao u Dinamo, prvo na posudbu, a od ljeta kao otkupljen igrač.

Cijena mu je na transfermarktu tada bilo 1,8 milijun eura, Dinamo ga je dobio za daleko manje, poznata je priča kako je s Goricom zavrtio posao u koji je bio uključen i Marijan Čabraja, da bi Hajduku pripala što niža svota. Većina transfera pisala se na Čabraju. Iako igra u prvaku i u Ligi prvaka rejting mu je sada čak nešto niži na transfermaktu (1,5 milijuna eura!) što govori da ga čeka veliki posao. No, Špikić je igrač koji je u dobroj mjeri obilježio povratak Ante Čačića na Maksimir.

Iako je ponešto igrao i ranije kod Željka Kopića, baš ga je Čačić lansirao na pravi način, dao mu poziciju, povjerenje i minutažu, što je znao vratiti vrlo dobrim igrama. Na startu sezone bio je jedan od Modrih u najboljih formi, postigao je tri gola u HNL-u i dodao tri asistencije, jedno je dodavanje za pogodak imao i u Europi, ali isticao se živošću, bio je "iskra na slami" modrog nogometa koja je palila napadačke akcije, ponudio je i atrakciju poput rabone koje se kod nas rijetko viđa.

Međutim, startom Lige prvaka postao je žrtva nove trenerove koncepcije, igre s bočnim bekovima, a bez krila. Čim je Čačić odlučio nastupiti odvažnije Špikić se vratio u početnu postavu, nije morao kao u Salzburgu igrati desnog beka nego je, iako na startu desni bočni, brzo postao – desno krilo! Ono što najviše jest, ako lijevo caruje Oršić.

Dinamo nakon četiri kola ima četiri boda, ostale su mu utakmice s Milanom i Chelseajem, koji su favoriti. U klubu ne stavljaju imperative pred momčad, međutim sportaši uvijek žele najviše, navijači imaju osjećaj da s RB Salzburgom nije napravljen maksimum i zato je jedina logika da Modri protiv Milana ponovno budu hrabri, da riskiraju koliko najviše mogu i da pokušaju učiniti pothvat - dobiti velikog rivala!

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Iako je čvrstom obranom i kontrama svladan Chelsea, teško je to ponoviti dvaput unutra jedne skupine. Špikić Dinamu treba da bi igrao svoj nogomet! Pogotovo otkako Luka Ivanušec ne djeluje na desnoj strani, kao što je bilo nekad, u doba kad je Dinamo došao do četvrtfinala Europske lige. Treće rješenje Luka Menalo dugo je ozlijeđen, a Mahir Emreli i Petar Bočkaj ipak su samo ad hoc opcije. Više džokeri za pojedine dionice. Pogotovo u Europi.

Uoči skupine Špikić je govorio o zahvalnosti treneru Čačiću jer prije toga "bilo mu je jako teško i morao je čekati prigodu", bio je uvjeren da igra u životnoj formi iako "ima još prostora da bude bolji", no u skupini nije ispunio najveću želju. Njegova izjava "san mi je zabiti gol u Ligi prvaka" tek čeka da se pretoči u djelo.

Dinamo mašta o još jednom europskom proljeću, prvom kroz Ligu prvaka, a Dario Špikić ganja svoje snove. Milan i Chelsea će dati odgovor. Prije toga je i gostovanje kod Hajduka u HNL-u. Kluba u kojem nije dobio šansu. i protiv kojeg mu nije priznat gol na Maksimiru zbog dvojbenog zaleđa, za što nije skrivao da mu je najviše žao.

Čačić je lansirao Špikića i trebat će ga za ključne utakmice do kraja jeseni. No, i na njemu je da bude još bolji, pogotovo kod završnih dodavanja i šuteva. Jedino tako se opstaje i napreduje u Dinamu.

Linker
02. svibanj 2024 04:25